Waarom rekken we ons uit?

Waarom rekken we ons uit?

Het is iets wat heel veel mensen doen bij het opstaan: uitrekken. Of als je lange tijd stil hebt gezeten, even uitrekken. Maar waarom doen we dat eigenlijk? Waarom rekken we ons uit?

Wat is uitrekken?

Uitrekken is iets wat we instinctief doen. Door je uit te rekken brengen we de bloedsomloop weer op gang. Uitrekken is niet iets wat enkel de mens doet, ook dieren rekken zich uit. Bijvoorbeeld direct na het wakker worden. Door je uit te rekken worden bepaalde spiergroepen voorzichtig opgerekt, zodat het bloed weer goed gaat rondstromen. Dit zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof en andere voedingsstoffen in je spieren en omliggend weefsel kan worden bezorgd.

Uitrekken na het opstaan

Een slaapcyclus duurt ongeveer 90 tot 120 minuten en bestaat uit een aantal fases. Tijdens deze fases neemt eerst de hersenactiviteit af, wordt vervolgens de ademhaling regelmatig, daalt je hartritme, daalt je bloeddruk en ontspannen de spieren. Die spieren kunnen dan in de ochtend na het opstaan wat stijf aanvoelen. Wanneer je na het ontwaken je uitrekt, krijgen de spieren en de hersenen een signaal dat ze wakker moeten worden. Daarnaast stimuleert het de bloedcirculatie. Zie het als een soort warming up voor je spieren.

Uitrekken na stilzitten

Wanneer je lange tijd in dezelfde houding stil zit dan zorgt dat ervoor dat de bloedtoevoer naar de spieren is verminderd. Ook dan kunnen je spieren wat stijf aanvoelen. Door je uit te rekken zorg je ervoor dat de bloedsomloop wordt gestimuleerd en de spieren genoeg zuurstof en voedingsmiddelen krijgen.

Waarom is uitrekken lekker?

Het lichaam weet dat door je uit te rekken je de bloedcirculatie weer op gang brengt. Hiervoor belonen de hersenen je door je een lekker gevoel te geven. Een beloning voor goed gedrag. Daarnaast lijkt het dat het uitrekken ook stress verlagend werkt. Op het moment dat je de rekbaarheid van je spieren vergroot, verminder je de stress in je spieren. Op deze manier kan uitrekken helpen om stress gevoelens te verminderen.

Gepland uitrekken

Het uitrekken is dus iets wat we instinctief doen. Maar wellicht is het goed om het wat structureler aan te pakken. Begin iedere dag met wat rek- en strekoefeningen. Rek je lichaam helemaal uit, van top tot teen en houd dit een halve minuut vast. Vervolgens ontspan je je rechterarm en linkerbeen en strek je je linkerarm en rechterbeen. Dit houd je weer een halve minuut vast en wissel daarna van kant. Hiermee begin je de dag met losse spieren, minder spanning, een betere lichaamshouding en je hebt je hersenen geactiveerd.

 

Bronnen: Quest, Metro Time en Volkskrant

Delen:  
4 reacties op “Waarom rekken we ons uit?
 1. Waarom als ik mij s morgens uitrek krijg ik kramp in mijn benen? Niet prettig hoor

  Geschreven door Gitta op
  • Ik ben geen dokter, maar uit ervaring weet ik ondertussen dat het kan wijzen op; verkeerde houding, bloedarmoede, vitamine b tekort en vast nog wel meer.

   groet

   Geschreven door zwart witje op
  • Ja dat heb ik ook. Ik rek mij dus heel voorzichtig uit, en als ik de kramp voel dan leg ik mij snel terug in de oude beweging. Mijn man heeft dit ook, en wij hebben genoeg magnesium in ons bloed.

   Geschreven door Trieneke op
   • Meer water drinken was het advies wat ik kreeg.

    Geschreven door Cok op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief