Wanneer is heesheid een teken van kanker?

Wanneer is heesheid een teken van kanker?

Heesheid is meestal een onschuldig verschijnsel bij een luchtweginfectie, maar soms is een hese stem het eerste teken van keelkanker. Wanneer moet je met heesheid naar de huisarts?

Wat is heesheid?

Heesheid, of dysfonie, is een stemstoornis die heel erg vaak voorkomt. Het is een verzamelwoord voor praktisch alles wat met stemafwijkingen te maken heeft. Men maakt bij heesheid een onderscheid in 2 soorten. De eerste soort is hypertone heesheid. Bij deze vorm ondervindt de ademstroom te veel weerstand in de stemspleet. Als gevolg van het feit dat de stem hard wordt ingezet, klappen de stembanden dicht. Het geluid wat iemand dan maakt, klinkt dan persend en geknepen. Dit stemgeluid kan aan het einde van de dag helemaal anders zijn. De tweede soort wordt hypotone heesheid genoemd. Hierbij is de stemspleet als gevolg van spierslapte niet helemaal gesloten, waardoor de stem wat zwak wordt en er veel ademgeluid en lucht te horen is.

Symptomen bij heesheid

Meestal gaat heesheid na verloop van tijd gewoon over. Maar jaarlijks gaan 7 op de 1000 mensen met klachten van heesheid naar de huisarts, vooral vrouwen. Klachten die mensen noemen zijn:

 • Schorre stem.
 • Stem kwijt zijn.
 • Variërende toonhoogte zonder hier invloed op te hebben.
 • Brok in je keel.

Oorzaken van heesheid

Onze stem is een verzameling van klanken die ontstaan in het strottenhoofd. In dat strottenhoofd bevinden zich twee stembanden, die trillen wanneer er lucht passeert en deze trillingen gaan gepaard met geluid. De spanning in de stembanden bepaalt de aard van de geproduceerde klanken, en die spanning wordt geregeld door kleine spiertjes.

 • Infectie aan de bovenste luchtwegen
  Een hese stem is meestal het gevolg van een ontstekingsproces van stembanden of keelholte. Spreken wordt dan lastiger en kan soms zelfs pijn doen. Heb je op hetzelfde moment een bovenste-luchtweginfectie, dan is je stemprobleem ongetwijfeld een gevolg van de infectie.
 • Langdurige stress
  Stress kan een verhoogde spanning van de strottenhoofdspieren veroorzaken en daardoor heesheid geven.
 • Verkeerd stemgebruik
  Een overmatig en geforceerd stemgebruik kan aanleiding geven tot heesheid, de omgeving van de stembanden raakt gezwollen en geïrriteerd doordat ze overbelast of geïrriteerd zijn. Er kunnen stembandknobbeltjes ontstaan waardoor de stem verandert.
 • Bouw strottenhoofd
  Een variatie in de bouw van het strottenhoofd kan heesheid geven. In dat geval bestaat de heesheid al langer en “hoort” bij die persoon.
 • Overmatig roken
  Door overmatig roken kunnen er afwijkingen in de stembanden ontstaan. Hierdoor kan je hees worden.
 • Keelkanker
  Een tumor op de stembanden geeft als eerste klacht heesheid die niet overgaat. Zelfs bij heel kleine tumoren kun je last hebben van heesheid. Hierdoor kan deze vorm van strottenhoofdkanker meestal vroeg worden ontdekt.
 • Oprispingen, brandend maagzuur
  Het zuur tast het slijmvlies van de stembanden aan en leidt tot heesheid en functieverlies.
 • Zenuwbeschadiging
  Door een beschadiging van één of meer zenuwen, kan een stemband verlamd raken en heesheid veroorzaken. Bij deze vorm van heesheid is er vaak maar één stemband verlamd. De meest bekende oorzaak van een stembandverlamming is het operatief verwijderen van een te grote schildklier, waarbij de stembandzenuw beschadigd raakt. Andere oorzaken kunnen zijn: virusinfectie, doorbloedingsstoornis, beschadigingen door ongeval of gezwel en zenuw- of spierziekten.
 • Pseudokroep
  Komt vooral bij kinderen voor. Het slijmvlies onder de stembanden is opgezwollen. Het kind heeft het dan benauwd, meestal ’s avonds. Het kan niet goed inademen en is hees.
 • Overig
  Overige oorzaken van heesheid kunnen zijn: veroudering, hormonaal (zoals bij een te hard of te traag werkende schildklier), gebruik van bepaalde medicijnen (zoals hormonen of middelen tegen allergie), beschadiging na intubatie op de operatiekamer en het naar binnen krijgen van een vreemd voorwerp.

 

De oorzaak aanpakken

Wanneer er geen duidelijke reden voor je heesheid is, dan zal de arts een keelspiegelonderzoek doen. Wanneer er uit dit onderzoek geen abnormaliteiten komen, dan kan een functioneel stemonderzoek worden uitgevoerd. Hierbij wordt bekeken of de stem goed, verkeerd of geforceerd gebruikt wordt. Wanneer dit het geval is dan kan deze goed behandeld worden door een logopedist. Eventuele stembandknobbeltjes kunnen zelfs weer verdwijnen wanneer men de stem goed leert te gebruiken.

Wanneer er wel een duidelijk oorzaak gevonden wordt, dan zal er een behandelingsplan gemaakt worden. Gaat het om een ontsteking, dan zullen een pijnstiller, stemrust en naargelang de ziekteverwekker een antibioticum uitkomst bieden.

Rokers worden geadviseerd om te stoppen met roken. Omdat roken een belangrijke oorzaak is van keelkanker.

Wanneer er keelkanker wordt geconstateerd, dan zal afhankelijk van het stadium waarin de kanker zich bevindt, de behandeling bepaald worden. Hoe eerder men de kanker ontdekt, hoe groter de kans op genezing.

Heeft de heesheid mogelijk te maken met langdurige, emotionele stress, dan moet er gezocht worden naar oplossingen voor het onderliggend probleem of naar manieren om je te ontspannen.

Praktische tips om heesheid te voorkomen

 • Vermijd extreem luid of schor praten, gillen of schreeuwen.
 • Vermijd het zingen op een toon die voor jou niet haalbaar is.
 • Wanneer je last van een kuchhoest of een kriebel in de keel, vermijd dan je keel te schrapen.
 • Vermijd sigarettenrook.

Wanneer naar je huisarts?

Wanneer je hees bent als gevolg van een luchtweginfectie, dan is er niet zo veel aan de hand. Er is dan geen verder onderzoek nodig. Na verloop van tijd zal de heesheid verdwijnen samen met de infectie.

Wanneer je hees bent zonder duidelijke oorzaak, dan is het altijd verstandig om naar je huisarts te gaan. Dit omdat een hese stem één van de eerste tekenen van keelkanker kan zijn. Zeker wanneer je een rokende man bent tussen de 50 en 70 jaar en je langer dan 2 tot 3 weken hees bent.

Ook wanneer je naast de heesheid last hebt van slikklachten en/of bloed ophoesten, moet je met heesheid even langs je huisarts gaan.

 

Bronnen: zowerkthetlichaam.nl en kno.nl

Delen:  
14 reacties op “Wanneer is heesheid een teken van kanker?
 1. Ik heb nu bijna een jaar een schorre stem tot stemverlies…
  Ik maak me nu toch wel zorgen.

  Geschreven door Mmm van mora op
 2. Misschien is het dan toch goed, om bij de huisarts een verwijzing te vragen voor de KNO-arts.

  Geschreven door Tandor op
 3. Ik raak maandelijks er vaak mijn stem kwijt… Er komt dan nauwelijks geluid uit mijn mond wanneer ik iets wil zeggen. Het valt me op dat dit absoluut geen punt doet en ik ook geen enkele trilling in mijn keel voel tijdens het spreken… Het vreemde is dat ik op het ene moment wel en op het andere moment niet goed bij stem ben.
  Kan dit komen doordat ik erg allergisch ben voor allerlei dingen, (dat is positief getest) en dat die stofjes door de lucht zweven en ik deze inadem? Thuis heb ik eigenlijk nooit last, maar op school of in andere ruimtes kan ik opeens mijn stem verliezen?
  Kan ik hier iets aan doen?

  Geschreven door Sylvie Quirine op
 4. Hoi mijn naam is Carla ik ben de laatste tijd ok zo Hees en soms moet ik ok hoezen mijn stem valt wel eens weg maar ben nog Hees ik moet woedag naar het azm om er naar de kijken ik hoop dat het niet is wat ik denk Gr Carla

  Geschreven door Carla op
 5. Hallo ,ik ben Anneke en vrouw van 69 jaar In dec 2016 is er bij mij strottenhoofd kanker ontdekt na vele onderzoeken ben ik 16 jan 2017 begonnen met de 35 x bestralingen 6x in de week In mei 2017 raakte ik mijn stem kwijt tot op het heden wat heel zwaar is en vermoeiden Nou was ik laatste bij mijn oncoloog en vroeg hem wanneer komt mijn stem nu eens terug ,hij zei dat blijft zo komt door de bestralingen in die omgeving is alles kapot bestraald Heeft iemand hier ervaring mee ,dan zou ik graag horen hoe die gene er mee omgaat het valt mij heel zwaar

  Geschreven door Anneke 16 juli 2018 op
 6. Vorige vrijdag (nu zijn we woensdag) werd bij mij een bacteriële infectie ontdekt in mijn bloed die zich wellicht op mijn maag had gezet. Daardoor had ik vorig weekend enorm last van maagzuur die tot in mijn keel gekomen was. Diezelfde avond nog ben ik hees geworden. Intussen, dankzij de antibiotica, voel ik mij helemaal goed. Moet wel nog enkele dagen antibiotica nemen. Alleen is mijn heesheid nog steeds hetzelfde gebleven. Zonet was ik aan het praten met mijn schoonvader. Die zei me toch op te passen omdat het een symptoom is van keelkanker, en aangezien ik al 6 dagen hees ben heeft hij me bang gemaakt. Ik heb al mijn hele leven een vergrootte klier in mijn hals sinds ik op mijn 18de klierkoorts heb gehad. Ik ben nu 30. Moet ik me zorgen maken? Ik ga nochtans regelmatig naar de dokter om bloed te trekken.

  Geschreven door Debbie op
 7. Ik heb nu al 3weken heesheid ik heb soms helemaal geen stem meer heb geen keelpijn rook niet

  Geschreven door Anoniem op
 8. Ik heb geregeld mijn stem kwijt al geruime 3 jaar ik heb een kalune in mijn keel gehad ik loop bij artsen en ziekenhuizen maar kunnen niets vinden hoe nu verder .

  Geschreven door Yvonne op
 9. Ik heb een aantal jaren ook een tijdje een hese stem gehad en toen zijn ze met een slangetje door mijn keel geweest en zagen ze niets, maar toen zagen ze wel donkere vlekken onder in mijn buik. Zo diep gingen ze om te kijken.
  Toen bleek dat ik vleesbomen en poliepen had in mijn baarmoeder en daar buiten.
  Ik kwam voor mijn keel, maar mijn baarmoeder en eierstokken moesten verwijderd worden.
  Dan kijk je wel even raar, maar ik had daar geen problemen mee, want ik ben al op leeftijd en als die poliepen gevaarlijk worden, dan ben ik verder van huis.
  Ik ben er heel goed van genezen en mijn heesheid was later ook over.
  Zo is het met mij gegaan.

  Geschreven door Ongerust op
 10. Ik heb nu gelezen deze artiekel heb hees stem weer heb vakker dat lang duurt niet over gaat en heb ooit kweek gegeven had nieks Ben echt nu bang van me schieldklier als je kijkt zie je foto opgezet is buld piff

  Geschreven door Maynur op
 11. Ik ben al meer dan 2 jaar mijn stem kwijt.
  Het was na een verkoudheid en hees zijn ineens heel schor.
  Ik ben doorverwezen geweest naar een kno arts daar heb ik een onderzoek gehad met een slang.
  Hier kwam uit dat ik 2 flinke ontstekingen had aan mijn stembanden.
  Ik moest hiervoor naar de logopedi.
  Maar ivm drukte heb ik dat jullie niet gedaan.
  Nu ik dit hier lees maak ik me wel zorgen.

  Geschreven door Dien op
 12. Een week geleden was ik verkouden en had keelpijn.
  Ik heb zulke spray gebruikt tegen keelpijn en die hielp goed.
  Ik ben al lang weer beter, maar ben nog steeds hees.

  Geschreven door John op
 13. Ik heb sinds een week of 6 een hese stem. Als ik begin te praten ’s morgens is deze nog goed, maar na een kwartiertje praten wordt hij hees.
  Tevens heb ik sinds een week of 2 het idee of er een “brok” in mijn keel zit, waardoor ik ook steeds moet slikken. Bij inspanning, bv trap oplopen, merk ik dat ik kortademig ben en in rust adem ik sneller volgens mij? Heb geen pijn in mijn keel en ben ook niet verkouden.

  Geschreven door Roberto op
  • Stress..

   Geschreven door Flemper op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief