Hepatitis C na een tatoeage

Hepatitis C na een tatoeage

Hepatitis C is een virus en zit in het bloed van besmette mensen. Maar hoe kunnen we besmet raken met Hepatitis C? Enkel wanneer het bloed in aanraking komt met het bloed van iemand die besmet is. Dat kan bijvoorbeeld door het gebruiken van een scheermes van iemand met hepatitis C en wanneer u zich dan verwond kunt u besmet raken. Maar het kan natuurlijk ook overgedragen worden door middel van een naald.

Mogelijke oorzaken hepatitis C

Helaas zijn we niet altijd direct op de hoogte van een besmetting die misschien gewoon in Nederland is gebeurd of in het buitenland op vakantie. De belangrijkste oorzaken voor het oplopen van hepatitis C:

  • Bloedtransfusie voor 1992.
  • Harddrugs gebruiken.
  • In landen waar hepatitis C veel voorkomt.
  • Tatoeage of piercing.
  • Operatie of bloedtransfusie.
  • Behandeling door de tandarts.
  • Besnijdenis.

Zoals genoemd weten we niet altijd dat we besmet zijn met het Hepatitis C virus omdat Hepatitis C op korte termijn geen klachten hoeft te geven. Een besmetting met hepatitis C veroorzaakt op korte termijn meestal geen klachten. Acht op de tien mensen krijgen een chronische hepatitis. Dit geeft meestal weinig klachten. Sommige mensen hebben vage klachten zoals moeheid, buikpijn of gewrichtspijnen die of al na een maand na besmetting merkbaar worden maar het kan net zo goed pas na 10 of 20 jaar tot klachten komen.

Hepatitis als gevolg van een tatoeage

Volgens een onderzoek dat is gepubliceerd in het blad Hepatology, was het aantal tatoeagedragers onder de patiënten met het Hepatitis C-virus behoorlijk groot. En ondanks het feit dat de directe oorzaak en gevolg met dit onderzoek nog niet is aangetoond geeft het wel reden voor meer onderzoek op dit vlak. Hepatitis C is de belangrijkste oorzaak van leverkanker.

Mensen die een tatoeage willen laten zetten moeten dus misschien iets kieskeuriger worden in de keuze van de tattooshop.

 

Bronnen: Nu en GGD

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief