Hoe neem je angst voor vaccinatie weg bij kinderen?

Hoe neem je angst voor vaccinatie weg bij kinderen?

Als er één ding is waar kinderen bang voor zijn, dan is het een prik. Het is een garantie op pijn, en aangezien kinderen minder in staat zijn om pijn door te bijten zonder overstuur te raken, is dat geen fijn vooruitzicht. Wat kun je dan doen om de angst weg te nemen bij je kind als hij of zij gevaccineerd gaat worden?

Verdoving van de huid

De belangrijkste angst die kinderen hebben voor een prik, is het feit dat het pijn gaat doen. Dat is in principe onvermijdelijk wanneer er een scherpe naald door je huid moet, maar verdoven is niet onmogelijk. Daar bestaat namelijk Emla crème voor, waarmee de huid verdoofd kan worden. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het verzorgen van een zweer, maar kan ook bij een prik gebruikt worden. Overleg met de (huis)arts of bij de vaccinatie van je kind Emla crème voorgeschreven en gebruikt kan worden.

Leg het belang voor het kind zelf uit

Vaccinaties zijn meer dan een pijnlijke prik. Ze beschermen je kind tegen gevaarlijke ziektes. Het is belangrijk om duidelijk te maken dat de kortstondige pijn van de prik bij een vaccinatie het dubbel en dwars waard is en minder ongemak veroorzaakt dat de ziekte waartegen hij beschermt doet. Leg ook uit dat heel veel mensen dezelfde prik krijgen of al hebben gehad.

Benadruk het belang van de volksgezondheid

In het geval van een coronavaccinatie kan het helpen om je kind uit te leggen dat hij of zij bijdraagt in het terugdringen van het coronavirus. Leg uit hoe gevaarlijk dat virus is voor sommige mensen (bijvoorbeeld opa en oma) en hoe belangrijk het is dat je kind meehelpt ervoor te zorgen dat andere mensen er niet heel ziek van worden of zelfs aan doodgaan.

Hoe neem je angst voor vaccinatie weg bij kinderen?

Beloof een beloning

Hoewel de bescherming die een vaccinatie biedt natuurlijk de echte beloning is, helpt het bij kinderen vaak om een fysieke beloning tegenover het doorstaan van de prik te zetten. Dus beloof je kind iets lekkers, of dat hij of zij iets mag uitzoeken in de speelgoedwinkel. Zo vaak hoeft een kind immers niet gevaccineerd te worden, dus op z’n tijd moet zoiets kunnen als dat helpt om even op de tanden te bijten en geen scène te veroorzaken.

Afleiden tijdens de prik

Op het moment suprême kan er desondanks nog een scène ontstaan als de naald in zicht komt. Om dit te voorkomen, is het handig om je kind af te leiden. Zo kan hij of zij de naald niet volgen is de prik gezet voor hij of zij het weet. Misschien zet je kind het daarna wel op een huilen, maar dan is de prik al gezet en is het doel bereikt, dus is er niets meer in het vooruitzicht om bang voor te zijn.

Het is geen makkelijke situatie om mee om te gaan, omdat je weet en begrijpt dat je kind iets tegemoet gaat wat erg spannend is. De uitdaging kan groot zijn om de angst voor vaccinatie bij je kind weg te nemen, maar bovenstaande tips kunnen daarbij van waarde zijn.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief