Hoe vaak moet je douchen?

Iedere dag douchen, gewoon omdat het lekker is, omdat je er een schoon gevoel van krijgt en vanwege de hygiëne. Maar wetenschappers zeggen dat dit helemaal niet zo gezond is. Dus wat doet dagelijks douchen met je huid? En hoe vaak mag je eigenlijk douchen?

1 keer per week

Vroeger douchten mensen 1 keer per week. Als iemand nu zegt dat hij of zij 1 keer per week doucht, dan kijken de mensen raar. Douchen is de normaalste zaak van de wereld geworden en wij Nederlanders houden erg van douchen.

1 keer per dag

Vaak, lang en warm douchen tast de vetbarrière van onze huid aan. Elke dag douchen, kan je huid uitdrogen en voor irritaties zorgen. Zo was je de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Kleine scheurtjes kunnen het gevolg zijn, waardoor je meer kans loopt op een infectie. Maar ondanks wat sommigen zeggen leidt dit bijna nooit tot schimmelinfecties. Wel zie je vaak eczeem ontstaan door uitdroging van de huid. Voor een leek kunnen die eczeemplekjes worden verward met schimmelplekjes. En als je toch een schimmelinfectie hebt op je voeten, dan komt dit meestal doordat je je niet goed afdroogt na het douchen.

Maar hoe vaak mag nu douchen?

Dat is echt heel persoonlijk. Sommige mensen die aanleg hebben om eczeem te krijgen krijgen vaak het advies om om de dag te douchen. Bij ernstig eczeem soms zelfs maar 1x per week. Maar bij mensen die geen last hebben van eczeem is dagelijks douchen geen enkel probleem, maar dan niet te lang en niet te warm. Niet teveel zeep gebruiken en dan specifiek op armen en benen en romp omdat daar het grootste risico voor uitdrogingseczeem is. Echter je oksels, billen en voeten mogen zeker dagelijks worden schoongemaakt en ook met zeep. En het maakt niet zo heel veel uit wat je gebruikt, zolang je niet overgevoelig bent of eczeem hebt. Dan kun je het beste een neutrale zeep gebruiken.

Wie zich toch vies voelt, kan het beste met een washandje het gezicht, de oksels en de geslachtsorganen wassen. En vergeet de schone onderbroek niet. Onderzoek toonde eerder al aan dat we meer vuil kwijtraken via onze kleding dan met douchen.

1 keer per 3 dagen

Kleine kinderen kunnen beter niet elke dag in het bad. Blootstelling aan vuil en bacteriën op jonge leeftijd maken de huid minder gevoelig bij het verouderen. Het beschermt je tegen allergieën, eczeem en andere huidaandoeningen. We wassen onze kinderen van boven tot onder met water en zeep. En dan is ook hier vooral zeep een boosdoener. Zeep werkt als een soort ontvetter. Het neemt dus de vetlaag van de huid weg. Maar die vetlaag is wel nodig. Zeker bij jonge kinderen die al een minder goed ontwikkelde huidbarrière hebben. Er kan dan een vicieuze cirkel ontstaan. Doordat dagelijks de huidbarrière aangetast wordt met water en zeep, creëren we een droge huid die voor jeuk zorgt. Vervolgens beginnen we te krabben waardoor er een wondje ontstaat en hierdoor allergenen in de huid terechtkomen. Dit zorgt dan weer voor ontstekingen en een verhoogd risico op eczeem.

Om de twee dagen, liefst zelfs om de drie dagen, een bad is dan ook meer dan voldoende om de huid van je kind gezond en schoon te houden. Op de andere dagen moet je wel de handen en billen van je kind wassen. Maar het is helemaal niet nodig om dagelijks de voetjes van baby’s en kleuters te wassen.

Doucheadviezen

 • Was alleen de plekken met zeep die het echt nodig hebben, zoals oksels en voeten.
 • Kies voor een milde zeep.
 • Gebruik geen washandje.
 • Gebruik na het douchen een vette crème.
 • Vermijd bodymilk, dit product bevat water en bij verdamping wordt er water uit de huid onttrokken. Dit kan leiden tot uitdroging.
 • Gebruik een badolie wanneer je in bad gaat.
 • Zorg voor een watertemperatuur van ongeveer 37 of 38 graden.
 • Maximaal 10 minuten douchen..

 

Bronnen: mumc.nl en huidfonds.nl

48 reacties op “Hoe vaak moet je douchen?
 1. Waarom liever geen washandje gebruiken tijdens het douchen?

  Geschreven door Shef op
  • Washandjes zijn bacteriënbronnen. Bovendien, als je je met je handen wast, voel je veel eerder of zich misschien ergens een knobbeltje ontwikkelt. Met name bij het inzepen van de borsten kan dat van cruciaal belang zijn.

   Geschreven door Chrisje op
   • Je neemt toch elke keer een schoon washandje en een schone handdoek?

    Geschreven door Mevrouw Helder op
    • als je je afdroogd ben je toch al schoon ,,,dus je droogd toch alleen water af …bij een washandje is dit anders …

     Geschreven door crim op
   • Dat gaat mij wat ver, dus wij moeten ieder dag onszelf lopen tasten op knobbels op de borsten, dat wordt geen plezierige douche meer. Ik blijf douchen zoals ik het gewend ben, je krijgt al een tweejaarlijks oproep voor borstkankeronderzoek, dat vind ik al erg genoeg. Doe mij een lol! ?

    Geschreven door Ochtendzon op
    • Denk ook eens aan het milieu !
     Misbruik van aardgas
     Opwarming van de aarde

     Geschreven door Dromedaris op
     • Daarom ga ik iedereen dag ook graag in een warm bad! Dan denk ik er nog eens aan.

      Geschreven door De Bruijne op
    • Mijn vrouw krijgt ook om de 2jaar onderzoek halfjaar naar de onderzoek voelt ze een bultje in haar borst dus kontrole elke keer kan veel leet voor komen mijn vrouw is nu al 2jaar kanker patent dus vertrouw niet op de onderzoek maar vertrouw alleen op je zelf

     Geschreven door JD RD op
 2. Dan scrub je de goede huidcellen mee denk ik.

  Geschreven door Simon op
 3. ,s winters zweet je minder, maar ,s zomers is even een opfrisbeurt snel onder de lauwe douche met een klein beetje zeep voor de edele delen, toch wel aan te raden. Ik vind een washandje voor onder de oksels mits elke dag schoon wel nodig, maar voor je geslachtsdelen vind ik dat vies. Kun je beter je billen op de wc wassen met doucheslang of kan water.

  Geschreven door Dino op
 4. Niet nodig om oksels met zeep te wassen. Doe dat op aanraden van de huisarts al enkele jaren niet meer. Gebruik alleen zeep voor voeten en billen. Bevalt uitstekend. Nooit meer jeuk en uitslag.

  Geschreven door Jenny op
  • hivvvvv

   Geschreven door alias op
 5. Vooral geslachtdelen bij mannen en bilen niet met zeep en gewoon met de handen wassen.
  Een andere tip,gebruik geen vochtige doekjes na het onlasten .
  Kreeg last van pijn na het onlasten ,nu niet meer.!

  Geschreven door Thebo op
 6. Indertijd werd in het leger aangeraden je voeten dagelijks alleen met water te wassen. Dat was omdat anders de huid te zacht werd en tijdens marsen deze gemakkelijk stuk zou gaan.

  Geschreven door Harry op
 7. Onder het kopje: 1 keer per dag staat waarom te vaak te warm douchen niet goed is. Het niet gebruiken van een washandje heeft dezelfde redenen die daar zijn genoemd.

  Geschreven door Tandor op
 8. Met een washandje ben je snel geneigd te gaan schrobben en dan schrob je (meestal met zeep) nog meer het vetlaagje van je huid af, het vetlaagje dat je huid juist beschermt.

  Geschreven door Kirana op
 9. Als roodharige man heb ik een heel gevoelige huid maar wordt best wel bruin. Toch ben ik ook vaak erg verbrand door de zon en dan merk je hoe slecht douchen kan zijn.
  – Wel douchen (met lauw/koud water en geen of heel weinig zeepvrije gel) betekent dat na 2 dagen de ondraaglijke jeuk begint en dat kan wel drie of vier dagen duren.
  – Niet douchen maar alleen het hoogst noodzakelijke wassen van handen, voeten, kruis en oksels in de 5 dagen die je huid nodig heeft voor het herstel voorkomt de jeuk kwelling grotendeels en ook het vervellen verloopt veel rustiger.

  Geschreven door Pommy op
 10. En ik maar altijd te horen krijgen dat je je wel met een washand moet wassen terweil je dus beter je eigen was hand kan gebruiken bedankt voor de tip eindelijk zonder washand douche :p

  Geschreven door Olivier op
 11. Dat ligt er aan wat voor werk je doet, en wat je activiteiten zijn, een bakpan kun je ook niet alleen met water schoon maken!!!

  Geschreven door Anita op
 12. Dat doe je juist wel met heet water, enkel heet water voor een bakpan

  Geschreven door dompelaar op
 13. Ik doe dit precies hetzelfde en voel me er super bij! Heb na een week pas vet haar. Vroeger toen ik t dagelijks waste had ik elke dag “vet” haar. Ons lichaam herstelt zichzelf!

  Geschreven door Linda op
 14. Gelijk heb je. Elke dag was ik me al vanaf jongs af aan. Ben nu 66 ! Nooit last gehad van een droge huid. Gewoon lekker douchen en mijn haar was ik ook elke dag. En haar heb ik nog in overvloed hoor. NIET lang douchen. Gewoon inzepen en afspoelen. Na 3 minuten klaar. Heerlijk.

  Geschreven door Rudolf op
 15. sjonge jonge gedraag jullie man 10 minuten douche is te weinig je leeft maar 1x laat alles gaan zoals het hoort

  Geschreven door neef op
 16. Ik heb juist geen last van vochtige doekjes na de ontlasting. Vind het juist erg fris, iedereen is anders, de reactie van neef en IK vind ik daarom een beetje overdreven. Zoals uit de andere reacties blijkt, vindt iedereen voor zichzelf uit wat voor zijn/haar huid het beste is… Als je iedere dag doucht en je hebt geen klachten: prima! Voor n washandje geldt hetzelfde. De mijne zijn zacht genoeg, maar misschien sommigen niet…

  Geschreven door Bea op
 17. Welke nadelen kun je krijgen van je haar elke dag te wassen of kan dit niet veel kwaad?

  Geschreven door lola op
 18. Wat goed van u!

  Geschreven door Wabberz op
 19. Ik douche drie keer per weer en heel warm en lang, maar mijn huid is heel zacht (niet vet) zonder ik cremes of speciale zeep gebruik. Hetzelfde geld voor mijn haar

  Geschreven door Vera op
 20. Al die ervaringen zijn best wel aardig om te lezen
  Een ding wil ik wel opmerken. Wat lekker voelt als je jong of betrekkelijk jong bent
  blijkt zeker op hogere leeftijd op te breken.
  2xper week een bad of douche is genoeg voorts gewoon wassen aan de wastafel. Geslachtsdelen gewoon wassen met lauw water

  Geschreven door Gérard op
 21. Ik heb meegedaan met een test om een jaar lang niet te douchen of in bad te gaan. Wel met washandje zo nu en dan op de wat belangrijke plekken wassen, verder niet. Ik moet zeggen dat het me prima is bevallen! Geen vieze geurtjes, want wel gewoon deo, en mn lichaam schijnt meer resistent te zijn tegen bacterien (wat je er anders afspoelt tijdens het douchen). Mn partner heeft niks gemerkt en in mn omgeving ook niemand. Het is dus prima mogelijk om gigantische hoeveelheden water te besparen op deze manier. Maar ja, we zijn zo verknocht aan ons dagelijkse douche-momentje dat we daar liever niet bij stilstaan. Ik douche nu wel weer maar niet lang en niet vaker dan 2 tot 3 x per week. Kan echt geen kwaad, zo blijkt.

  Geschreven door johan op
 22. Ik was mij twee keer per dag, mijn ervaring is dat het voor sommige onderdelen nog steeds niet genoeg is. Ik schrob met een washandje en een scrubhandschoen. En ik wordt 10 jaar jonger geschat dan ik ben. Dit is dus het recept tegen rimpels. En m’n man zegt dat ik ook heel jong aanvoel. En twee keer per dag de voeten met een hygiënisch doekje, even fris flip flap voor ik in mijn schoentjes schiet.

  Geschreven door Bernadette op
 23. Er zijn te veel variabele factoren die voor iedereen als goede vorm van douchen het beste is.Daarbij denk ik o.a.aan huidtype/
  voeding,/werk(omgeving)/slaapkwaliteit(duur)/stress/erfelijkheidsfactoren
  /luchtzuiverheid/zon invloed/verzorging/ enz.
  Watertemperatuur frequentie tijd e.d.zijn al benoemd maar alles bij elkaar maakt de ideale vorm vinden bijna onmogelijk zonder dit alles er bij te betrekken.

  Geschreven door Bornesnaj op
 24. Wat een problemen , bezef toch dat het een voorrecht is om je heerlijk te kunnen wassen op wat voor manier ook
  Ik kom uit een gezin met 10 kinderen ,wij gingen vroeger in een tijl voor de kachel met sunlicht zeep gewassen dat gebeurden een keer in de week onze haren werden er ook mee gedaan en wij hadden nooit last ven hoofdluis ,tegenwoordig hoor je niets anders
  Men moet ook bezeffen dat het uitdrogen van de huid ook te maken heeft met voldoende vocht tot je te nemen van binnen uit.

  Geschreven door Ellis? op
 25. Ik heb een zandloper in de douche. Heel handig. Douche elke dag, ben dat gewend omdat ik uit een tropisch land komt waat het heel gewoon is dat je elke dag na het ontwaken onder de douche gaat. Over het algemeen vind ik oudere mensen niet fris ruiken. Ik vermoed als je niet gewend bent om niet regelmatig te douchen, de niet frisse geur erin blijft bij het ouder worden.

  Geschreven door Krekel op
 26. Hoi,

  Ik miet toegeven ik douche altijd lang, maar ik douche niet elke dag.
  Wat is daar wel voor doe is een washandje gebruiken in de ochtend Waneer ik niet douche. Gewoon ff je opfrissen.

  Dus een tip: “als je niet wil douchen gebruik een zacht washandje met lichaams temperatuur “.

  Doeii, groetjes Fabi

  Geschreven door Fabi op
  • Sorry daar moest moet staan dan miet??

   Geschreven door Anoniem op
 27. Ik doe aan winterzwemmen. Zwem elke dag minimaal 3 minuten in koud schoon buitenwater. Hierdoor douche ik zelden. Alleen als ik merk dat mijn oksels bij inspanning gaan ruiken douche ik en was ze met zeep. Ik vind dit ideaal.

  Geschreven door Vleeg 51 op
 28. Wat een verhalen over tja wat……

  Geschreven door Flupke op
 29. Ik douche gwn 4/5 x per week zonder handdoek 5/10 min bevalt me prima

  Geschreven door Klaas op
 30. Ik bedoel washandje:-):-):-)

  Geschreven door Klaas op
 31. Er staat tegenstrijdig advies in dit stuk:
  “Wie zich toch vies voelt, kan het beste met een washandje het gezicht, de oksels en de geslachtsorganen wassen.”
  “Gebruik geen washandje.”
  Graag een verklaring.

  Geschreven door Inktpot op
  • Gebruik geen washandje, is specifiek bedoeld voor het douchen. Tijdens het douchen is het gebruik van washandjes en sponzen niet aanbevolen.
   Voor “lokale” wasjes tussendoor, wordt het lastig als je geen washandje gebruikt. Het wordt zo’n geklieder…dus meer om praktische redenen. Maar in principe zou een washandje ook hier niet perse nodig zijn.

   Geschreven door Tandor op
 32. ik douch maar 1x per week wand mn haar wordt dan mooier en mn lichaam ook

  Geschreven door iemand x op
 33. Ik weet niet of het te maken heeft met douchen,
  maar als ik mij geschoren heb op me onderbenen krijg ik rode schilferige plekjes.
  exceem/schimmel zegt de dokter.
  ik douche om de dag soms elke dag best wel lang half uur tot een uur soms een kwartier. Met zeep en washandje ik vermijd soms wel mijn onder benen edele delen alleen met water. Oksels lies voeten wel met zeep wie heeft er ook zulke plekjes? Of gehad wie heeft er advies voor mij?

  Geschreven door Girly89 op
 34. Ik douche mijn 2 keer per dag. Elke ochtend en voordat ik naar bed gaat. Mijn ouders komen uit de tropen, maar ik niet toch vind in 2 keer per dag douchen heel erg prettig. Ik ben een alleenstaande jongeman en als ik een vrouw ontmoet en die niet elkedag douche knap ik op haar af dat vind ik vies. Je kan ook 2 tot 3 keer per dag douchen, maar gewoon koud het is gezond en ik voel mijn heel prettig. Ik zeg altijd van buiten klinkt en van binnen stinkt. Gadver niet elkedag douchen kan niet in deze tijd.

  Geschreven door Anoniem op
 35. Ik hou ontzettend veel van douchen dus doe ik het lekker elke dag, twee keer per dag heerlijk, niet lang natuurlijk, want water is schaars, en ik gebruik geen zeep en geen shampoo en de mensen om me heen zeggen altijd wat voor luchtje heb je op, dan zeg ik helemaal geen luchtje zelfs geen deodorant. GEWELDIG zijn wij GESCHAPEN, een zelfreinigende lichaam, maar ik hou eenmaal heel veel van WATER!!!

  Geschreven door Agua dulce op
 36. Is 3 à 4 dagen ook goed of most het meer?
  (Als kind/puber)

  Geschreven door No op
 37. Wow wat een verslag over douchen en al die reacties echt raar ik zou zeggen doe waar je zin in hebt

  Geschreven door Pinimola op
 38. Mensen die 2x per dag douche snappen eht echt niet. Zo was je alle goede bacteriën weg. Ik zelf douche 3x per week msar vroeger toen ik jonger was 1 x per week. Ik maakte we mn lichaam schoon elke dag maar niet ondr de douche of bad. Ik geloof ook echt dat je aan 1 x douche in de week ook erl geneg zou kunnen hebben.

  Geschreven door beps op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief