Pro-Ana levensgevaarlijk

In Nederland lijden ongeveer 5600 mensen aan anorexia nervosa. Hier komen jaarlijks ongeveer 1300 jonge mensen (meestal vrouwen) bij. Van alle psychiatrische ziekten overlijden de meeste mensen aan anorexia nervosa. Het blijkt dat veel meisjes die in behandeling zijn voor anorexia, tijdens hun ziekte regelmatig websites die anorexia als leefstijl stimuleren bezoeken. Maar zijn deze Pro-Ana sites niet levensgevaarlijk?

Pro-Ana-sites gevaarlijk

Op de pro-Ana websites staan tips om snel veel af te vallen en om te braken. Daarnaast bevatten ze fora waarin tips worden gegeven over afvallen en allerlei mogelijkheden om het ideale gewicht te berekenen. Hierbij liggen de gebruikte waarden vaak veel lager dan de medische geaccepteerde normen.

Nieuw fenomeen op Pro-Anna sites

Op de Pro-Ana sites bestaat sinds enige tijd nu ook een nieuw fenomeen; de zogenaamde coaches. Deze mensen doen alsof ze meisjes willen helpen, maar in werkelijkheid zijn ze erop uit om de meisjes te misbruiken. Onder het mom van een totale bodycheck vragen ze de meisjes om verschillende naaktfoto’s te sturen. Hiermee zouden ze dan advies kunnen geven over waar de meisjes dan precies af moeten vallen. In andere gevallen geven de coaches aan dat ze meisjes wel willen helpen, maar dat dit alleen in ruil voor seks kan.

Ex-gebruikers vinden de pro-Ana-sites levensgevaarlijk. Het sterftecijfer van anorexia is het hoogste van de psychiatrische aandoeningen en ligt tussen de 5 en 21% door ondervoeding en suïcide.

Zoek goede hulp

Wanneer je last hebt van een eetstoornis en je hebt het gevoel dat je niet bij je ouders terecht kunt, of vind je het idee te eng? Ga dan naar de vertrouwenspersoon op school. Zij mogen vertrouwelijke informatie niet doorspelen naar ouders en kunnen je verder adviseren. Een andere goede mogelijkheid is de huisarts, die ook een geheimhoudingsplicht heeft.

Daarnaast zijn er organisaties die wel de insteek hebben om je te helpen. Weet is een landelijke organisatie voor mensen met een eetstoornis en voor mensen in hun omgeving. Weet geeft voorlichting over het ontstaan, het verloop en de behandelmogelijkheden van eetstoornissen zoals anorexia, boulimia en binge eating disorder. Daarnaast geeft de vereniging mensen die op welke manier dan ook met een eetstoornis te maken hebben, de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.

Maar ook Proud2Bme is een site die informatie verstrekt zonder iemand zijn of haar zelfbeeld te vermorzelen. Hier ligt de focus op het positief omgaan met een eetstoornis en het herstel ervan.

 

Bronnen: nji, Proud2Bme en NOS

Delen:  
54 reacties op “Pro-Ana levensgevaarlijk
 1. Zelf ben ik vel tegen deze sites. Pro -ana’s denken mensen met anorexia te helpen , maar ze helpen ze alleen maar verder de vernieling in ! Het bevorderd het genezingsproces zeker niet, ze helpen ze een handje om dichter bij de dood te komen ( is mijn mening). Ook al zien Pr-ana’s het als een leefwijze…..ze zijn zo ziek in hun hoofd dat ze anderen mee de afgrond intrekken. Ook al blijft het bezoeken van deze sites hun eigen keuze uiteraard.

  Geschreven door J Versteeg op
 2. Ik ben het volledig met je eens. Misbruik maken van de afhankelijkheid van kwetsbaren is schandalig.

  Geschreven door Anoniem op
 3. Het is niet zo wat jullie zeggen, zelf kom ik af en toe is op die site’s hierdoor voel ik me alleen maar beter, je valt er van af en daar zijn tenmiste mensen die je begrijpen hoe het is om dik te zijn bent, wat je voelt en waar je bang voor bent! Top site’s dus

  Geschreven door Anoniempje op
  • Je kan je mss wel even beter voelen (lees : beter wanen), maar het gaat echt niet beter met je als je maar blijft afvallen en afvallen tot je graatmager bent. Je hoeft helemaal niet ‘dik’ te zijn, maar wel een gezond, normaal eetpatroon en een gezond, normaal gewicht te hebben, niet : blijven afvallen tot je (bijna) dood bent, of tot je zo fel verzwakt bent dat de Pro Ana criminelen aan je een goeie prooi hebben voor hun lusten.

   Geschreven door Annabel op
 4. nou ik weet da ik dik ben ho0r;) dat zie je gewoon en als ik ren voel ik zelfs al mijn vet heen en weer klotsen echt walgelijk dus ik ben blij met die sites:D

  Geschreven door Anoniempje op
 5. Neems een een kijkje op

  Geschreven door scarlet hemkes op
 6. Haha ! Ik weeg 135 kilo en ben “dik” tevreden met mezelf. Weet je waar ik op afknap ? Op vrouwtjes van 45 kilo met maat 0 ! Bah ! Als ik met een skelet wil vrijen haal ik er wel een in het spookhuis ! Belachelijk !

  Geschreven door Peter op
 7. @ Anoniempje : kun je niet beter eens naar een psychiater ? Of heb je gewoon een eens stevig pak op je lazer nodig, verwend kind !

  Geschreven door Peter op
 8. Ik vind het ook verschrikkelijk dat zulke sites mogen bestaan. Natuurlijk is het goed als mensen met een eetprobleem met elkaar willen praten. Maar doe dat dan in een proffesioneele gespreksgroep. Dit is elkaar gek maken en steeds verder gaan, tot dat je er ineens niet meer bent…

  Geschreven door Eef op
 9. Ja…wat is dit nou,
  mensen, zie nou, deze sites zijn er niet om mensen aan te moedigen zichzelf te verhongeren, het is een methode om te zorgen dat de meiden zichzelf niet helemaal verliezen in deze strijd tegen ana. Het is iets wat je oploopt, een ziekte, en daar kan je niks tegen doen.
  En overgewicht is wel goed? Deze mensen kunnen zichzelf niet eens in de hand houden en zijn lelijk, dik, walgelijk. Dat is ook levensbedreigend. Laat ana’s zichzelf zijn, en dikke mensen ook, laat elkaar met rust en hou op zulke vreselijke commoties te maken. Niet elke ana gaat dood. Zonder deze sites zou menig ana zichzelf al eerder zijn verloren.
  Anyway, succes ermee

  Geschreven door Pro Ana!! op
  • Jij bent echt ziek in je hoofd, dat je zulke extremen tegenover elkaar stelt : walgelijk dik of anorexiamager… Geen van beiden is ok, maar er sterven momenteel veel meer mensen aan anorexia dan aan (gematigd) overgewicht of niet morbide obesitas, als je dat maar weet in je malle, geschifte kop (maar ik vrees voor je denkniveau). Natuurlijk zijn jullie initiatieven erop gericht om zoveel mogelijk graatmagere, verzwakte popjes in je bed te krijgen. Dat is een makkie, als ze maar genoeg verzwakt zijn en nadien zijn ze ook prima te dumpen, klaar… Websites van jullie soort zijn pas walgelijk, niet zozeer dikke mensen, al zijn er extremen waarvoor zeker ook de alarmbel luidt. Laten we hopen dat ze op moment van dit schrijven opgedoekt zijn. Jullie maken kwetsbare meisjes en vrouwen die al mager zijn, wijs dat ze nog altijd maar meer moeten afvallen, en zeer vaak gaan ze door tot in de dood, om de één of andere ‘man’ of iets wat daarvoor doorgaat, terwille te zijn. BAH!!!

   Geschreven door Annabel op
 10. Het is evident dat deze sites geen aanwinst zijn voor patienten die problemen hebben met een verkeerd zekfbeeld. het kan schadelijk zijn in die mate dat een overlijden het gevolg heeft, terwijl juiste en correcte voorlichting nieuwe gelukkige mensen van hen kan maken. Ik vind het zeer kwalijk en ben blij dat de meeste reacties herzelfde menen als ik.

  Geschreven door Pro Ana op
 11. ik ben helemaal niet verwend. waar slaat dat nou weer op.
  Als die site’s ni hadden bestaan waren er mis wel veel meer ana’s die zelfmoord hadden gepleegd. En op de meeste site’s word je ni aangemoedigd om af te vallen. En vele zijn ook helemaal niet zo mager als het lijkt.
  Ik ben er echt zo blij mee het helpt mij wel en dankzij dat zit ik een stuk lekkerder in mijn vel.
  LEVE PRO ANA!!!

  Geschreven door Anoniempjee op
  • Velen zijn niet zo mager als het lijkt?? Kind toch. Velen zijn ronduit afgrijselijk, vel over been, met stokjes van armpjes en beentjes, geen borsten, ribben die uitsteken en een doodskop met een vale, zieke huid eromheen. Vind jij dat wèrkelijk mooi?? Ook diegenen die ‘onderweg’ zijn wànen zich mooi, maar ze ogen enkel onnatuurlijk, gestoord, vaak ook aanstellerig lachend en druk brabbelend zonder inhoud, soms ook ziekelijk stil en rustig, zwak en onaantrekkelijk. Maar voor een wip met een machtsbeluste, geschifte viezerik kunnen ze wel door de beugel, vandaar die websites. Word toch wakker en zoek hulp bij oprechte deskundige.

   Geschreven door Annabel op
 12. Anorexia is zeer uncool, dat weten we allemaal allang. Mensen met anorexia zijn onzeker, stil en ze hebben geen vrienden. Laat het woord vallen op een gemiddeld fancy-of ellegirlforum en tientallen verhitte meisjes typen hun vingers uit hun kootjes om te laten weten hoe stom zij dat wel niet vinden. En een beroemdheid met een botje dat iets teveel uitsteekt, wordt publiekelijk door alle glossy’s en roddelbladen in de pan gehakt om er vervolgens magere lapjes van te braden. Misschien is het een complot van Sunny Bergman en de varkentjes van Dove, dat weet ik niet, maar er zijn steeds minder meisjes die in het openbaar op een worteltje durven te knagen. En wie een glaasje cola wil, fluistert het light er zachtjes achteraan, zodat haar vriendinnen het niet horen.

  https://web.archive.org/web/20080912143445/http://www.spunk.nl:80/article/article.php?id=1215091707623

  Geschreven door Anoniem op
 13. dat doe ik ni ho0r ik zeg gewoon light, dan zeg ik wel dat het gezonder is naar mijn idee, en een appel eet ik ook gewoon echt niet brood ofzo of koek.
  Anders kom ik toch ni aan mijn vitamine? zeg ik gewoon niks aan de hand en ik voel mezelf alleen maar prettiger. Wie zegt dat anorexia cool is dat is het absoluut niet.

  Geschreven door anoniempje op
 14. er is toch niks mis mee als je light drinkt? Niemand zit er mee en je voelt jezelf veel gelukkiger. Prima oplossing vind ik ho0r…

  Geschreven door anoniempje op
 15. Hey Anoniempje.
  Ik kijk ook wel regelmatig op die sites maar probeer dat wel minder te doen. Als eerste wil ik graag ook zeggen dat mensen met anorexia niet dom zijn, het rolt er vaak in en ongemerkt ga je steeds obsersiever met afvallen aan de gang. Ik kan denk ik ook namens de andere meiden spreken die een eetprobleem (of stoornis) hebben. Dit is zo verschrikkelijk je leven is eigleijk nie tmeer je leven. In plaats van te genieten je prettig te voelen voel je je somber eenzaam alleen depresief. Je bent eigelijk een soort van dood zo ervaar ik het.
  Ik zou zeggen je bent nu redelijk te vrede met je gewicht en dat zou ik ookzijn als ik zo een gewicht en lengte had…denk zo goed na meid voro je hier aan begint je word stapje bij stapje mee gesleurt als je toch wilt kijken en je merkt het toch na een poosje denk dan aan wat ik nu heb gezegd voor je het weet heeft het jou in de greep.

  succes merlyn.

  Geschreven door Merlyn (tweede/schuilnaam hier op
 16. Hallo, wat zeuren jullie nou allemaal dan -.-‘. pro-ana is een keuze, een leefstijl dus. je begint ermee wanneer je wil, je stopt ermee wanneer je wil. en als pro-ana aanhanger hoor je ook het ook met de sites eens te zijn. laat ons lekker. go anoniempje! Pro-Ana for life 🙂

  Geschreven door H. op
  • Ja, je hoort het klakkeloos eens te zijn en alles van die idiote sites na te bouwen, tot je een soort pop bent. Ben je misschien al : een uitgemergeld popje aan een stokje met een touwtje waarmee de goeroes van Ana je heen en weer bewegen. Leef je nog? Niet echt, zo te zien aan je stukje. Dringend aan behandeling toe.

   Geschreven door Annabel op
 17. Ik vind het echt zo ziek ‘. Ze begrijpen gewoon niet dat je daaraan dood kan gaan.. sommigen zeggen : pro ana is een leraar voor ons. Maar dat is helemaal niet zo , ze helpt je alleen maar dichter bij de dood (vind ik ) en je hebt ook een site die ook tegen dat soort dingen zijn en moet stoppen : http://www.stop-pro-ana.hyves.nl , je kunt ook de petitie tekenen zodat het een stapje dichterbij komt om verboden te worden.

  Geschreven door talitha op
 18. Ik ondersteun dit initiatief van harte. Pas op want anorexia is een sluipmoordenaar!

  Geschreven door Anoniem op
 19. wat nou als het hun bedoeling is om te sterven???

  ik vind dat iedereen recht heeft om te sterven als ze dat zelf willen.
  misschien ben ik dan ook wel ziek…

  je kunt het toch niet tegen houden, echt niet… het is nutteloos om het ook maar te proberen…

  Geschreven door clarissa de vries op
 20. Ik vind het recht op sterven echt iets anders dan tegen pro-ana websites zijn. Deze mensen hebben namelijk niet de wens te sterven, dat is bij anorexia een risico als “bijverschijnsel” maar geen doel op zich dus.

  Geschreven door Anoniem op
 21. hoi, ik heb een vraag als je bent ben van het sporen.. maar moet afvallen waarom duurt het zo lang??? K*T spieren.. ik train ook gelukkig niet meer. heeft iemandt nog leuke tipss want zowiezo ben ik veeel te dik.. ik hoor wel als jullie goede tips hebbem.
  gr anoniem

  Geschreven door anoniem. op
 22. Gezond afvallen heeft niets met anorexia te maken.

  Geschreven door Anoniem op
 23. Ik ben ook tegen pro-ana!

  Ik wil alleen even duidelijk maken dat mensen die zeggen dat ze een skatet uit een spookhuis wil halen, niet weten waar ze over praten! DUS als je een mening over pro-ana wil geven denk dan eerst na voordat je iets schrijf over mensen die ziek zijn, en niet een goed lichaamsbeeld hebben over zich zelf hebben!

  Geschreven door pen op
 24. Pro ana mensen zijn niet dom :/
  Pro ana mensen zijn obsessief en hier wordt geen ondescheid gemaakt tussen ana en pro ana, want daar zit echt wel verschil tussen.

  Zelf ben ik ook ana, niet zo extreem, ook niet mager of dun of whatever. (1.67M, 46/47 kg)Misschien een vervormd zelfbeeld, weet ik het. Gemeen vind ik het om te zeggen dat anorexia patienten dom zijn, las ik ergens. Ik zal niet zeggen dat ik voor anorexia ben, integendeel, ik ben ertegen.
  Als ik mijn keuze ongedaan kon maken zou ik dat doen, maar bij iedere hap die door mijn keel gaat voel ik me ongelukkig nu. En ik ben ook een mens en liever gelukkig dan ongelukkig en dan liever gelukkig zonder eten dan ongelukkig met eten. Het is niet mijn verslaving om te eten.

  Ach ja.. maakt verder ook niet uit. Meningsverschillen zijn er toch wel. Als iemand echt goede tips heeft om er vanaf te komen (zonder officiele hulp) graag. Anderzijds, wanneer mensen goede tips hebben om af te vallen: graag. =)

  Ik weet ook niet wat het is, verslavend, dat is zeker…

  gr.

  Geschreven door ik. op
 25. Ik vind dat je helemaal gelijk hebt. Er is niets doms aan, maar het is wel een stoornis, en een ziekte. gelukkig maar dat het wordt erkend en gelukkig maar dat je er dus hulp voor kunt krijgen.
  Ja, ik heb een tip voor je, een moeilijke maar hele belangrijke tip: praat over je zelfbeeld en je problemen met eten met anderen, met vriendinnen, met je ouders, met bekenden, met onbekenden. Zolang het is het donker gebeurt komt er geen licht bij en kan het langzaam verder groeien, totdat je de volledige controle bent kwijtgeraakt. Heel veel moed, kracht en sterkte gewenst.

  Geschreven door Anoniem op
 26. ik ben 16 jaar
  ben 1.72
  ik weeg 52 kilo
  mijn droom is om model te worden
  ik wil he zoo graag
  alleen ik ben erg onzeker
  en ik voel me vaak heel dik
  okal vragen mensen vaak ben jij ziek
  of eet je wel goed
  ik zit ook vaak op pro ana sites
  ik vind het erg interesant
  en ik vind ook dat je ze gwn in hun eigen waarden moet laten
  als zij dun willen zijn
  ik kan het me best voorstellen
  ik zie soms foto’s van ze en dan ben ik zoo jaloers dat ik gwn 2 dagen niks eet
  ik hou het nooit vol dus ga tog weer eten
  maar ik snap het niet jullie maken je zoo druk over pro ana’s en die mensen met overgewicht dan
  denk je dat da goed is nee dus
  gaan jullie daar ook een site voor maken stop dikke mensen site sorry hoor maar waar slaat dat op
  ik vind dat je ze met rust moet laten
  en dat geld voor iedereen
  dus ga gwn weg en laat ze hun eigen keuzen maken ..

  Geschreven door 1234kimetje op
 27. Eenderde van de bezoekers van pro-anorexia websites besloot na het lezen van een automatische waarschuwingstekst niet naar de onderliggende site door te klikken. Dit effect is veel groter dan verwacht, zo blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit Maastricht in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

  Geschreven door Micha op
 28. Ben zelf heel dun, en vind het echt niet mooi ik eet super veel vet maar word juist maar niet dikker.

  Ik heb ook respect voor deze meisjes
  als ze zichzelf dik vinden is dat niet zomaar uit hun hoofd te halen!!

  Geschreven door .Melissa op
 29. Ik heb zelf een eetstoornis en kom vaak op zulke site’s.
  Ik weet dat het slecht is, maar er zijn ook veel vooroordelen over zulke site’s. Op de site’s waar ik kom worden ze niet boos als ik aankom, maar word ik ook gesteund daarin. En ja als ik af wil vallen steunen ze me ook wel, maar we hebben allemaal het zelfde probleem. En het is echt niet zo dat ze me aanpraten om zo weinig mogelijk te eten. Integen deel.

  Geschreven door Mysecret op
 30. Ik begrijp je reactie. Maar hoeveel meisjes kunnen niet goed inschatten dat de informatie die er gegeven wordt gevaarlijk is voor hun gezondheid en nog erger, hun leven. Ik hoop dat ook jij beseft dat je ziek bent en dat er goede hulp is als jij je wilt laten helpen. Er is zoveel moois te beleven op aarde dat niets met dun zijn te maken heeft. Zonde van je tijd dat je je er zo druk over maakt.

  Geschreven door Anoniem op
 31. Ook ik heb deze ziekte gehad. Wat ik als tip kan geven om geen obsessie voor het afvallen te krijgen, is de weegschaal weg te doen. Want op een gegeven moment worden de getallen een obsessie. Wordt je broek wat te strak, dan hoef je er alleen even een weekje wat te minderen met snoep enzo. Maar een maatje meer of minder is echt geen ramp. Geniet van het leven, dat doe je maar 1 keer. Kijk dat je je zelf te dik vind, vindt bijna elke vrouw van zich zelf. En de mensen, de meeste beoordelen je op je karakter en zo hoort het ook.

  Geschreven door Angelique op
 32. Leuk voor je dat je dik tevreden bent.

  Jammer dat je anderen veroordeeld om wat zij zijn.

  Ik ben precies goed en ik heb ook een mening over anderen maar veroordeel niemand en zal jou dan ook niet veroordelen.

  Ik denk dat de lichtere dames, ook al zouden dat willen, niet zonder beperkingen de liefde met jou kunnen bedrijven.

  Gelukkig maakt het voor jou niet uit waar je je penis(je) in stopt.

  Geschreven door Marco op
 33. Verbieden leidt tot niks.

  Dom standpunt:we verbieden het, negeren het en het bestaat niet of houdt op te bestaan.

  Laten we boeken verbranden, een vinger wijzen en vooral niet doen waar we zelf te zwak voor zijn.

  Mensen die hieraan lijden oppakken, naar ze luisteren, vertellen hoe geweldig ze zijn ze echt helpen en niet veroordelen.

  Ieder mens is uniek en mooi, het is een beperking als je zelf de schoonheid niet ziet.

  Geschreven door marco op
 34. Annoniempje,

  Ik begrijp je en ik weet wat je voelt.

  Als je anders bent is een spiegel van iemand die hetzelfde is hoe goed het ook voelt niet altijd de beste oplossing.

  Je bent een jaar verder…..

  … een jaar wijzer?

  Geschreven door marco op
 35. Dit is beter dan verbieden.

  Geschreven door marco op
 36. Goed dat je dat nu kan zeggen.

  Het probleem van ana is dat men het doel verwisselen met het middel.

  Het doel is je beter voelen en het middel afvallen. Een heel goed doel alleen kan het middel beter.

  Op een andere manier gaat het makkelijker en houdt je het langer vol.

  Als je de discipline hebt om zo ver te komen met vermageren kun je op elke manier het echte doel behalen.

  Geschreven door marco op
 37. Goed dat je een eigen mening hebt en het recht op eigen mening en keuzes verdedigd.

  Leuk dat je weet wat je wilt worden en dat als doel gesteld hebt.

  Dat je misschien af moet vallen kan ik niet beoordelen omdat cijfers als lengte en gewicht niks zeggen als je het hebt over er goed uit zien.

  Realiseer je dat als je afvalt op de manier zoals ze op proana-site’s voorstellen je niet meer in staat zal zijn je werk als model te doen. Topmodel zijn is topsport en voor topsport heb je niks aan een lichaam zonder power.

  Uitgebalanceerde voeding en elke dag extreem sporten kan ook leiden tot een superstrak lichaam met extreem weinig vet. Voor spiermassa’s hoef je echt niet bang te zijn zolang je als vrouw maar veel cardio doet en geen hormoonpreparaten gebruikt zal je geen spierbundels krijgen.

  Het wordt een gevecht tegen je zelf en niet makkelijk maar als je het echt wil gaat het je lukken.

  Geschreven door marco op
 38. Hoe eerder de diagnose anorexia nervosa is gesteld, hoe beter de prognose. Huisartsen, gezinsleden en leerkrachten moeten alert zijn op eetstoornissen, betogen onderzoekers van het Centrum Eetstoornissen Ursula, Parnassia Bavo groep, UMC Groningen en het NIVEL in het International Journal of Eating Disorders.

  Bron: Nivel
  http://www.nivel.nl/!

  Geschreven door Anoniem op
 39. Anorexia/boulimia is net als alle andere verslavingen; je kunt er moeilijk vanaf komen wanneer je er eenmaal mee bezig bent.

  Geschreven door sanne op
 40. shag verslaving ook schadelijk
  voor gezondheid maar licht in de winkels vlak naast de kassa
  bijna voor het oprapen
  vindt ik niet goed zeker voor jongeren mensen die de gevaren onderschatten van het roken . verglijkbaar toch

  Geschreven door jan op
 41. gezondheid is niet te koop
  je moet er zuinig op zijn
  op je lijf

  Geschreven door anoniem op
 42. e.s .

  sorry, ik ben deze term nu een aantal keren tegen gekomen, wat betekent het precies?

  Geschreven door anoniem op
 43. Ik heb zelf ook veel op die sites gezeten… Ik heb zelf heleboel dingen uitgeprobeerd voor ik bij die sites kwam.. Je kunt daardoor meisjes die vastberaden zijn te overgeven en waarbij jij ze na veel nadelen gesprekken er niet van kunt overtuigen dat het niet goed is, nog altijd de beste manier geven.. Natuurlijk is het niet goed! Maar er zit zoveel verschil tussen een slechte en een iets betere methode als je het met regelmaat doet. Tuurlijk besef je dat als je ze advies geeft ze weer een stap dichter bij een kliniek en de dood zijn… Dat besef je allemaal..

  Geschreven door Just me op
 44. Ik heb zelf ook veel op die sites gezeten… Ik heb zelf heleboel dingen uitgeprobeerd voor ik bij die sites kwam.. Je kunt daardoor meisjes die vastberaden zijn te overgeven en waarbij jij ze na veel nadelen gesprekken er niet van kunt overtuigen dat het niet goed is, nog altijd de beste manier geven.. Natuurlijk is het niet goed! Maar er zit zoveel verschil tussen een slechte en een iets betere methode als je het met regelmaat doet. Tuurlijk besef je dat als je ze advies geeft ze weer een stap dichter bij een kliniek en de dood zijn… Dat besef je allemaal..

  Geschreven door Just me op
 45. Ik heb zelf ook veel op die sites gezeten… Ik heb zelf heleboel dingen uitgeprobeerd voor ik bij die sites kwam.. Je kunt daardoor meisjes die vastberaden zijn te overgeven en waarbij jij ze na veel nadelen gesprekken er niet van kunt overtuigen dat het niet goed is, nog altijd de beste manier geven.. Natuurlijk is het niet goed! Maar er zit zoveel verschil tussen een slechte en een iets betere methode als je het met regelmaat doet. Tuurlijk besef je dat als je ze advies geeft ze weer een stap dichter bij een kliniek en de dood zijn… Dat besef je allemaal..

  Geschreven door Just me op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief