Alles over tranende ogen

Alles over tranende ogen

We hebben allemaal wel eens last van tranende ogen. Bijvoorbeeld wanneer er een vuiltje in je oog komt of bij extreem harde wind. Maar wanneer de tranen niet ophouden, dan is er wellicht iets anders aan de hand.

Wat zijn tranende ogen?

Onder een ‘tranend oog’ wordt verstaan; het hinderlijk traandruppelen (epiphora) uit het oog, en dan vooral overdag tijdens de normale dagelijkse bezigheden.

Tranen worden afgescheiden door de traanklieren en deze zorgen ervoor dat het oog steeds “gesmeerd” is. De normale productie van traanvocht bedraagt ongeveer 1 microliter/minuut, en dit is voldoende om je oogoppervlak vochtig te houden. Onze traanklieren reageren bij een emotie of bij een irritatie, en gaan als gevolg daarvan meer traanvocht produceren. Dat teveel aan tranen wordt vervolgens afgevoerd via 2 traanpunten. Het traanvocht wordt als het ware door de oogleden hier ingepompt. Van het traanpunt gaan de tranen via een klein kanaaltje naar de traanzak en daarna via het neustraankanaal naar de neus (dit is ook de reden dat iemand na het huilen zijn of haar neus moet snuiten).

Naast het smeren, het vochtig houden, hebben de tranen nog een andere functie. Ze voeren viezigheid af. Echter, wanneer er een teveel aan traanvocht in de ogen staat, dan lekt dit op het gezicht en wordt het gezichtsvermogen erdoor gehinderd. Dan is er sprake van ‘tranende ogen’.

Oorzaken van tranende ogen

Een te hoge traanproductie

Redenen hiervoor kunnen zijn een oogirritatie, een naar binnen gedraaid onderooglid waarbij de wimpers tegen het oog aan krassen, of door ontstekingen van de oogleden of van het oog zelf.

Slap ooglid

Bij veel oudere mensen wordt het onderooglid slapper en dat veroorzaakt een slap ooglid, een ooglid dat gaat afstaan. Hierdoor liggen het traanpunt en de ooglidrand niet meer zo goed tegen het oog aan waardoor de tranen niet goed de traanpunten binnen kunnen gaan om te worden afgevoerd. Een afstaand ooglid kan ook veroorzaakt worden door een aangezichtsverlamming.

Een verstopping

Door een verstopping van het traankanaaltje, de traanzak en / of traanneuskanaal als gevolg van een ontsteking, ongeval of zonder duidelijke oorzaak kan ook de oorzaak van tranende ogen zijn.

Droge ogen

Sommige mensen maken niet genoeg traanvocht aan om hun ogen voldoende vochtig te houden. En door uitdroging raakt het slijm‐ en hoornvlies geïrriteerd en geeft als reactie een overvloedige traanvocht productie. En zo ontstaan tranende ogen.

Aangeboren afwijking

Door een aangeboren afwijking in de neus, op de plek waar het traanneuskanaal uitkomt, kan er een verstopping zijn ontstaan. Bij kinderen in het eerste levensjaar komt dit vrij vaak voor en in dat geval is de ingang van het traanneuskanaal naar de neus nog niet geopend. Het betreffende oog traant en is ook vaak vies. Tijdens het eerste levensjaar herstelt 99% van de gevallen spontaan.

Behandeling van tranende ogen

De behandeling van tranende ogen is er op gericht om de oorzaak van de tranende ogen weg te nemen.

 • Behandeling bij een oogirritatie
  Wanneer een oogirritatie de oorzaak van de tranende ogen is, dan moet de bron van de irritatie worden weggenomen. Bijvoorbeeld door het verwijderen van haartjes.
 • Behandeling bij een slap onderooglid 
  Een ooglidoperatie kan worden gedaan wanneer de traanpunten en/of het ooglid niet goed aanliggen. De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Wanneer het traankanaaltje dichtzit, dan kan er eventueel een traanwegoperatie gedaan worden.
 • Behandeling bij een verstopping 
  Indien verstopping de oorzaak van je tranende ogen is, dan kan deze afwijking met een kleine operatie onder plaatselijke verdoving verholpen worden. Bij een verstopte traanpunt is het overigens vaak zo, dat er zich nog meer verstoppingen in de traanwegen bevinden. Deze kunnen pas worden opgespoord nadat de traanpunt in het onderooglid onder plaatselijke verdoving geopend is.
 • Behandeling bij droge ogen 
  Wanneer het hoornvlies uitdroogt, reageert dit door een seintje naar de traanklier te sturen dat er meer tranen nodig zijn. Het gevolg hiervan is dat er een overproductie van tranen optreedt. Deze tranen zijn echter van slechte kwaliteit, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat. Hoewel het tegenstrijdig lijkt, kan er dan geadviseerd worden om kunsttranen te gebruiken om zo de traanklachten te verminderen. De druppels zorgen voor een langere bevochtiging, waardoor er geen tranenvloed meer komt.

Alternatieve behandeling voor tranende ogen

Dotteren kan een oplossing zijn voor een verstopping in het traansysteem. Een klein ballonnetje wordt dan op de plaats van de verstopping opgeblazen met de bedoeling om zo de verstopping op te rekken.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer je langdurig tranende ogen hebt zonder duidelijke verklaring dan adviseren wij je om contact op te nemen met je huisarts. Deze zal je dan waarschijnlijk doorverwijzen naar een oogarts.

 

Bronnen: Tergooi MC, Oogheelkunde.org

Delen:  
5 reacties op “Alles over tranende ogen
 1. Ook ik heb last van tranende ogen, met name s’morgens als ik met de honden buiten ben.
  in de loop van de ochtend gaat dit weer over, maar het is in het begin van de ochtend extreem, zodat ik met een zakdoekje in mijn hand loop om de tranen weg te vegen. Hoe weet ik nu waardoor dit komt?

  Geschreven door Geertje Visker op
  • Hallo geertje zijn de tranende ogen inmiddels over….ik heb er namelijk ook last van morgens buiten met wandelen

   Geschreven door Ellie op
 2. Ga eens met de klachten naar je huisarts en laat naar de ogen kijken

  Geschreven door Tandor op
 3. Ik hebt altijd tranende ogen word er gek van !!!!
  Heb al een onderzoek gehad door middel van draintjes en foto’s .
  Maar heb nog steeds kunsttranen druppels , maar dat helpt ook niet veel .

  Geschreven door Anna op
  • Daar heb ik dus ookal heel lang last van

   Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief