7 Feitjes over fietsen die je nog niet wist

7 Feitjes over fietsen die je nog niet wist

Dat er in Nederland meer fietsen dan inwoners zijn, weet je waarschijnlijk wel. Nederland is hét fietsland bij uitstek; nergens gebruikt men de fiets voor woon-werkverkeer of om naar school te gaan zoveel als bij ons. Maar er zijn nog veel meer interessante feiten over fietsen!

1. Nederland beste fietsland van Europa

Volgens de European Cyclists’ Federation (ECF) is Nederland het beste fietsland van Europa. Gemiddeld fietsen we met zijn allen dan ook wel 15 miljard kilometer per jaar en Nederland heeft ruim 35000 kilometer aan fietspaden en (bijna) overal gratis parkeergelegenheid.

2. Door te fietsen leef je langer

Onderzoek van de Universiteit Utrecht en het PBL (2010) heeft aangetoond dat regelmatig fietsen je levensverwachting verhoogt. Ook al verkort de verhoogde ongevalskans de levensverwachting van fietsers met 5 – 9 dagen en het inademen van vervuilde lucht met 1 – 40 dagen, dit weegt totaal niet op tegen het voordeel. De dagelijkse lichaamsbeweging verlengt de levensverwachting met maar liefst 3 – 14 maanden! Dit komt door de gezondheidsvoordelen die de dagelijkse beweging oplevert.

3. Verhoogt de conditie

Regelmatig fietsen verhoogt de conditie en verkleint de kans op een aantal aandoeningen, bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes (type 2, ofwel ouderdomsdiabetes), een aantal vormen van kanker en depressies. De WHO adviseert om dagelijks 30 minuten te bewegen en fietsen is een gemakkelijke manier om die beweging in het dagelijkse patroon in te plannen.

4. Fietsen is efficiënt en goed voor het milieu

Fietsen is veel efficiënter dan autorijden. Met 100 kilocalorieën kun je op de fiets maar liefst 5 kilometer afleggen terwijl dat in de auto maar 85 meter is! Bovendien is het vele beter voor het milieu. Met elke 4 kilometer die je op de fiets aflegt, voorkom je de uitstoot van 1 kg CO2! Als we allemaal tochtjes met een afstand tot 7,5 kilometer met de fiets zouden afleggen in plaats van met de auto, zou dat per jaar 3700 ton stikstofoxiden, 330 ton fijnstof en 1200 ton zwaveldioxide schelen!

5. Van fietsen wordt je blij

Fietsen geeft na afloop een tevreden gevoel. Het bewegen in de buitenlucht maakt je blij en verbetert de fitheid met 13%, doordat het de ademhaling en bloedsomloop stimuleert. Het vermindert stress en depressieve gevoelens over het algemeen. Dit komt ook doordat meer fietsen betekent dat er minder lawaai is (van auto’s). Om te zorgen dat je blij blijft, moet je wel zorgen dat je fiets niet gestolen wordt. Koop daarom een beugelslot bij Sloten speciaalzaak en beveilig je fiets goed tegen diefstal. Je kunt zo voorkomen dat je jouw trouwe vervoersmiddel kwijtraakt.

6. Mooie lange en korte fietsroutes

Nederland kent vele, prachtige fietsroutes. Vooral in Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht kun je fantastische, lange fietstochten maken. Deze provincies hebben het hoogste aantal meters fietspad per hectare.

7. Moderne fiets is sinds 1885 niet veranderd

In ongeveer 70 jaar tijd is de uitvinding van de loopfiets (1817) veranderd in de veiligheidsfiets, ontworpen door John Kemp Starley in 1885. Dat was een fiets met luchtbanden en kettingaandrijving van het achterwiel. In wezen is de moderne fiets sindsdien niet meer echt veranderd.

Kortom, de fiets is de beste keuze voor je gezondheid en de oplossing voor ongeveer alles. Stap vaker op de fiets en wordt fit!

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief