Ziekte van Crohn; wie kan het krijgen?

Diarree, buikpijn en vermoeidheid zijn enkele symptomen van de ziekte van Crohn. Een ziekte die (nog) niet te genezen is. Maar waardoor krijg je de ziekte van Crohn? Kan iedereen deze ziekte krijgen?

Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een chronische darmziekte. Bij deze darmziekte ontstaan er kleine ontstekingen (ook wel zweren genoemd), in de wand van het maag-darmkanaal. In principe kunnen deze kleine ontstekingen in het gehele spijsverteringskanaal ontstaan, maar bij de meeste patiënten zit het in het laatste deel van de dunne darm en in het eerste deel van de dikke darm. Veel zeldzamer zijn plaatsen zoals de slokdarm of de maag. De darmwand is niet continue ontstoken maar gezonde stukken darm krijgen ontstekingen en helen dan weer, waarna de ontsteking in een ander stuk van de darm ontstaat. De ontsteking kan zich soms langzaam uitbreiden en samen gaan met de vorming van littekenweefsel in de darmwand.

Symptomen en klachten

De ziekte van Crohn verloopt bij iedereen weer anders. De ernst van de ziekte hangt af van de hoeveelheid ontstekingen iemand heeft. Maar bij de meeste patiënten komen de volgende verschijnselen voor:

 • Frequente diarree, eventueel met bloed en / of slijm
 • Buikpijn
 • Buikkrampen
 • Vermoeidheid
 • Gewichtsverlies
 • Bloedarmoede
 • Geen zin in eten hebben
 • Koorts.

Bij kinderen die de ziekte van Crohn hebben kan er een groeiachterstand optreden. Gelukkig komt de ziekte van Crohn bij kinderen relatief weinig voor. Wanneer de ziekte blijft voortduren, kan de patiënt ook last krijgen van gewrichtsontstekingen, huidafwijkingen, oogontstekingen en/of leverziekten.

Oorzaken ziekte van Crohn

De exacte oorzaak is nog niet bekend mar het is wel duidelijk dat de volgende factoren van invloed kunnen zijn op het ontstaan van de ziekte van Crohn:

 • Het afweersysteem
  De ziekte van Crohn is een auto-immuunziekte. Bij auto-immuunziekten gaat er iets mis met de afweer van het lichaam. Normaal beschermt de afweer ons lichaam tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën. Maar bij een auto-immuunziekte gaat de afweer delen van het eigen lichaam aanvallen. Dit kan de ontstoken darmen bij de ziekte van Crohn verklaren.
 • Erfelijkheid
  Waarschijnlijk speelt erfelijkheid een belangrijke rol aangezien mensen met de ziekte van Crohn vaal ook een familielid hebben die deze ziekte heeft. Ongeveer zeven van de honderd familieleden van iemand met Crohn hebben de ziekte ook.
 • Stress
  Stress op zich is niet de oorzaak maar het kan de klachten wel negatief beïnvloeden.
 • Roken
  Mensen die roken hebben een grotere kans op het krijgen van de ziekte van Crohn. En rokers hebben ook meer last van de ziekte dan mensen die niet roken.

De ziekte van Crohn is niet besmettelijk!

Wie kan het krijgen?

Vandaag de dag hebben zo’n 55.000 mensen een chronische darmontsteking waarvan er meer dan 20.000 de ziekte van Crohn hebben. Naar schatting komen er ieder jaar duizend mensen bij die deze aandoening hebben. De ziekte komt net zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Er is wel een verschil in het verloop van de ziekte, daar deze bij vrouwen agressiever verloopt. De meeste mensen krijgen de diagnose tussen de 15 en 30 jaar te horen en lijkt een welvaartsziekte te zijn aangezien de ziekte van Crohn vaker voorkomt in Noord-Amerika en in Noord-Europa dan in andere gebieden.

Behandeling ziekte van Crohn

De behandeling bestaat veelal uit medicijnen. Deze medicijnen kunnen de ziekte niet genezen maar zorgen wel voor een vermindering van de klachten en remmen de ontsteking. Wanneer de medicijnen niet (meer) voldoende helpen, of wanneer de dunne darm is afgesloten door littekenweefsel of wanneer er abcessen en vernauwingen in de darm zitten, kan een operatie noodzakelijk zijn. Ook met een operatie wordt de ziekte niet genezen en zal er na de operatie opnieuw medicijnen gebruikt moeten worden.

Wat kun je er zelf aan doen?

Stoppen met roken zorgt er alleen al voor dat het aantal opvlammingen met 40% verminderd. Daarnaast is gezond en regelmatig leven, eten en drinken erg belangrijk. Voldoende nachtrust, voldoende drinken (minstens 1,5 tot 2 liter per dag en bij hevige diarree nog meer), en regelmatig bewegen is goed voor je lichaam en ook voor je darmen. Probeer spanningen en stress te vermijden want dit heeft een slechte invloed op de ziekte van Crohn. Yoga en ontspanningsoefeningen kunnen mensen hierbij helpen.

 

Bronnen: Maag Lever Darm Stichting en Crohn Colitis

Delen:  
4 reacties op “Ziekte van Crohn; wie kan het krijgen?
 1. Mijn vrouw heeft last van opstipatie,krijgt nu volcolon,ontlasting gaat nu goed ze is 67 jaar zit in een rolstoel [beweegt bijna niet] vanwege Ataxie,haar buik maakt spastische bewegingen,ze wordt verzorgd in een tehuis, in dat verzorgingshuis wordt niet serieus op boven genoemde klachten ingegaan,op 1 aug j.l ,is met spoed opgenomen in het ziekenhuis i.v.m uitdroging wat kan ik doen vr gr Koos Wolthuis [Echtgenoot]

  Geschreven door wolthuis op
 2. kip

  Geschreven door 123kippi op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief