Waarom moet je vaker plassen als het koud is?

Waarom moet je vaker plassen als het koud is?

Veel mensen hebben het gevoel dat ze vaker moeten plassen wanneer het koud is. Klopt dit en zo ja, hoe komt het dan dat je vaker moet plassen als het koud is?

Mogelijk oorzaken van vaker plassen bij kou

Vaker plassen wanneer het koud is kennen we ook als koude diurese. De exacte oorzaak hiervan is nog niet bekend, maar verschillende onderzoeken wijzen in de richting van drie oorzaken:

Krimpen bloedvaatjes

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de oorzaak van vaker plassen als het koud is. Eén van die onderzoeken geeft aan dat een mogelijke oorzaak het krimpen van de bloedvaatjes als gevolg van het koude weer kan zijn. Als reactie op het koude weer krimpen de bloedvaatjes, waardoor er minder ruimte voor het bloed is. Hierdoor halen de nieren meer water uit het bloed, wat weer terechtkomt in de blaas. Het gevolg is dat de blaas sneller vol voelt/is en vaker het gevoel hebt dat je moet plassen.

Verkeerd signaal

Een ander onderzoek heeft aangetoond dat de oorzaak voor vaker plassen bij koud weer ligt aan TRP-kanalen in onze huid. Deze TRP-kanalen staan centraal in ons vermogen om temperatuur waar te nemen. Op het moment dat het koud is, dan nemen deze kanalen dat waar en sturen ze signalen door naar de hersenen. Hierdoor denkt je blaas dat deze vol is en geledigd moet worden. Verder onderzoek naar de verklaring moet nog gedaan worden.

Aangespannen blaas

Iemand die last heeft van een blaasprobleem heeft een gevoelige blaas. Wanneer het koud is, dan spant de blaas zich meer aan en dit in combinatie met een gevoelige blaas kan het gevoel geven dat de blaas vol is en geleegd moet worden. Een gevoelige blaas kan bij zowel mannen als vrouwen voorkomen, echter vooral vrouwen na de overgang hebben hier vaker last van. De oorzaak hiervan ligt bij het hormoon oestrogeen wat niet of nauwelijks meer aanwezig is in én na de overgang. Oestrogeen speelt een rol bij de productie van het beschermende slijmvlies rondom de plasbuis en bij geen of minder oestrogeen neemt deze productie af. De plasbuis raakt hierdoor sneller geïrriteerd, waardoor je vaker moet plassen.

Vaak plassen voorkomen

Heb jij last hebt van koude diurese, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Het klinkt wellicht tegenstrijdig, maar zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. Daarnaast is het verstandig om je warm aan te kleden. Ook kunnen bekkenbodemspieroefening en helpen om meer controle over je blaas te krijgen en je urine langer op te houden.

Wanneer je zeer regelmatig last hebt van blaasproblemen, dusdanig dat ze je belemmeren in je dagelijks leven, neem dan even contact opnemen met je huisarts.

 

Bronnen: Beneden Hospital, Arkansas Urology en EOS Wetenschap

Delen:  
4 reacties op “Waarom moet je vaker plassen als het koud is?
 1. nuttige informatie

  Geschreven door de lacher op
 2. Wat is de oorzaak en wat moet je doen als je geen druk meer hebt en rechtstaand niet meer kan plassen???

  Geschreven door Alpha1438 op
  • Vaak kan zittend plassen de oplossing zijn. Veel urologen geven ook het advies om zittend te plassen omdat dit makkelijker gaat en beter zou zijn voor de urinewegen/blaas.

   Geschreven door Arthur op
 3. Daar moet je dan mee naar de huisarts gaan. Het zou kunnen dat je en vergrote prostaat hebt bijvoorbeeld.

  Geschreven door John (moderator) op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief