Borstkanker, zijn er waarschuwingssignalen?

Borstkanker wat zijn de waarschuwingssignalen

Wis jij dat één op de zeven vrouwen een vorm van borstkanker krijgt? Daarmee is borstkanker de derde meest voorkomende vorm van kanker. Bij vrouwen is dit de meest voorkomende vorm. Wat zijn de waarschuwingssignalen van borstkanker?

Wat is borstkanker?

Borstkanker is een kwaadaardig gezwel in één van de borsten maar het kan ook in beide borsten zitten. Het is een ongecontroleerde deling van de cellen en ontstaat in het klierweefsel. Een ander woord voor borstkanker is mammacarcinoom.

Wanneer er bij één van de vele celdelingen in het lichaam iets verkeerd gaat, zoals wanneer een cel zich te veel deelt of wanneer deze ongeremd blijft groeien, ontstaat er een tumor. Een tumor kan goed- of kwaadaardig zijn. Goedaardige cellen kunnen wel een zwelling veroorzaken, maar groeien niet door andere weefsels heen. Kwaadaardige cellen hebben de neiging zich te verspreiden. Bij vermenigvuldig van kwaadaardige cellen vormen ze een carcinoom; borstkanker.

Borstkanker is niet bij iedereen hetzelfde, er zijn verschillende soorten en gradaties. Borstkanker wordt onderverdeeld naar de plek waar het is ontstaan. Wanneer de kanker is ontstaan in een melkgang dan spreken we van ductale kanker. Wanneer de kanker is ontstaan in de melkklier dan spreken we van lobulaire kanker. Ductale kankers komen het meest voor. In 85% van de gevallen gaat het om een ductale vorm van borstkanker.

Symptomen van borstkanker

Het is belangrijk om de symptomen van borstkanker tijdig te herkennen zodat borstkanker in een zo vroeg mogelijk stadium kan worden vastgesteld. Maar welke waarschuwingssignalen geeft ons lichaam af? Hoe kun je borstkanker herkennen? De volgende klachten kúnnen wijzen op kanker:

Knobbeltje in de borst

Eén van de meest voorkomende symptomen is een knobbeltje of een bobbeltje in de borst.

Veranderingen bij de tepel

Wees alert op de volgende veranderingen:

 • Strengetje naar de tepel.
 • Sinds kort ingetrokken tepel.
 • Vocht uit de tepel (bloederig, waterig, groen van kleur of melkachtig).
 • Slecht herstellende plekjes op of rond de tepel.

Veranderingen in de borst

Wees alert op de volgende veranderingen in je borst:

 • Een afwijking in je huid zoals een soort sinaasappelhuid of bepaalde deukjes in je huid.
 • Een pijnlijke plek op je borst.
 • De huid van je borst voelt warm aan en ziet rood.
 • Plotselinge veranderingen in vorm en omvang van één van je borsten.

Het is belangrijk om je te bedenken dat veel afwijkingen of symptomen in de borst geen kanker zijn. Wees wel alert en ga bij twijfel altijd even naar je huisarts.

Als borstkanker uitzaait

Bij deze vorm van kanker kunnen kankercellen van het borstweefsel zich via de lymfevaten of bloedvaten verspreiden naar andere organen en zich daar nestelen, vermeerderen en nieuwe tumoren vormen. Dit noemen we dan uitzaaiingen. De organen waar uitzaaiingen van borstkanker meestal ontstaan, zijn het bot, de lever, de longen, het borstvlies en de hersenen. Soms komen ze ook voor in de huid en de klieren.

Deze uitzaaiingen kunnen zich al van bij het begin vormen en dus op hetzelfde moment gediagnosticeerd worden als de primaire borstkanker. Maar ze kunnen ook voortkomen uit een recidief na een eerste borstkanker.

De schatting is dat ongeveer 20 tot 30% van de patiënten die behandeld worden in een latere fase uitzaaiingen krijgen en dat bij ongeveer 5% van meet af aan er al uitzaaiingen zijn.

Terugkerende borstkanker?

Helaas kan het zo zijn dat de kanker terug komt. Of genezing mogelijk is, hangt af van waar de ziekte is terug gekomen. Wanneer de kanker terugkomt in het borstgebied dan is genezing is vaak mogelijk. Dit noemt men locoregionaal of plaatselijk recidief. Wanneer de kanker ergens anders in het lichaam terugkomt dan spreken we van een afstandsrecidief, of uitgezaaide borstkanker.

Een terugkerende kanker bestaat uit dezelfde soort kankercellen als de oorspronkelijke tumor. De nieuwe tumoren ontstaan namelijk uit dochtercellen van de oorspronkelijke tumor die in het lichaam zijn achtergebleven na de behandeling. Dat is ook de reden dat deze tumoren dezelfde kenmerken hebben als de oorspronkelijke tumor. Het is wel zo dat kankercellen in de loop van de tijd kunnen veranderen (muteren). Hierdoor kan een recidief of uitzaaiing zich toch anders gedragen dan de oorspronkelijke tumor.

Natuurlijk is het ook mogelijk dat je een nieuwe primaire borstkanker krijgt. Deze heeft niets met de eerdere ziekte te maken. Van die eerdere ziekte ben je waarschijnlijk volledig genezen, maar in dit geval krijgt iemand voor tweede keer borstkanker. De tumor zal dan verschillen van de eerdere ziekte en zich ook anders gedragen, waardoor ook het behandelplan anders kan zijn. Pathologisch onderzoek moet uitwijzen of een nieuwe tumor in de borst een terugkerende of een nieuwe borstkanker betreft.

Hoe is borstkanker te behandelen?

De meest toegepaste behandelingen zijn:

 • Chirurgie (operatie).
 • Radiotherapie (bestraling).
 • Chemotherapie (behandeling met celdodende of celdeling remmende medicijnen).
 • Hormoontherapie.
 • Doelgerichte therapie.

Veel mensen krijgen een combinatie van de genoemde behandelingen.

Overlevingskansen

Gelukkig is de kans om deze vorm van kanker te overleven de laatste jaren gestegen. Dit komt aan de ene kant omdat vrouwen door goede voorlichting eerder naar hun huisarts gaan als zij iets aan haar borst merken. Maar ook omdat er steeds betere onderzoeken en nieuwe behandelmethoden zijn.

Gemiddeld is vijf jaar na diagnose 87% van de borstkanker patiënten nog in leven. Maar omdat de overlevingskansen van veel dingen afhankelijk, bijvoorbeeld van het stadium, zit er veel verschil per patiënt. Na 10 jaar is nog 94% met stadium 1 nog in leven.

Heb jij een zorgvraag?

Heb jij een zorgvraag over borstkanker? En wil je snel en deskundig advies? Bij de online ZorgZus kun je snel terecht met al je vragen. Gespecialiseerde verpleegkundigen bieden je online professionele hulp, begeleiding & advies.

Online ZorgZus

De Online ZorgZus is een zusterorganisatie van Dokter.nl.

 

 

Bronnen: Borstkanker Vereniging, KWF en Pink Ribbon

Delen:  
19 reacties op “Borstkanker, zijn er waarschuwingssignalen?
 1. Al heel lang heb ik aan 1 borst een pijnlijke plek. Ook vaak erg warme huid. En die plek steekt ook. Meerdere malen naar huisarts geweest maar die onderzoekt en zegt dat er niets aan de hand is. Toch maak ik me zorgen. Is dit terecht denkt u?

  Geschreven door Angelique op
  • Het kan toch een melkklier zijn die hormonaal opspeelt. als een huisarts blijft zeggen dat er niets aan de hand is en je gelooft dat niet ga dan een second opinium aanvragen.

   Geschreven door Di ros op
   • Dag, mensen vragen veel te weinig een second opinium. Heb zelf ook kanker gekregen en ben een second opinium gaan vragen. Daar was de diagnose hetzelfde. Ben dan aan chemotherapie begonnen. Als je op sites leest dat er veel vrouwen zijn die niet juist gediagnosteerd worden , ook een mamografie moeten ondergaan dan stel ik mij toch veel vragen bij de diagnosestelling van bepaalde dokters???

    Geschreven door Van den Bergh Johan op
  • In 1989 voelde ik in de rechter borst als ik ergens tegen aan leunde, zoals bij mijn zoon in het kinderzitje zetten, alsof er een naald onder de tepel zat. Daarmee ben ik niet naar de dokter gegaan, omdat ik dacht dat het wel over zou gaan. Het heeft enkele jaren geduurd, maar is wel weggegaan. In 2014 kreeg ik een borsttumor, maar op een heel andere plek. Ik kon het knobbeltje dat vlak onder de huid zat goed voelen, maar het deed niet veel pijn en de huid was niet rood. Het was wel kanker.
   Ik denk dat het verstandig is een mammografie te vragen en eventueel een echo. Als het niets is, ben je in ieder geval gerustgesteld.

   Geschreven door Charley op
  • Gaaaaaaaan!!!!

   Geschreven door Nora op
 2. prachtig allemaal.
  9 jaar lang had ik vocht en bloed uit mijn borst. van huisarts verwisseld en van ziekenhuis: het zal dan wel psychisch zijn ( men kon niets vinden) een jaar later in duitsland naar de gynaecoloog geweest, mri: en ja hoor: borst kanker en totale mastectomie= LEVE DE GOED MEDISCHE ZORG IN NEDERLAND> GEVOLG: IK VEERTROUWE GEEN ENKELE MEDICUS MEER IN DIT LAND, AL WERK IK HIER ZELF ALS VERLOSKUNDIGE

  Geschreven door GEA op
  • Heel begrijpelijk GEA. Heb gisteren nog een bericht van en vrouw gekregen die als diagnose kreeg dat er niks aan de hand was enz…enz… Een goed jaar later is ze gediagnosteerd met borstkanker. Zij had voordien gevraagd of ze kon onderzocht worden naar het BRCA-gen. dokter zei haar dat dit niet nodig was, maar later is er toch kanker gevonden en zei men dat zij wel het BRCA-gen had….Er zijn nogal wat dokters die veel te nonchalant omgaan met deze materie ondanks dat ze oncoloog zijn !!!

   Geschreven door Johan Van den Bergh op
 3. Vraag om een borst echografie! Net gelezen dat door het platdrukken van de borsten bij een mammografie, de cellen een afwijkende groei kunnen gaan vertonen. M.a.w. door elke twee jaar een mammografie te laten doen kan juist borstkanker ontstaan en je werkt eigenlijk alleen maar mee aan de statistieken van de universiteiten. Een kennis kreeg, tussen twee mammografieen in, toch borstkanker waaraan ze 5 jaar later overleden is!

  Geschreven door Catharina op
  • Daarom heb ik ook GEEN mammografie laten doen,omdat ik dat ook gelezen heb.
   En ik heb een man die medisch bacterioloog is geweest.

   Geschreven door Johanna op
  • Uit ervaring kan ik zeggen dat het grenzeloos doordrukken van de borsten bij mammografieën nergens voor nodig is. Ik heb vele jaren op het ziekenhuis naar volle tevredenheid van de radiologen prima mammografieën gemaakt, waarbij ik slechts één keer een patient had die erg pijnlijke borsten had. De andere patienten hebben het platdrukken goed kunnen verdragen, omdat ik zelf beoordeelde dat genoeg genoeg is. Er schijnt nu een apparaat te zijn dat aangeeft wanneer de benodigde druk is bereikt. Dat wordt als positief gezien, maar ik vind het raar dat dit nodig is om de patient veel leed te besparen. Ik kan me ook goed voorstellen dat een te sterke druk kankercellen juist kan stimuleren om te groeien. Daarom ook, vind ik dat het eindeloos doordrukken van de borst af te raden is.

   Geschreven door Charley op
  • klopt inderdaad

   Geschreven door Johan Van den Bergh op
 4. Ik heb sinds 3jaar borst kanker wat uitgezaaid is naar mijn ribben ik heb 10 bestralingen gehad en is verder niet verwijders omdat ik ook MS heb en nare van de bestraling is mijn longen zijn beschadigt . Ik heb ook nooit thuis gegeven voor borst onderzoek erg makkelijk van mij denk ik dan .

  Geschreven door Wil op
 5. Niet alle borstkanker is te voelen
  Jammer dat de mammografie bus pas 50 is

  Geschreven door Martina op
 6. Is een borst echografie net zo nauwkeurig als een mammografie? Dan zou daar mijn voorkeur naar uitgaan, nu ik bijna voor de eerste keer een borstonderzoek onderga.

  Geschreven door T.Meijer op
  • Als je erg angstig bent dat je borstkanker hebt, terwijl je niets voelt, kun je in geval het in de familie meer is voorgekomen dat de diagnose borstkanker was, aan de huisarts vragen of er een mammografie gedaan kan worden. Dan wordt dat uit psychologisch oogpunt gedaan.

   Geschreven door Charley op
  • Een mammografie is een röntgenfoto die een overzicht van de borst laat zien en een echografie is meer gericht op verdachte plekken die op de mammografie gezien zijn. Bij deze echo kan men ook een stukje verdacht weefsel wegnemen om te zien of dit kwaadaardig is of niet.

   Geschreven door Charley op
   • Ik heb sinds vorig jaar Juni een verdikking in mijn rechtervoet paar cm onder de tepel. Ik kan het echt goed voelen.. dokter voelde t ook, bij de mamapoli December voelden ze het ook, echter konden ze het niet vinden met de echo en de mamografie.
    Kanker komt veel voor in de familie dus ik voel mij niet gerust met het is waarschijnlijk borstweefsel.

    Geschreven door Y op
 7. Mijn eerste mammografie gaf aan kanker het zat zo diep dat het niet voelbaar was gelukkig is er bevolkingsonderzoek en daar kwam de tumor in beeld na operatie bestraling en dna onderzoek geen genitische kanker tamoxifen gekregen helaas reageer ik blijkbaar extreem op medicatie heb ik nu een probleem met een been kan niet eens meer boodschappen doen zonder dat ik verga van de pijn.
  Waarom wordt er niet gewaarschuwd voor deze bijwerking het overgeven misselijk zijn wisselende stemmingen daar kon ik nog mee omgaan maar zo beperkt worden in je leven leven dat je bijna een rolstoel nodig hebt vind ik wel een bijwerking die wat meer aandacht verdient
  Hoor steeds meer mensen die deze klachten krijgen van iets wat je zou moeten helpen gezond te blijven. Ze zeggen drank maakt meer kapot dan je lief is maak daar maar anti hormonen van
  Nu na 6 mnd na de operatie weer een knobbel wacht nog op de uitslag kwaadaardig of een cyste hoop natuurlijk op het laatste

  Geschreven door Anna op
  • Hallo , net als jij heb ik veel pijn door de anti hormoonpillen . Na drie jaar gestopt en ik kan maar een 2 km op een dag gaan . Doe ik meer dan ervaar ik extreme vermoeidheid en voel ik mij ziek . Kan dan ook niet slapen . Wil graag contact :
   [email protected]
   Grtjs Magda

   Geschreven door Magd op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief