Welke soorten loophulpmiddelen er tegenwoordig beschikbaar zijn

Welke soorten loophulpmiddelen er tegenwoordig beschikbaar zijn

Goed kunnen lopen is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun leven. Wie niet goed meer kan wandelen, kan zich in zijn vrijheid beperkt voelen. Jammer genoeg kan je niet zomaar kiezen hoe je gezondheid evolueert. Sommigen blijven goed te been tot ze 80 jaar of ouder zijn, terwijl anderen vroeger last krijgen. Ook een ongeluk kan ervoor zorgen dat je nood hebt aan een loophulpmiddel.

Naast de mensen die om gezondheidsredenen een loophulpmiddel kunnen gebruiken, zijn er ook gezonde mensen die tijdens sportieve activiteiten graag een hulpmiddel bij zich hebben. Daarover zullen we het straks ook kort even hebben.

Moeite met stappen door ouderdom

Het is niet ongewoon voor ouderen, dat ze minder goed te been zijn. Vanaf een bepaalde leeftijd wordt alles een beetje moeilijker. Je lichaam wil niet altijd meer mee, zoals je zou willen.

De reden hiervoor is eenvoudig: je gewrichten en spieren hebben al heel veel te verduren gekregen. Daardoor treedt er slijtage op en wordt bewegen en voornamelijk stappen ook moeilijker.

Gelukkig bestaan er ook oplossingen voor. Voor ouderen zijn er tegenwoordig al heel wat loophulpmiddelen beschikbaar. In de eerste plaats kun je denken aan een wandelstok. Deze handige tool bestaat reeds meerdere jaren, maar wordt nog steeds gebruikt door een groot deel van de oudere bevolking.

Vroeger was een wandelstok ook een attribuut van de elite. Rijke mensen hadden altijd een wandelstok bij zich, jong en oud. Dat zien we vandaag de dag niet meer terug.

Loophulpmiddelen voor een extra veilig gevoel

Sommige mensen hebben niet meteen een stok nodig om te wandelen, maar ze voelen zich wel comfortabeler en zelfzekerder met een loophulpmiddel. De rollator is dan ook één van de meest gebruikte hulpmiddelen.

Een rollator is een soort karretje, dat steun kan bieden tijdens het wandelen. Het voordeel tegenover een wandelstok, is dat de rollator ook op zichzelf kan blijven staan. Rollators worden dan ook vaak gebruikt om boodschappen mee te gaan doen.

Los van het veilige gevoel, worden rollators ook vaak gebruikt in ziekenhuizen en revalidatiecentra. Daar bieden ze ondersteuning aan patiënten die recent een operatie hebben ondergaan.

Rollators zijn er in verschillende soorten en maten. Je kunt kiezen voor een zeer standaard model, met twee handvaten, maar er bestaan zelfs rollators die beschikken over een zitje en winkeltassen.

De rollator heeft wel als nadeel dat hij veel plaats inneemt in huis. Bovendien kan je hem niet zomaar meenemen naar boven langs een trap, zeker niet als je slecht te been bent. Ook zijn er maar weinig trapliften die echt geschikt zijn om ook je rollator naar boven te vervoeren.

De loopkruk met veel mogelijkheden

Wanneer we het hebben over loophulpmiddelen, dan kunnen we de loopkruk natuurlijk niet zomaar vergeten. Een loopkruk lijkt een beetje op een wandelstok, maar toch is het nog iets helemaal anders.

Op een wandelstok kan je enkel en alleen leunen. Dat doe je door je handpalm op het handvat te leggen. Een loopkruk beschikt ook over een handvat, maar daarnaast ook nog over een steun voor je arm. Die zorgt er enerzijds voor dat je minder kracht moet uitoefenen om overeind te blijven. Aan de andere kant bieden die extra steunmogelijkheden ook meer gebruiksgemak dan bijvoorbeeld een wandelstok.

Daardoor biedt de loopkruk nog zoveel meer mogelijkheden dan de wandelstok. Hoewel deze laatste niet geschikt is voor medisch gebruik, worden loopkrukken wel regelmatig ingezet in het kader van een operatie of dergelijke. Of je krukken nodig hebt na een operatie of revalidatie, kan enkel de behandelende arts bepalen.

Loopkrukken kan je kopen in gespecialiseerde winkels, maar ze worden ook verhuurd door thuiszorgwinkels. Loopkrukken te koop kan je ook vinden in verschillende prijsklassen. Heb je een beperkt budget? Dan zou je ook tweedehands loopkrukken kunnen overwegen. Alleen kost het niet zo enorm veel geld, dus kan je de aanschaf van nieuwe zeker overwegen.

Andere oplossingen

De voorbeelden die we daarnet hebben overlopen, zijn natuurlijk de populairste loophulpmiddelen. We staan er echter niet bij stil, dat sommige mensen nog wel goed te been zijn, maar ook een hulpmiddel kunnen gebruiken.

Denk bijvoorbeeld aan de mensen die graag gaan hiken doorheen de woeste gebieden. Wandelen op rotsen en andere onvlakke ondergronden is lastig voor iedereen. Hike wandelstokken zijn dan vast en zeker geen overbodige luxe.

Ze bieden net dat extra beetje steun, zodat je het gevoel van evenwicht steeds blijft behouden. Op die manier kan je veel langer doorwandelen zonder dat je in de problemen komt.

 

– Partnercontent –

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief