Duim gebroken of gekneusd?

  • #1

    Dag iedereen,

    Ik heb vorige week vrijdag bij gym een hockeystick tegen mijn duim aan gekregen. Het deed natuurlijk pijn en het ging hevig bloeden. Ik ging het meteen onder de koude kraan houden om het af te koelen en kreeg er verband omheen. Nu, 4 dagen verder is de pijn dan wel iets minder, maar niet weg. Als ik mijn vingertop aanraak, voel ik een steek in het bovenste kootje van mijn duim. Ik zie dan ook nergens bloed meer en ook niet onder mijn nagel. Ik kan mijn duim opzich goed bewegen alleen het bovenste kootje is moeilijk te buigen.

    Ik vraag me af of hij nou gebroken of gekneusd is.

    Reageer
    #2

    Het beoordelen of er sprake is van een fractuur of van een distorsie een gewricht of dat er schade aan pees en en spieren is, is niet eenvoudig.

    Ieder trauma geeft zwelling, zowel kneuzingen als fracturen als eenvoudige wondjes. Echter, een breuk geeft langduriger en scherpere pijn als een kneuzing en of scheurtje in spier of peesweefsel.

    Het feit dat een lichte aanraking nog steeds resulteert in een scherpe stekende pijn is dus een sterke indicatie dat je een breuk(-je) hebt in je duim.

    Een breuk kan alleen bevestigd worden door een röntgenfoto, dus de huisarts zal als hij het eens is met bovenstaande argumentatie een doorverwijzing geven voor de röntgenafdeling van het lokale ziekenhuis.

    Ga met je klachten naar het ziekenhuis of de huisartsenpost. Dit is geen reden voor spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Als je toch naar het ziekenhuis gaat bestaat de kans dat je terugverwezen wordt naar de huisarts.

    Reageer
    #3

    Bedankt voor de reactie. Ik zal wel langs de huisarts gaan om te laten beoordelen wat er aan de hand is.

    Reageer
    #6

    Ik heb net een stick op mijn duim gekregen en mijn nagel is paars en mijn duim is dan ook moeilijk te bewegen maar er is wel beweging in te krijgen. Is dit gekneusd?
    Alvast bedankt

    Reageer
    #7

    Die kans is erg groot. Maar misschien is het wel gebroken. Is er een foto gemaakt van de duim? En als de duim helemaal blauw is, dan zal dat ook vast pijn doen door de druk van het ophopende bloed onder de nagel. De huisarts kan dit wat verlichten door een gaatje in de nagel te boren. Je hebt zelfs kans dat de nagel eraf gaat. Het beste is toch even naar de huisarts te gaan voor een beoordeling.

    Reageer
    #8

    [i][/i][quote][/quote]Vandaag heb ik tijdens de gymles een harde klap van een hockey stick gekregen tegen mijn duim. Mijn gymdocent zei dat ik hem meteen meost koelen onder de kraan. Daarna ging het niet veel beter. Op het moment dat ik de stick tegen mijn duim kreeg hoorde je een doffe klap/krak het klonk heel raar en pijnlijk

    Nu heb ik nog steeds veel last van me duim en kan ik hem nog steeds neit bewegen.

    Mijn duim is erg gezwollen en me knokkel is ook lichtelijk blauw/paars.

    Op school zeggen ze dat ik me aanstel en niet zo moet piepen ( doordat ik toch echt een brokke piloot ben en dus regelmatig wat heb )

    Nu durf ik dus niet naar de huisarts te gaan, straks loop ik weer met verband en krijg ik weer van dei vreselijke reacties....

    Hier zit ik dus niet echt op te wachten

    graag zou ik willen weten wat jullie er van denken.

    Moet ik echt naar de huisarts gaan of het gewoon zo laten ??

    Groetjes,

    samantha

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Naar de huisarts. Bewegingsbeperking, pijn en hematoom zijn kenmerken van schade aan de duim. Wat anderen ervan vinden is ondergeschikt aan de risico's van onbehandelde fracturen. Als je op het topje van de duim drukt, of als je (zachtjes!) aan de duim trekt, doet het dan erg pijn, of voel je een scherpe steek? Zo ja, dan zal er vast een foto gemaakt worden van de duim om een breuk uit te sluiten. De kans dat de de komende weken met gips loopt is volgens mij niet klein...!

    Reageer
    #10

    Hallo,

    Ik heb vandaag een hockeystick tegen mijn duim gekregen. Ik kan het niet meer buigen en als ik het topje van mijn duim aanraak, voel ik steken in mijn duim.

    Wat kan dit zijn?
    Annie.

    Reageer
    #11

    Als je op het topje van de duim drukt, en het veroorzaakt een stekende pijn, lijkt het erop dat de duim gebroken is. Ga morgen naar de huisarts voor onderzoek, diagnose en eventueel behandeling. Ik denk dat er ook even een röntgenfoto gemaakt moet worden dus neem je ziekenhuiskaart maar alvast mee.

    Reageer
    #12

    Ik heb sinds zaterdag 18 februari 2012, mijn duim heel hard gestoten. Na 2 dagen blijft het hetzelfde. Als ik mijn duim rust geeft, is er niks aan de hand zordra ik hem beweegt gaat het pijn doen, soort steek gevoel in mijn duim. Mijn duim is ook dikker dan mijn andere duim. Eerst dacht ik aan verrekte bandjes in mijn duim. Maar twijfel nu toch over een kneuzing. Omdat ik mijn duim niet kan bewegen en het niet mijn spieren te maken heeft. Kan iemand mij helpen of heeft ervaring mee? Alvast bedankt!

    Reageer
    #13

    Lijkt me verstandig dat je dan toch een foto laat maken. Laat je weten of het gebroken is of toch alleen gekneusd?

    Sterkte.

    Reageer
    #14

    Dankjewel, toen ik bij mijn huisarts kwam vertel mijn huisarts meteen dat ik mijn duim flink gekneusd had. Het was ook blauw aan twee kanten. Ik heb er nu een verbandje omheen gedaan zodat ik mijn duim wat minder snel gebruikt en om pijn te voorkomen als iemand mij een hand geeft bijvoorbeeld. Nu moet ik mijn duim paar weken rust geven tot mijn duim genezen is.

    Groetjes,
    Sharon

    Reageer
    #15

    Hai Sharon, fijn dat het niet gebroken is en dus niet gegipst hoeft te worden, maar een kneuzing kan erg lang duren, dus wees voorzichtig.

    Tip: even niemand meer een hand geven 🙂

    Beterschap!
    Loena

    Reageer
Reageer op: Duim gebroken of gekneusd?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief