Haartjes op het gezicht als je ouder wordt

Haartjes op het gezicht als je ouder wordt

Op een bepaald moment zie je ineens 1 of meerdere dikke haren op je kin of op je bovenlip verschijnen. Wat is de oorzaak van deze haartjes bij vrouwen op je gezicht als je ouder wordt?

Wat is overbeharing?

Wanneer je extra haren op je gezicht of andere delen van je lichaam ziet die er daarvoor niet zaten, een toename van haargroei, dan noemen we dat overbeharing. Overbeharing kunnen we verdelen in twee vormen:

Hirsutisme

Hierbij neemt de haargroei toe volgens een mannelijk beharingspatroon. Hierbij ontstaan er dus donkere en stugge haren op plaatsen waar normaliter alleen mannen haargroei hebben. Denk hierbij aan het gezicht, op de borst, de rug, de bovenbenen en laag op de onderbuik. Hirsutisme komt veel voor.

Hypertrichose

Hierbij is er sprake van een toename van de haargroei die niet aan een bepaald patroon is gebonden. De haargroei neemt toe op plaatsen die normaal licht behaard zijn en kan voorkomen bij zowel mannen als vrouwen.

Oorzaken overbeharing

Overbeharing is in veel gevallen onwenselijk. Deze overbeharing kan verschillende oorzaken hebben:

Verandering hormoonhuishouding

Door schommelingen in de hormoonhuishouding kan er bij een vrouw af en toe een verdwaalde haar in het gezicht of op de kin oppoppen. Dit ontstaat onder invloed van het mannelijke hormoon testosteron. De haargroei wordt door oestrogeenreceptoren geregeld en die kunnen door het mannelijke hormoon van slag raken. Daardoor kan er ineens haargroei optreden op plekken waar dat bij een vrouw normaal niet het geval is. Deze schommelingen in de hormoonhuishouding kan ontstaan tijdens een eisprong, zwangerschap en tijdens de overgang/menopauze. Vaak gaat het in dit geval om kleine harde haren die gemakkelijk met een pincet te verwijderen zijn.

PCOS

PCOS staat voor het polycysteus ovarium syndroom. Hierbij groeien er, onder invloed van hormonen, cysten op de eierstokken. Deze aandoening komt naar schatting bij 5 tot 10% van de vrouwen voor. Naast een onregelmatige of wegblijvende menstruatie kan iemand klachten ervaren zoals: overbeharing, haaruitval en acne. Deze symptomen, zijn het gevolg van hoge androgeen waarden.

Erfelijkheid

Alle vrouwen hebben naast vrouwelijke hormonen ook mannelijke hormonen. Echter, de ene vrouw kan meer mannelijke hormonen hebben dan de ander met overbeharing als gevolg. Wanneer ook je moeder en oma hier last van hadden, dan is erfelijkheid wellicht de oorzaak.

Medicijnen

Medicijnen met androgenen (mannelijke hormonen) kunnen overbeharing als bijwerking hebben. Voorbeelden hiervan zijn medicijnen bij borstkanker, bloedarmoede en overgangsklachten.

Overgewicht

Wanneer er sprake is van overbeharing en er is sprake van overgewicht dan kan dit met elkaar te maken hebben. Bij overgewicht kunnen de oestrogenen die in het vetweefsel zitten worden omgezet in testosteron. Deze mannelijke hormonen zorgen dan voor extra haargroei.

Bijnieren

Een aandoening aan de bijnieren, waaronder het adrenogenitaal syndroom, zorgt ervoor dat er meer mannelijke geslachtshormonen in je bloed zitten. Dit zorgt er weer voor dat er extra haargroei kan ontstaan.

Wat kun je tegen overbeharing doen?

Afhankelijk van de hevigheid van deze extra haargroei zijn er een aantal behandelingen die je kunt proberen. Zo kun je denken aan een speciale crème die de haargroei doet afnemen, waxen, electrolyse, waardoor haarzakjes worden vernietigd, of laserhaarverwijdering.

 

Bronnen: Thuisarts, Haarstichting, Stichting PCOS en Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief