Effecten van ouder worden op de penis

Naarmate we ouder worden begint ons lichaam te veranderen. Het wordt wat minder stevig en hier en daar gaat het hangen. Maar wat zijn eigenlijk de effecten van het ouder worden op de penis?

Naarmate de man ouder wordt heeft hij minder actief testosteron en meer oestrogeen. Bij mannen is testosteron het belangrijkste geslachtshormoon. Vanaf ongeveer het 30ste levensjaar neemt de productie van testosteron af met ongeveer met 1 á 2% per jaar. Wanneer een man eind 40 of begin 50 is dan neemt de hoeveelheid testosteron in een iets hoger tempo af.

Deze daling in testosteron wordt soms wel de mannelijke menopauze of andropauze genoemd. Op lichamelijk vlak is deze periode echter in helemaal niets te vergelijken met de overgangsperiode van de vrouw. Bij de man is er namelijk geen sprake van een plotselinge daling in de hormoonproductie maar met een hele geleidelijke vermindering. De hoeveelheid testosteron en de snelheid van de testosterondaling varieert trouwens sterk per man; er zijn mannen van in de 70 die een testosteronspiegel hebben die gelijk is aan die van de gemiddelde man van bijvoorbeeld in de 30.

Welke veranderingen zijn merkbaar?
De seksuele piek van de man ligt zo rond het 30ste levensjaar. Na deze tijd worden de veranderingen langzaam zichtbaar. Maar op welke gebieden zien we deze veranderingen?

Het uiterlijk
Aan het uiterlijk van de penis veranderen er in de loop der tijd twee dingen. Ten eerste verliest de eikel langzaamaan zijn paarsrode kleur. Dit is een direct gevolg van een verminderde bloedtoevoer. Daarnaast neemt de hoeveelheid schaamhaar af. Door het dalen van de testosteronspiegel verliest de man langzaam zijn schaamhaar rondom de penis.

Het formaat
In de loop der jaren verandert ook het formaat van de penis. De penis krimpt namelijk zowel in de lengte als in de dikte. Het krimpen is beperkt. Bijvoorbeeld wanneer de penis van een 30-jarige man in erectie 15 centimeter lang is, krimpt deze waarschijnlijk tot 14 of 13 centimeter wanneer hij op 70-jarige leeftijd is. Bij het krimpen van de penis zijn minimaal twee mechanismes betrokken. Eén daarvan is de langzame afzetting van vetstoffen (plaques) in de kleine slagaders in de penis, wat de bloedstroom naar het orgaan belemmert. Dit proces heet atherosclerose, en is hetzelfde proces dat bijdraagt tot verstoppingen in de kransslagaders. Het andere proces heeft te maken met de geleidelijke opbouw van onelastisch bindweefsel binnen de elastische vezels die de zwellichamen omhullen. Erecties vinden plaats wanneer deze zwellichamen zich vullen met bloed. Door een combinatie van blokkades in de kleine slagaders in de penis en de verminderde rekbaarheid van de zwellichamen, krijgen mannen gemiddeld kleinere erecties. Ook de testikels veranderen van grootte. Rond het 40ste jaar beginnen de testikels te krimpen. En man van ongeveer 30 jaar heeft een testikel met een gemiddelde doorsnee van ongeveer 3 centimeter. Bij een man van 60 jaar is deze doorsnee gekrompen naar ongeveer 2 centimeter.

Krom trekken
Van de ziekte van Peyronie (induratio penis plastica) is sprake als de penis bij het stijf worden krom trekt. Dit is een aandoening die niet aangeboren is, maar die op latere leeftijd ontstaat en dan meestal na de 40.

Het krom trekken van de penis door de ziekte van Peyronie komt bij ongeveer 0,4% tot 9% van de mannelijke bevolking voor. Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van de kromming, waarbij de meest geaccepteerde verklaring is dat er littekenweefsel ontstaat door veelvuldige kleine verwondingen aan de wand van de zwellichamen. De verkromming ontstaat doordat het weefsel ontsteekt en er na verloop van tijd harde, verlittekende of verkalkte plekken ontstaan: plaque.

Zo’n kromming kan uiteindelijk pijnlijke erecties tot gevolg hebben, en dat kan de gemeenschap weer bemoeilijken. Meestal verdwijnt deze aandoening na een paar jaar vanzelf weer, maar in sommige gevallen is een operatie nodig om de penis weer rechter te maken.

Minder gevoelig
Met de tijd wordt de penis minder gevoelig. Hierdoor kan het moeilijk worden om een erectie te krijgen en tot een orgasme te komen. Of dit ook leidt tot minder plezierige orgasmen, is onduidelijk. Daarnaast is het zo dat de werking van de penis verminderd kan worden door een verminderde bloeddoorstroming. Wanneer er niet genoeg bloed in de penis stroomt, wordt deze niet hard genoeg om in een langdurige erectie te blijven. Erectiepillen kunnen je helpen de doorstroming te vergroten en gemakkelijker een erectie te krijgen. Ook een erectiepomp kan er voor zorgen dat de penis hard wordt.

Het goede nieuws
Ondanks deze veranderingen van de penis benadrukken vele mannen met deze veranderingen prima kunnen leven en dat ze aangeven met deze verminderde functie van de penis nog heel tevreden zijn met hun seksleven. Uit een Engels onderzoek onder 35000 mensen bleek zelfs dat de frequentie van seks boven het 50ste levensjaar misschien wat afneemt, maar de kwaliteit alleen maar toeneemt.

Bronnen: WebMD, seksualiteit.nl en centrumvoorurologie.nl

85 reacties op “Effecten van ouder worden op de penis
 1. Het verhaal klopt grotendeels, mijn penis is ruim 3 cm korter geworden en wat dunnen. Eikel is bijna wit en last van de voorhuid welke niet krimpt en vroeger losjes besneden en voorhuid zakt weer over eikel en gevolg dat er weer talg ontstaat ,dus veel wassen Haargroei blijft zelfde. Testikels blijven groot Dus niet elke man is hetzelfde
  Sterkte voor een ieder

  Geschreven door Nick op
  • Mijn erecties en spermaproductie nemen wel af, maar ik heb er iets op gevonden en misschien hebben andere mannen er ook baat bij.
   Pillen op natuurlijke basis “meer sperma” dit geeft de penis na 3 maanden een goede erectie en spermaproductie toename deze kun je via internet bestellen.
   wat ook helpt is een metalen cockring dragen.
   Suc6 allemaa

   P

   Geschreven door P op
   • Vraag, welke pillen op natuurlijke basis gebruik jij?

    Geschreven door J op
 2. ik ben 70 jaar en de laatste maanden heb ik last van een stevige erectie eigenaardig ik heb dat gekregen na een darm onderzoek waar ze 9 poliepen hebben verwijderd dat kan toeval zijn maar kan men bij Dokter nl eventuele het hormoon testosteron bestellen graag een antwoord Mvg Victor

  Geschreven door victor op
 3. Bij dokter.nl kunnen geen medicijnen worden besteld.

  Geschreven door Tandor op
 4. Geen last van dit alles. Er kan nog steeds een emmer water aan hangen. Alleen de orgasmes zijn minder intens. Echt ‘spuiten’ is er ook niet meer bij. Een klein flopje en klaar.

  Geschreven door Korbach op
 5. Mijn ervaring is dat de regelmaat van gemeenschap veel invloed heeft. Met een partner in de overgang blijkt de behoefte sterk te verminderen. Vooral aan de geestelijke behoefte aan intimiteit moet blijvend aandacht worden gegeven. Met het gebruik van proargi9 zijn de resultaten verbeterd.Het verbetert de bloeddoorstroming

  Geschreven door martin op
 6. elke keer weer zeer kundige zaken die worden uitgelegd,,ik heb een prachtige dochter van 6 en ben sinds een maand 69 jaar oud,,mijn vrouw is natuurlijk beduidend jonger,,maar waar het om gaat is,,dit op mijn 62e het er nog uit voelde kolken en vrouwlief werd zwanger, maar dat ik nu ,,wat Korbach omschrijft,ook heb,,nog steeds heerlijk maar fluimpje en dat was het,,iemand idee hoe je het kan verbeteren,,groet C.

  Geschreven door Cor op
 7. Dank voor deze update. Een “lulverhaal” (metafoor) als dit kom je niet vaak tegen, dit is echt duidelijk en deels herkenbaar.
  Met mijn 62 jaar is mijn penis inderdaad wat korter geworden, gemeten heb ik het niet maar ik schat zo’n 2cm.
  Ook de “Zin in Seks” is afgenomen, zelfbevrediging gaat wat moeilijker maar lukt nog steeds. De ochtend stijfheden zijn er nog wel, die grijp ik aan indien de lust tot ejaculatie daar is.
  Al met al een leefbare situatie waarmee ik goed functioneren kan. Dank voor dit moeilijk bespreekbaar onderwerp.

  Geschreven door Hans op
 8. Ik kon na hersenletsel in 2013 geen erectie meer krijgen en in 2015 begon ik daar last van te krijgen, geen erectie krijgen en niet klaarkomen.
  Dat was wel even schrikken je hebt je mannelijkheid niet meer ook dat nog dacht ik.
  Na vele internetsites geraadpleegd te hebben ben ik naar de arts geweest en bij de suxuoloog ook de acupuncturist heeft mij geholpen.
  ik heb zonder medische ingrepen het volgende uitgeprobeerd, pillen op natuurlijke basis(meer sperma) geslikt en daarbij het gebruik van een penispomp en prostaatmassages en toen kwam er weer leven in mijn penis.
  Eerst stond mijn penis op half 6 daarna op half 8 en nu recht vooruit en kom ook weer klaar.
  Ik doe het niet veel meer als voorheen maar beleef wel weer plezier ondanks mijn 55 jaar.

  Geschreven door Paul op
  • Hallo, ,mijn vraag: werkten die pillen “meer sperma”? Ik ben een man van 54 en gebruik Fentanyl 100ug/ uur tegen de neuropatische pijnen. Er komt geen sperma na het klaarkomen. Graag een reactie.

   Geschreven door Mik op
 9. Na pilletjes, spuiten bestaat er ook een alternatief dat reeds 35 jaar bestaat en dat is een erectieprothese.
  Vele zullen nu denken, wat een prothese….
  Nee aan de buitenkant zie je niets maar de erecties zijn harder dan de meeste mannen hebben.
  Vragen?

  Geschreven door alain van driessche op
 10. Ik ben 60 met een heerlijke jongere vrouw van 51 en rook en drink niet enkel een enkele keer een glaasje slikt wel omega 3 capsules na mijn Sterilisatie een 15jr terug had ik wel minder sperma produktie maar ook dat gaat nu met Omega 3 weer beter verder gezond eten en de intieme daad dagelijks/wekelijks bijhouden,tot nu toe geen problemen,maar hoor en lees soms schokkende verhalen maar meestal zijn dit zware rokers en stevige drinkers met overgewicht,tja dan word het lastig.

  Geschreven door evie op
 11. mijn penis is hangt wat mijn voorhuid is nog altijd goed en de eikel is wel wat roder geworden maar heb nog altijd een goed orgasme en ik krijg nog altijd een goede erectie .
  ook als ik opsta ochtend erectie .en het hij is nog gevoelig .

  Geschreven door stefan op
 12. Ben 84. Geen erectie meer. Wat is er nog aaan te doen ? Viagra helpt niet.

  Geschreven door Henry op
 13. Ben 58. 1.84m / 87 kg.
  Aangezien ik wekelijks 2x naar de sportschool ga heb ik niet het idee dat mijn spieren afnemen.
  Erectie komt zeker vanzelf, maar houdt minder lang aan.
  Mijn probleem is dat ik als ik vrij de erectie aanvankelijk goed hard is, mar als ik in mijn vrouw ben vaak weer afneemt. Klaarkomen gaat dan nog wel goed met de hand.
  Ben benieuwd of dit met testosteron te maken heeft. Zou dat niveau wel willen meten en eventueel aanvullen, maar ik lees ook vaak waarschuwingen voor vervelende bijwerkingen.

  Iemand ervaring ermee?

  Geschreven door Franz op
 14. Sommige dingen worden wat minder als we ouder worden. Dat is een kwestie van accepteren. Je lost dat niet op met toevoeging van testosteron. Sterker nog: het zou zelfs nadelig kunnen werken.
  Overigens kan langdurige en overdadige krachtsport daar ook nog invloed op hebben. Heel vaak wordt een dergelijk probleem veroorzaakt door een overspannen bekkenbodem.
  Als je je testosteronspiegel wilt laten meten kan dat gewoon met bloedonderzoek via de huisarts.

  Geschreven door Tandor op
 15. @ Henry
  Vraag aan je arts om androskat . dat zal best wel resultaat geven Is goed te doen na instruktie, sukses

  Geschreven door J op
 16. Na 2 prostaatbehandelingen waarvan 1 TURP , ben ik totaal impotent, ik was 66 toen dit plaatsvond, is niet echt leuk hoor !!

  Geschreven door deejee op
  • Bah bah en ik 21 ..

   Geschreven door Helaas op
 17. Het is bekend maar wordt vaak niet genoemd dat je na prostaatbehandelingen impotent kunt worden. Zenuwen die heel dicht bij elkaar liggen worden vaak beschadigd. Met zulke vervelende gevolgen. Dat wordt helaas meestal niet genoemd. Heel veel sterkte.

  Geschreven door Maartje op
 18. ik ben 70 jaar en heb last van een kromme penis,ik wil mij niet laten opereren wat kan je het beste doen

  Geschreven door karel op
 19. Als je de kromming eerder niet had, ga dan naar de huisarts en vraag een verwijzing voor de uroloog. Deze kan dan onderzoeken of de bloedtoevoer naar de zwellichamen verstoort is.

  Geschreven door Tandor op
 20. niets doen, zo laten kan voor niets kwaad hoor

  Geschreven door joris op
 21. wat is prostaatmassage aub

  Geschreven door jori op
 22. Dat is via Google makkelijk op internet te vinden

  Geschreven door Tandor op
 23. BestePaul, bedank voor je reactie, waar koopje zo een anaaldouchebuis?, vanwaar ben aub,ik van Jabeke,

  Geschreven door jors op
 24. Een metalen anaaldouche is de beste en die koop je via internetsites en of in een sexwinkel weet ik.
  ik hoor het wel als je er een hebt gekocht.
  Paul

  Geschreven door Paul op
 25. fijne dank hoorx

  Geschreven door jors op
 26. spalken die hap

  Geschreven door arie op
 27. Sinds enkele jaren kan ik hem niet meer recht omhoog krijgen, viagra helpt niet. Ik kan hem alleen nog maar horizontaal omhoog krijgen, niet meer verticaal. Soms een beetje diaganaal als ik geluk heb.
  help aub.

  Geschreven door GRH op
 28. Hoe oud ben je?
  Gebruik je medicijnen? Voor de rest is de fuctie wel nog in orde?

  Geschreven door Tandor op
 29. Beste Paul, wat erg van het hersenletsel. En ook nog uw “manlijkheid” verliezen. Dan al die soesa om weer in bed aan de gang te kunnen met je relatie. Ik zou van minder moe worden zeg. Wat is dat toch met jullie mannnen? Manlijkheid heeft niets met een stijve penis te maken maar hoe jij een vrouw behandeld. Ik vind het raar om daar extreem mee bezig te zijn. Hebben jullie geen hobby’s of zo? Pfff….

  Geschreven door wauwie op
  • Zou jij je nog 100% vrouw voelen als je je borsten kwijt bent?

   Geschreven door 25E op
 30. Prostaat massage is via je anus je prostaat stimuleren met de vinger of ander hulpmiddel. Het kan medische voorschriften hebben maar tevens en vooral om te genot . Als je je prostaat laat stimuleren ga je misschien hardere erectie hebben en beter spuiten en klaarkomen. Op latere leeftijd is het ook goed deze prostaat massages te laten doen als er minder sexcuele activiteit is . Ook jonge mannen vinden het heerlijk om het te laten doen binnen hun spel van sexcuele activiteiten.

  Geschreven door Andre op
 31. Ik ben 72 en heb dit ook. Speciaal na een stevige blaas kanker en de behandelingen is het erger geworden. Maar een penisring helpt fantastisch en dan gaat alles weer prima. Niet langer dan 30 minuten gebruiken!!!

  Geschreven door ik op
 32. Erectieprothese? Zou je daar aub wat meer over willen schrijven?
  Bij ons problemen met weinig erectie die ook niet lang aanhoudt. Cialis helpt wel wat, maar nieuwsgierig naar jouw verhaal.

  Geschreven door Alex op
 33. op mijn 75 ste jaar is mijn prostaat vewijderd wegens prostaat kanker.sinds dien kan ik geen stijve lul meer krijgen.ik kan nog wel klaarkomen met rukken met een slappe lul.aleen het orgasme is nu minder heftig.

  Geschreven door kees100 op
 34. Ik merkte rond mijn zestigste dat mijn erectie wel flink hard was, maar zeker 4 centimeter korter. Bij ingeving heb ik stevig tussen duim en wijsvinger genomen en met kracht getrokken. En PLOP: vier centimeter er weer bij. Sindsdien ben ik ook gaan jelken.

  Geschreven door harry op
 35. ik ben 58 jaar, en mijn testikels zijn minimaal. Ik masturbeer sinds mijn 11e jaar, zou het daardoor komen?

  Geschreven door Dick op
 36. H3t masturbren zal de oorzaak niet zijn. Maar naar mate je ouder wordt, worden ze wel wat kleiner

  Geschreven door Tandor op
 37. Mijn penis is altijd erg klein als hij in slappe stand is. Alleen bij een erectie word hij groot, ik denk 17 centimeter.Is dit goed?

  Geschreven door Dick op
 38. Niks mis mee

  Geschreven door Tandor op
 39. Ben 61 en alles werkt nog prima.

  Geschreven door Peter op
 40. Ik ben 16 en ik heb bij een erectie een kromme penis kan dit kwaad?

  Geschreven door Ronald op
 41. Als je er verder geen last van hebt en er geen echte knik in zit, hoeft dat helemaal geen probleem te zijn

  Geschreven door Tandor op
 42. WAAROM ZIJN MANNEN ZO GEFOCUST OF VINDEN ZE HET UBER BELANGRIJK OM ERECTIES EN PRESTATIE TE LEVEREN?
  IS DIT TYPISCH MANNELIJK?? EN WAAROM ZOOOOO BELANGRIJK???
  VOOR ONS VROUWEN IS HET BELANGRIJKER: WAT DE MAN ER MEE DOET EN HOE HIJ HET DOET,…UITERAARD KOMT EEN VROUW OOK GRAAG KLAAR, MAAR ER ZIJN WEINIG MANNEN DIE DE DAAD EN DE MANIER VAN UITVOERING ONDER DE KNIE HEBBEN OM DE VROUW TOT EEN “ECHT” ORGASME TE BRENGEN.
  WAT BEDOEL IK DAARMEE??
  WEL: JUIST OMDAT DE MANNEN TE VAAK DENKEN DAT ZE MOETEN PRESTEREN,…HOUDEN ZE GEEN REKENING MET DE REACTIE VAN DE VROUW….ZE DOEN HET MEESTAL TE SNEL SCHOEF-SCHOEF- VLUG OP EN NEER ZONDER GEVOELENS VOOR DE VROUW, ZONDER GEZAMELIJK AANVOELEN VAN RITME ENZOV…..GEVOLG: ZE KOMEN TE VLUG KLAAR EN DE VROUW BLIJFT ACHTER MET EEN VRESELIJK GEFRUSTREERD GEVOEL.
  …….STEL JE VOOR,….DAT EEN VROUW MET JOU VAN ALLES DOET.. JE ZO GEK MAAKT DAT JE BIJNA KLAARKOMT, EN, ..EN DAN ZEGT ok VOOR MIJ IS HET ZO GENOEG GEWEEST EN ZE GAAT PLASSEN OF ZE VALT IN SLAAP NAAST JOU!….HOE ZOU JIJ JE ALS MAN DAN VOELEN???….DAT IS TOCH OM UIT JE DAK TE SCHIETEN, OM DE MUREN OP TE LOPEN NIET??
  ….WELLLL,
  WIJ, ALS VROUW, VOELEN ONS DAN OOK ZO GEFRUSTREERD EN IN DE STEEK GELATEN!
  BEDENK DAT DIT ZO KEER NA KEER OF ERGER NOG, ALTIJD GEBEURD,…
  IK KAN U ZEGGEN DAT JE DAN ALS VROUW VOOR MINDER OP EEN ANDER WIL GAAN……
  STEL JE VOOR DAT JE VROUW DIT (BOVENGENOEMDE) STEEDS MET JOU ZOU DOEN,…..WAT ZOU JIJ DOEN???….BRAAF THUIS BLIJVEN WACHTEN ?????
  MANNEN…EN IK SPREEK NU NIET VOOR DE HOMOGEMEENSCHAP OF DE EENLINGEN DIE LIEVER AAN ZELFBEVREDIGING DOEN,…. MAAR VOOR DE HETERO-MANNEN DIE ZO NODIG PRESTATIES EN ERECTIES BELANGRIJK VINDEN….
  OOK AL IS HIJ (JE LID) NIET GROOT, OOK AL VIND JE JEZELF NIET ZO’N ADONIS, OOK AL DENK JE DAT HIJ MINSTENS 18 CM EN DIK MOET ZIJN,…
  NEEN,…..DAT HEEFT ER HELEMAAL NIETS MEE TE MAKEN, ….
  HET IS DE MANIER WAAROP, “HOE” EN “WAT JE ER MEE DOET, HOE GEVOELIG JE SENSITIVITEIT EN VERLANGEN NAAR JE PARTNER IS,…HOE JE OP ELKAAR INSPEELT OM ER “SAMEN” PLEZIER AAN TE BELEVEN…..
  JE PARTNER ZAL AAN JE HANGEN, JE GRAAG ZIEN, VERLIEFD ZIJN EN BLIJVEN OP JOU, OMDAT JE ELKAAR GOED AANVOELT EN ER ALLE TWEE PLEZIER AAN BELEEFT….
  ALS VROUW BEN JE NIETS MET EEN MAN DIE DENKT DAT HIJ HAAR KONSTANT MOET BESPRINGEN,….NEEN ALS VROUW HEB JE NIETS LIEVER DAN IEMAND DIE JE BEGRIJPT, WAARMEE JE EEN DEFTIG GESPREK KUNT VOEREN, DIE JE VRIEND IS EN TEVENS JE MINNAAR.
  EEN GEKEND SPREEKWOOD IS:…ZOALS VEEL MANNEN ZEGGEN OVER VROUWEN:….
  – EEN VROUW MOET EEN DAME ZIJN OP DE STRAAT
  – EEN PRINCES IN DE KEUKEN
  – EN EEN HOER IN BED
  WEL HEREN ;;;; DAT ZOUDEN WIJ, VROUWEN OOK WEL EENS VAN JULLIE WILLEN……
  HOPELIJK HEB IK HIER HET EEN EN ANDER VERDUIDELIJKT OF DUIDELIJK GEMAAKT,
  EN HOPENIJK HEEFT MISSCHIEN TOCH 1 MAN OP DE 20 HIER IETS UIT OPGESTOKEN, WANT DAN IS ER WAARSCHIJNLIJK WEER 1 VROUW OP 20 WEER GELUKKIG.
  AANGENAME EINDEJAARSFEESTEN
  GROETJES
  SOOSJE

  Geschreven door SOOSJE op
  • Hé, Soosje. Wat een negatieve input. Jammer dat we jou niet gelukkig maken, maarre…, ‘schreeuw’ eens wat minder in je bericht (minder hoofdletters). Dit scheelt je misschien wat meer energie, die je beter in die man kunt steken. Maak er desondanks een geweldig jaar van.

   Geschreven door Peter op
  • Oei soosje… wat een frustratie. Het GROTE LETTERTYPE verwijst mijns inziens naar teleurstelling, onmacht. Ga eens in gesprek met jouw partner. Ik ben een vrouw (55) ie altijd alles durft te bespreken. Als mijn partner “het een keer niet lukt”, dan een keer niet. Alles op z’n tijd… vooral niets puhsen. Het komt vanzelf wel weer.

   Geschreven door Jeanette op
  • Ik wil hier graag op reageren ik vindt dat je helemaal gelijk heb ik heb ook een probleem om een erectie te krijgen maar ik heb een vrouw gehad die ik heel goed kon bevredigen en die ook heerlijk klaar kwam.
   Helaas is die relatie uit gegaan door omstandigheden maar ik zou best weer een vrouw willen ontmoeten die de zelfde lekkere ervaring zou mee willen maken met mij.

   Geschreven door Harley op
  • Nou Soosje, wij deden het andersom, eerst moet mijn vrouw een paar keer komen en dan pas ik, zo kan het ook he.

   Geschreven door De niet echt gewone man begrijp ik. op
  • Volledig eens met Soosje Ik ben zelfs al 50 jaar getrouwd en slechts de eerste 10 jaren klaargekomen en dan nog na de ” daad” mezelf nog even verder op te winden
   Heb er gelukkig mee leren leven hoor Heb t ook jaren op mijn manier en op de tijd dat IK ervoor in de mood was gedaan Heerlijk soms drie keer achter elkaar Ach en faken om je man een plezier te doen is toch ook niet zo erg Wat baby olie in ” de gleuf” en je lijkt ” lekker nat ”
   Nu al 74 en voel me jong en zie er ook zo uit maarrrrrrrrrrn………. kijk eigenlijk liever n Netflix film dan al dat gedoe Mijn man heeft ( gelukkig) veel minder lust maar voelt zich altijd geweldig als ik zegbdat ikmal 3 keer klaargekomen ben Die van hem wordt wel groot en hard maar blijft plat liggen en ik krijg kramp in mijn vingers door met mijn duim en wijsvinger het ” spel” na te bootsen
   Ach we houden van elkaar en daar doe je dat dan ook met liefde voor Gelukkig niet meer dan eensper 7 of 8’weken hoor en bij hem komt er uiteindelijk wat vocht of een klein poefje Hij is al 79
   dus dat lijkt me normaal

   Geschreven door Oudje op
 43. Nounounou Soosje,
  En geen man reageert meer…na jouw hysterische aanklacht in veel eisende hoofdletters.
  Een man wil graag man kunnen zijn, net als wij ons vrouwelijk willen voelen.
  Communicatie over seks is echt wel bespreekbaar, want daar ben jij SOOS ook zelf bij natuurlijk, maar daar gaat het hier niet om. Het is nl ook vervelend voor een man om geen erectie meer te kunnen krijgen, net als voor een vrouw in de overgang om haar oestrogenen en dus libido te verliezen. Als het niet meer gaat zoals ‘vroeger’ dan gaat een gezond mens opzoek naar oplossingen. Daar is dit forum voor, zo te lezen.
  Wat ik hier dan uitspook? Ik kwam toevallig ff langs, en wens alle heren jong/oud een opwindend inspirerend creatief seksleven met een begripvolle aantrekkelijke vrouw. 😉 Nou, ik ga weer hoor!

  Geschreven door malou op
 44. Ojaah SOOS, Mannen zijn echt heel handig en oplossing gericht, maar pas als je het zelf toelaat en ook aardig brengt.. Something to think about..

  Geschreven door malou op
 45. Proficiat Malou, gelukkig hebt jij tenminste een inspirierend en creatieve man war je me praten kunt 🙂

  Geschreven door Margot op
 46. Goed gesproken Malou !

  Geschreven door Janneke op
 47. Soos, je bent wel erg voor zn raap. natuurlijk is het zo dat een man meer dingen heeft als zijn penis om het e e a aantrekkelijk te maken. maar het gekke is dat je als je die dingen doet dat de motor een erectie is . Is deze er niet dan blijkt de lust er niet ts zijn , het is helaas niet anders. Een erectie is voor een man erg belangrijk zeker als die er jaren was.Het weg vallen daarvan is een echte misser en beinvloed je leven . Wens een ieder sterkte met dit probleem

  Geschreven door J op
  • Ik denk niet dat SOOS een normale gemiddelde vrouw is zeker niet voor een zeer betrouwbare man wat een uitleg .????

   Geschreven door Jacomo op
 48. Soos heeft te veel jeuk aan haar doos !, haha, mischien een keer goede sex hebben ??? Wat een gefrustreerde reactie zeg.

  Geschreven door voorbijganger op
 49. Wat ik heb gemerkt in sommige relaties is dat het helpt om er samen met de partner over te praten, dan kan de ander ook begrip tonen wanneer een b.v. erectie niet lukt. Vaak is ontspanning en een veilige omgeving bevorderend voor je seksleven. Daarnaast is het bij sommige ook zo dat wanneer je partner helpt, -door bijvoorbeeld pijpen, met speeksel af te trekken of een andere manier van langer voorspel – het kan helpen bij de erectie in stevigheid van de penis.

  Nog een tip :
  Check je voeding, er zijn kruiden en andere producten die erecties en spermaproductie bevorder. Maar ook die ze verminderen. “Medicinaal” eten kan voor sommigen ook helpen bij een fijner seksleven. Zoek wat op in de bibliotheek of wetenschappelijke artikelen omtrent eten of vraag erna bij een natuur arts, iemand die Chineese geneeskunde heeft gestudeerd of b.v. een acupuncturist met erkend certificaat.

  Succes voor alle mannen !

  P.s.
  Wat soos schrijft geld – gelukkig voor de mannen 🙂 – lang niet voor elke vrouw. Wanneer ik in een relatie ben vind ik het belangrijk dat de ander zich prettig voelt. En je mannelijkheid kan/is nu eenmaal een gevoelig punt (zijn). Bij vrouwen is het ook echt niet prettig als er iets niet klopt, waarom zijn mannen dan meteen “alleen” op seks gericht? Zelf heb k n hoog libido en vrij ik het liefst elke dag met mijn partner of meer. Dat houd niet in dat ik dan meteen hem minder leuk vind voor zn innerlijk of geen andere dingen meer met m kan doen zoals samen wandelen.

  Geschreven door Palm op
 50. Ik ben bijn 64 en heb nog altijd een langdurige knalharde erectie en kom met gemak nog 3 maal per dag heftig spuitend klaar. Is dit normaal.?

  Geschreven door ginger op
 51. Ik weet niet of mijn verhaal hier op zijn plaats is, maar ik wil het een keer kwijt.
  4 jaren geleden constateerden ze bij mij prostaatkanker, géén ernstige vorm gelukkig maar de PSA was te hoog.
  Omdat het plassen ook slecht ging en ik er drie maal per nacht uit moest. In de eerste instantie kreeg ik Tamsulosine voor geschreven. Mijn zaadproductie liep terug. Volgens de uroloog plaste ik het zaad uit. Van nature praat ik niet graag over deze zaken. Wat ik hem niet vertelde dat ik wel meer behoefte kreeg aan een zaadlozing. Het 3 maal plassen ’s nachts verbeterde niet, maar mijn PSA liep wel terug! Uiteindelijk kwam ik via een tip op het spoor van Combodart een product waar ook Tamsulosine in zit. Dat hiep enorm bij het beter plassen, de zaadproductie liep nog veel harder terug, maar de drang mezelf te bevredigen werd groter, zeker om de andere dag! Wanneer ik klaar kom was het heel anders als vroeger, minder intens, wel aangenaam, maar of de slang werd dichtgehouden, er komt immers geen zaad meer. Om me te bevredigen heb ik wel een hulpmiddel nodig van een erotisch filmpje anders lukt het echt niet meer.
  De uroloog is verbaasd daf mijn PSA nu op 1,2 staat. Bovenstaand verhaal durf ik hem niet vertellen, maar wellicht weet iemand of dit er mee te maken heeft.

  Geschreven door John op
  • Ik denk dat het toch goed zou om dit met de uroloog te bespreken.

   Geschreven door Tandor op
  • Ik heb ook vorig jaar een liesoperatie laten doen en sindsdien geen sterke erecties meer en de erecties blijven niet lang, ik heb wel de behoefte aan stimulering via foto’s of filmpjes maar merk nu dat ik vooral word gestimuleerd door foto’s en filmpjes van homo aktiviteiten tot in het extreme ,.betekent dat ik ook homo ben ,..?..Het altijd frivole sexleven met mijn vrouw is verdwenen,de zin is er niet meer en zoek mijn bevrediging in masturberen. Ik ben 72 jaar en heb ook plasproblemen maar zou me niet zo gauw laten opereren,…misschien eens dat medicijn Combodart proberen…? Ik gebruik al een jaar of vijf Alfuzosinehydrochloride Retard en Ik gebruik ook geregeld viagra of kamagra ,een half pilletje en het helpt niet alleen met betere erecties maar ook bij het plassen lijkt het te helpen,..klopt dat…?

   Geschreven door Apache op
 52. Hi Palm,

  Er is een glijmiddel in de handel en heet bodygliss, is misschien iets prettiger in gebruik! Is voor je partner erg fijn…..

  Geschreven door Polleke op
 53. Er is 1 glijmiddel dat ik iedereen kan aanraden Pjur bodygliss een zwart flesje l de rest voelt na korte tijd aan als lijm het is te krijgen in de libidos

  Geschreven door Patrick op
 54. Ik ben 58 en heb ook problemen met de erectie ook het vasthouden ervan hij word weer snel slap ook tijdens de daad

  Geschreven door Sam56 op
 55. Mijn lul is maar 13 / 14 cm in erectie

  Geschreven door Sam56 op
 56. Merk al een paar jaar dat me lul er minder zin in heeft. En ik ben 27..pas na gebruik van verschillende vitamine pillen is het iets beter geworden..maar nog steeds kan ik alleen handmatig komen:(

  Geschreven door JantjeG op
  • Moet je eens een keer massage olie gebruiken goed je ballen en je penis in masseren de penis wordt dan goed hart en het is heerlijk klaarkomen.

   Geschreven door Bart op
 57. Beste allemaal,
  Ook bij mij te vaak een slappe , begon op ongeveer 55 j na bloeddruk verlagende pillen Ramipril en Amlodipine.
  Wat kruiden geprobeerd, Cialis werkte ongeveer 5 jaren goed, daarna minder,
  Mannen, heel leuk is: bespreek het met een paar vriendinnen.zij hebben net zo veel problemen. (Wel ff eerst met je vrouw bespreken, vooraf eens? Achteraf geen gezeur). Reacties lopen uiteen van: joh kom jij s ff hier (en toen begon t plezier) en oh dan ben je toch langer lief voor mij? Gewoon heerlijk op een andere manier dus. En natuurlijk zijn er ook azijnpissers bij de dames: hun goed recht. Orienteer je op vormen v tantra. Sterkte verder

  Geschreven door R op
 58. Bij het klaarkomen wordt m’n sperma er niet meer “uitgespoten”; vroeger meters ver. Op zich vind ik dat niet erg, m’n vrouw nog minder. Zij is 54, ik 53 en heeft zelden of nooit nog sexuele gevoelens. Maar ik mastrubeer toch wel dagelijks minstens 1 keer. De erectie is idd. niet meer zoals 20 jaar geleden. Qua omvang en lengte zijn er niet direct veranderingen en de eikel blijft purper-blauw. Ook voorvocht vormen is geen probleem, in tegendeel, ik heb zo de indruk dat ik vlugger en meer voorvocht produceer dan vroeger.

  Geschreven door Offday. op
 59. Jammer dat er geen arts is die e.e.a. aan kommentaar kan geven of sugesties kan geven.
  ik ben 67 een vergrote prostaat, wat na onderzoek geen kanker bleek te zijn, maar wel andere problemen geeft. daar heb ik nu ook de combodart voor gekregen. het grootste probleem vind ik dat mijn vrouw a-sexueel is. nou daar moet je het dan maar mee doen, ook een bezoek aan een sexuooloog heeft niets veranderd. jammer.

  Geschreven door hans op
 60. Heb je als oudere man sexproblemen ik was 69 jaar oud en had nergens geen behoefte meer aan.
  Ben met mijn buurman naar Thailand vertrokken waar jonge vrouwen mijn sexleven weer leven inbliezen . Ik ben nu 81+ en geniet nog maandelijks met mijn 30 jaar jongere vriendin van de seks.
  Ik raad aan allle mannen van 65 of ouder ga naar Thailand en je krijgt een geweldig sex leven.In holland was mijn seks toen ik 50 jaar oud was afgelopen mijn vrouw wilde niets meer.

  Geschreven door De knapste man van Den Haag op
 61. Ik ben inmiddels 61

  Geschreven door Anoniem op
 62. Ik ben inmiddels 61 en kan niet klagen over mijn sex leven. Mijn (lieve) vrouw heeft altijd al een lager libido gehad dan ik en door geregeld te masturberen is dat best wel goed gegaan. Nu hebben we eens per week, elk weekend, gemeenschap met elkaar en tussenin masturbeer ik eigenlijk altijd wel een keer.

  Geschreven door Anoniem op
 63. Ik ben inmiddels 61 en kan niet klagen over mijn sex leven. Mijn (lieve) vrouw heeft altijd al een lager libido gehad dan ik en door geregeld te masturberen is dat best wel goed gegaan. Nu hebben we eens per week, elk weekend, gemeenschap met elkaar en tussenin masturbeer ik eigenlijk altijd wel een keer.

  Geschreven door Anoniem op
 64. Nou de hier gelezen zaken kloppen wel. Ik ben 67 en mijn penis is heel iets korter geworden, bij een erectie staat hij niet meer omhoog maar recht vooruit. De voorhuid is wel wat langer geworden waardoor hij half over de eikel zit. Ik ben als jongen van 2 besneden om medische redenen. Ik spuit duidelijk minder vaak en een kleinere hoeveelheid. Dat vond ik in het begin vervelend. Maar het klaarkomen is nog net zo hevig en lekker als vroeger. Ik vrij meestal 2 keer per week en masturbeer ook nog zeker een tot twee keer per week. Kortom helemaal tevreden met de situatie als oudere man.

  Geschreven door Anoniem op
 65. Ik ben 54 en mijn penis is nauwelijks korter geworden. Wel zijn mijn testikels wat kleiner geworden. Ik heb een ander probleem….ik gebruik fentanyl pleisters 100ug/ uur welke ik elke 3 dagen wisselde. Sinds enkele maanden wissel ik elke 2 dagen. Ik merk dat ik nauwelijks tot geen sperma heb na het klaarkomen. Herkent iemand dat en wat er tegen te doen?

  Geschreven door Kaev op
 66. Hoi,
  Ik had ook last van een verkleining van de penis een minder harde eikel ed. Ook had ik en minder zin in sex. Ik ben 55 jaar. Een jaar geleden ben ik weer met krachttraining begonnen en na een aantal weken nam ik waarschijnlijk dat ik weer meer zin had ik sexy. Ook mijn penis was weer keihard tijdens een erectie. De sex werd beter en daardoor ook mijn zelfvertrouwen. Kortom ik zat weer in een betere “cirkel”. Bij mij werkt stevig sporten, 4 a 5 keer per week stevig krachtsporters dus wel. Tevens is het ook meegenomen dat ik nu een gespierd lichaam heb. Moraal van het verhaal. Leeg gezond, eet goede voeding en kom uit die luie stoel met die bierbuik en ga bewegen!

  Geschreven door Face op
 67. Hallo soos heeft wel gelijk. ik ben een vrouw van 64 heb een goed sex leven gehad we vrijde altijd zacht op en neer ongeveer 20 min en altijd een orgasme gehad , men man is spijtig genoeg overleden twee jaar geleden en ik heb nu een vriend die spijtig er in t bed niks van bakt hij wipt snel op en neer stopt constant omdat hij moe word en kan me geen orgasme bezorgen ik fake dan maar omdat ik hem niet durf te zeggen hoe het moet. het zou hem kwetsen ,hij heeft nochtans getouwd geweest en een minnares gehad ik vraag me af hoe het komt dat hij geen ervaring heeft wat vrouwen betreft ,bij mij neemt de zin om nog te vrijen daardoor enorm af en heb altijd veel zin gehad ik had met mijn man nog driemaal per week sex nu nog 1 maal per maand ik denk dat mannen best aan hun vrouw vragen hoe het moet , en men zou best eens een goed boek speciaal voor de mannen schrijven hoe ze een vrouw moeten bevredigen op de zachte manier en niet snel op en neer hopelijk hebben alle mannen hier iets aan ik zou zeggen probeer het is succes gegarandeerd Gr

  Geschreven door Josianeke op
  • dag
   misschien moet je wat sex betreft het eens met andere man(nen) doen zodat je wel bevredigd bent, geeft je ook rust naar je vriend toe.

   Geschreven door rlaxt op
 68. Als je een te hoge bloeddruk hebt en daarvoor medicatie krijgt, de medicatie is verhoogt in 4 jaar tijd van 180 naar nu 148 en elke 3 maanden onder controle want met wilde de bloeddruk rond 140 hebben voor mijn leeftijd rond de 80 jaar . De medicatie bevat Beta blokkers en dat is een ramp voor een erectie alsmede vergrote prostaat en de medicatie combodart welke verhinderd sperma lozing, dan is het wel bijna over, met de grootste moeite een erectie en daarbij ook nog een behoorlijke penis krimp ruim 3 cm, testikels blijven groot,waren altijd al groot. Dan is het echt tobben want je wil toch nog wel eens zoals het vroeger was. De ass dokten meld dan …U bent bejaard .. en daar moet je het dan mee doen, ze zal wel gelijk hebben en er in berusten. Wens verder een ieder hier sterkte

  Geschreven door Nick op
 69. Ben reeds 60 jaar maar alles doet het nog net zoals toen ik 20 was.
  Ben ook nog lang niet aan het tobben met mijn gezondheid.
  Medicatie????,no tnx!!!!

  Geschreven door Jonge Gd op
 70. Met mijn penis is niks mis en ik ben 72 jaar. In erectie is die nog 16 cm. lang. De seks is wel wat minder, maar verder is alles goed met mijn penis. hij puit ook nog wel lekker. Heb zelf hetr idee dat ik overdag ook altijd met een halve erectie rondloop.

  Geschreven door Seekkie op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief
Dokter.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en relevante advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op 'ga verder' te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.
Ga verder