Waarom eiwitten helpen om sneller te herstellen

Waarom eiwitten helpen om sneller te herstellen

Een verkeersongeval, een slepende ziekte, het operatief verwijderen van een kwaadaardig gezwel, het zijn allemaal gebeurtenissen die een enorme impact op je gezondheid hebben. Als je een operatie moet ondergaan, mag je gelukkig zijn dat het bij volledige verdoving gebeurt. In feite wordt je lichaam door een operatie zwaar verwond. Daarna is het logisch dat het zich moet herstellen van dit trauma. Dit kost energie. Ook het liggend wachten in een ziekenhuisbed totdat je operatie op de planning staat, heeft al negatieve consequenties voor je lichaam. Wil je in voldoende mate en liefst zo snel mogelijk herstellen, dan heeft je lichaam eiwitten nodig. Dit vind je in vlees, vis of in supplementen.

Wat zijn de gevolgen van een ingrijpende operatie voor mijn lichaam?

Een operatie onderga je niet zomaar. Vaak is er in het voortraject al sprake van een ingrijpende teruggang in je conditie. Je spiermassa neemt zienderogen af en het is een feit dat je na één dag in het ziekenhuisbed al iets van 5% van je spierkracht kwijt bent. Hoe langer je moet blijven liggen, hoe meer spiermassa je verliest. Een langdurig ziekenhuisverblijf en een ingrijpende operatie hebben tot gevolg dat je lichaam letterlijk uitgeput raakt. Je energiebronnen raken uitgeput, wat te zien is aan vermagering en je spiermassa slinkt. Dit wil je na je operatie natuurlijk herstellen, maar dat kan een lange weg zijn. Gelukkig is dit heel goed mogelijk, met de juiste voeding, een goed afgestemd trainingsprogramma en een gezonde dosis doorzettingsvermogen.

Wat is de rol van eiwitten in mijn dagelijkse voeding?

De koolhydraten en vetten in je voeding fungeren onder meer als energiebron. Het is te verwachten dat een slepend ziekteproces veel energie van je vraagt, waardoor je suikerreserves en vetreserves worden aangesproken. Eiwitten heb je nodig als bouwstoffen. Denk bijvoorbeeld aan spierweefsel, maar ook aan eiwitten die je huid gezond en elastisch houden. Ook je haren en je nagels zijn uit eiwitten opgebouwd. Om goed te herstellen is het van belang dat je voldoende energieleveranciers en bouwstoffen binnenkrijgt. Vaak heb je er zelfs meer van nodig, omdat je lichaam in de herstelfase gewoon een hogere behoefte heeft. Neem je bijvoorbeeld te weinig koolhydraten en vetten, dan zal je lichaam ervoor kiezen om eiwitten, bijvoorbeeld uit je spierweefsel, als energiebron te gebruiken. Dat werkt je herstelproces beslist tegen.

Hoe helpen eiwitten om sneller te herstellen?

Ook als je niet ziek bent geweest en in goede gezondheid verkeert, heeft je lichaam dagelijks eiwitten nodig. Dit speelt tijdens een herstelproces een nog grotere rol. Je spiermassa moet weer worden opgebouwd en alle processen in je lichaam waar eiwitten bij betrokken zijn, hebben een continue aanvoer van nieuwe bouwstoffen nodig. Je lichaam bepaalt je behoefte in elke fase van het herstel. Trainen, mits je voorzichtig begint, helpt bij het sneller en gezonder herstellen. Je kunt meer gaan eten, of je verrijkt je voeding met een eiwitpreparaat als Whey gold. Whey gold bestaat uit snel opneembare eiwitten die je lichaam goed kan gebruiken.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief