Melk goed voor botten?

Vroeger werd er door onze ouders altijd gezegd dat het erg gezond was om veel melk te drinken. Niet zo gek, want calcium is onmisbaar voor gezonde botten. Echter, vandaag de dag horen we steeds meer geluiden om ons heen dat het drinken van veel melk misschien helemaal niet zo gezond is als dat we altijd hebben gedacht.

Het onderzoek

Uit onderzoekt blijkt namelijk dat melk helemaal niet zorgt voor sterkere botten. Maar dat mensen die veel melk drinken zelfs eerder kunnen komen te overlijden dan niet melk drinkers.

Aan het desbetreffende onderzoek deden 100.000 mensen mee over een periode van 10 tot 20 jaar. En gedurende deze periode werd de gezondheid alsmede de hoeveelheid zuivel, die zowel de mannen als de vrouwen dronken, in kaart gebracht.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat vrouwen die dagelijks 3 glazen melk of meer dronken een grotere kans liepen om voor het einde van het onderzoek te overlijden. Daarnaast hadden deze vrouwen voor de helft meer kans op botbreuken en dan vooral aan de heup. Deze uitkomsten golden ook voor de mannen echter in mindere mate.

Conclusie

Men is het niet unaniem eens over de oorzaak, maar dit alles kan veroorzaakt worden door de suikers die in melk zitten. Uit studies bij dieren bleek dat deze suikers het verouderingsproces versnellen. Voor het eten van kaas en yoghurt werden echter tegenovergestelde resultaten bereikt. Mensen die meer yoghurt eten, hebben een minder grote kans op botbreuken. Dat komt dan weer omdat deze suikers in mindere mate in melkproducten als yoghurt en kaas zitten.

Al met al is er veel meer onderzoek nodig om te kunnen bepalen of de adviezen die men vandaag de dag geeft over zuivel wel of niet aangepast moeten worden. Maar ook hier geldt; geniet met mate.

Delen:  
20 reacties op “Melk goed voor botten?
 1. Wat is dan wel een goede bron, of beter nog de beste bron, voor calcium?

  Geschreven door marlena op
 2. Calcium zit in melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten.

  Geschreven door Tandor op
 3. Fruitfruit en groente bevat genoeg calcium eeg er gewoon meer van of notenmelk of rjjste melk

  Geschreven door fruitman op
 4. Mijn oude vader was 94 leed aan osteoporose,
  dronk veel melk, was veel buiten, zwaar werk.
  Mijn moeder nu 97 lijdt niet aan osteoporose en drinkt altijd veel melk.

  Geschreven door williaan op
  • wat probeer je hiermee te zeggen. Ja mijn oma rookte een pakje per dag en is 96 geworden is precies zo”n drogredenering.

   Geschreven door jack froso op
  • Het wilt niet zeggen dat als je veel melk drinkt je zoiezo vroeger dood gaat. In het algemeen gaan er mensen sneller dood door melk, melkproducten, etc.

   Geschreven door Andy verlinden op
  • Dat is fijn! :o) De combinatie calcium (melk) met inname van mineralen en vitamines (met name vitamine D) heeft ook veel invloed op hoe calcium inname wordt verwerkt door het lichaam. Dus ook goed fruit en groenten blijven eten als je melk drinkt, lijkt een goed advies!

   Geschreven door Daniël op
 5. bronvermelding? onderzoeksresultaten.pdf?
  Niks. Lekker. Doen we helemaal niks mee.
  Melk is gezond.

  Geschreven door dennis emmers op
  • precies zo zonde

   Geschreven door maarten smit op
 6. O dat is zeldzaam tegenwoordig .. Zonder medische toezicht worden we niet meer zo oud. Hoeveel mensen sterven er tegenwoordig al met 60 ? In Okinawa eten ze veel koolhydraat, fruit en groenten en een klein stukje vis. Ze worden gemiddeld 100 zonder problemen .. we kunnen 120 worden dat moet geen probleem zijn..

  Geschreven door Patrick op
 7. Nee, hoor. Jullie zaaien de onzekerheid met slechte onderzoeken die niet eens onderzoek mogen heten. Eiwitten uit melk worden afgebroken en worden aminozuren waaruit wij nieuwe eiwitten zelf maken.
  Vetten, die het meest gezond zijn uit de zuivel worden eruit gehaald, waardoor melk minder gezond wordt gemaakt.
  In de spijsvertering wordt lactose (disacharide) door het enzym lactase afgebroken tot de monosachariden (galactose en glucose) waaruit het is opgebouwd. Bij sommige mensen lukt het afbreken niet goed door een gebrek aan dit enzym. Zij zijn daardoor overgevoelig voor lactose, een aandoening die lactoseintolerantie wordt genoemd.
  Galactose is een belangrijke suiker in de hersenen cq onmisbaar. Glucose is een snelle suiker, algemeen aanwezig in vruchten e.d

  Geschreven door dennis emmers op
 8. Beste mensen,

  Mijn huisarts is net als ik al jaren geleden van de dierlijke voeding afgestapt. ”De beste beslissing die een mens kan maken”, drukte ze mij nog ‘ns op het hart.

  Omdat melk ons lichaam verzuurt, moet er kalk vrijkomen. Maar omdat wij dat zelf niet aanmaken moet dat uit onze botten komen. Botontkalking of osteoporose houden hier verband mee.

  Persoonlijk vind ik koeien uitmelken een domme praktijk. Pak ‘ns een pak amandelmelk – dan ben je zo om! Tegenwoordig wordt dat meestal nog met calcium verrijkt, net als bij soyamelk bijvoorbeeld.

  PS: Wist je dat er in koemelk pus zit? Getsiederrie!

  Geschreven door Pascal op
 9. koeien melk word al jaren verziekekt met conserverings middelen dat houd in als je er gevoelig voor bent,je binnen de kortste keren van aan de diaree gaat,ik heb zelf zeker een jaar gehad,maar wist niet waar het vandaan kwam, nu wel conserverings middel word overal bijgemengt zodat het in de winkel na een jaar of zo nog goed is, en dat geld voor alle etens waren waar het in zit!! want ja ze zouden een een pak melk weg moeten gooien, ik heb tegen een medewerker van Albert Hein en MT gezegt dat ze die troep uit de vakken moeten halen ,omdat er ook gepasteuriseerde melk is die 4 weken goed blijft,nou 2 weken later stond hij in een vak en ze lopen als een trein,eindelik gezonde melk ,maar let op want als hij toch gesteriliseerd is net zoals kaas BV het staat er in zulke kleine lettertjes op dedrukt dat het bijna niet telezen is ook bij andere voedingsmiddelen worst vlees envooral die bakjes met smaakmakers waar ook nog soja aan toegevoegt word,het is gewoon vergif kaas blift 2000 jaar goed

  Geschreven door piet Landa op
 10. hoi mensen ik ben nu pas 15 en ik weet al meer over melk dan wat jullie er over schrijven melk is goed voor je botten en der zit geen pus in dat wordt allemaal na gekeken in een zuivel fabriek en als ze de koeien gaan melken daar hebben ze tegenwoordig apparaten voor en die zien of koeien ziek of niet ziek zijn

  Geschreven door willow op
 11. van melk krijg je veel puisten

  Geschreven door Justin Hannink op
 12. Melk zit logischerwijs toch ook vol groeihormonen? Calcium zit in groente en tekort komt niet snel voor. Melk onttrekt trouwens calcium.. Daarnaast kan 70% van de wereldbevolking, wel mensenmelk, maar geen koeienmelk verdragen. Hoe het met het consumeren van geiten, honden of varkensmelk (of andere dieren zit weet ik niet). Iemand hier ervaring mee?

  Zelf ben ik met consumeren van mensenmelk gestopt (rond mn peuterjaren) en later ook met koeienmelk (vanaf mn 12e jaar). Ik heb vroeger vaak op boerderijen geholpen en je zag veel pus vanwege het intense melken. De koeien zijn best zwak, worden gemiddeld niet ouder dan een jaar of 5..
  Er zijn wetten per land over hoeveel pus er in een liter melk mag zitten.
  Tuurlijk voorkomen ze ontstekingen aan de tepels van de koeien door preventief antibiotica toe te dienen.
  Zelfde geldt trouwens voor vlees. Veel dieren liggen de hele dag op beton. Daar krijg je doorligplekken van. Die pusbulten prikken ze door na de slacht, zie of proef je niets meer van, dus weten wij veel.
  (Je hoopt altijd maar dat ze zich aan bepaalde regels houden. Het is een gesloten wereld en je moet het veelal met ervaringsverhalen doen. Slachthuizen hebben vaak niet veel ramen en staan niet te trappelen iedereen een slachtingsproces te laten zien.

  Geschreven door Sandermander op
 13. Naar welk onderzoek wordt er verwezen?

  Geschreven door Herman op
 14. mijn hemel wat worden hier dingen beweerd die op geen enkele manier onder zocht zijn en allemaal denkt men de wijsheid in pacht te hebben kortom totale er valt hier geen wijsheid te behalen. ik ga mijn info ergens anders halen

  Geschreven door Ton D. op
 15. Net zoals op diverse andere sites waar iedereen een mening kan plaatsen, is deze site ook een voorbeeld van veel fake-berichten. Diverse personen houden er blijkbaar van om onzin te verkondigen en daarmee anderen van onjuiste informatie te voorzien. Zelf denk ik dan: kijk in de spiegel en geef een mening over de persoon die je dan ziet. Eerlijk? Betrouwbaar?

  Geschreven door Toon H. op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief