Genezen wondjes sneller door honing?

Honing, je houdt er van of niet. De één smeert het op zijn boterham en de ander doet een lepeltje honing in zijn of haar thee. Maar is honing alleen maar lekker of is honing ook gezond? Genezen wondjes sneller door honing?

Hoe maken bijen honing?

Bijen hebben nectar nodig om honing te maken. Nectar halen de bijen uit bloeiende bloemen. De vrouwtjes bij zuigt de nectar uit de bloemkelken. De nectar slaat de bij op in haar speciale honingmaag. De honingmaag staat met een klepje in verbinding met het spijsverteringskanaal van de bij. In de honingmaag zitten speciale enzymen die complexe suikers van de nectar omzetten in eenvoudigere suikers. Zodra de honingmaag van de bij vol zit dan vliegt ze terug naar de bijenkorf. Eenmaal bij de bijenkorf, wordt ze opgewacht door werkbijen in de bijenkorf. De bijenkorfbijen nemen vanaf hier de nectar van de werkbij over. De werkbij braakt als het ware haar nectar uit in de mond van een bijenkorf-bij. De bijenkorf-bij kauwt en verteert de nectar verder tot honing. Vervolgens wordt de honing opgeslagen in een cel van de honingraat.

1. Door honing genezen wonden sneller

Honing heeft een antibacteriële werking doordat het de suikers in de honing de wond vochtig houden door wondvocht aan te trekken, en hierdoor kan de wond makkelijker dicht groeien. Honing bevat daarnaast glucoseoxidase. Glucoseoxidase is een antibacterieel enzym uit het speeksel van bijen. Als dat enzym in contact komt met wondvocht, produceert het een kleine hoeveelheid waterstofperoxide. Deze dosis is klein maar is groot genoeg om bacteriën te doden, maar aan de andere kant weer veel te klein om schade te veroorzaken aan de herstellende wond of de huid eromheen. Daarnaast speelt de lage pH-waarde van honing een belangrijke rol bij de antibacteriële werking. Door de inwerking van enzymen op honingsuikers ontstaat er een zuur milieu, waardoor veel schadelijke micro-organismen worden geremd. Bacteriën kunnen niet overleven in een zuur milieu. Een lage pH-waarde versterkt bovendien de weerstand van de huid.

2. Door honing minder keelpijn

Honing heeft dus een bacterie- en schimmel remmende werking, dankzij de enzymen die bijen aan honing toevoegen. Honing kan daarom verlichting bieden als je keelpijn, een maagzweer of bacteriële darminfectie hebt.

3. Honing bevat belangrijke antioxidanten die goed zijn voor de weerstand

Honing zit bomvol antioxidanten, die je kunnen beschermen tegen allerlei kwalen en ziektes, waaronder hart- en vaatziekten.

4. Honing als alternatief voor antibiotica?

Antibiotica pakken bacteriën indirect aan door de eiwitproductie te verstoren. Daardoor kan de bacterie zijn celwand niet goed opbouwen. Antibiotica doden dus niet de bacteriën zelf. Dat kan voor problemen zorgen wanneer de bacteriën manieren vinden om de antibiotica te omzeilen. Dan worden bacteriën resistent en zijn ze toch in staat hun celwanden op te bouwen. Honing heeft wat dat betreft een groot voordeel: glucoseoxidase doodt de bacteriën namelijk direct door de celwand kapot te maken. Ook antibioticaresistente bacteriën worden dan gedood. Een ander voordeel van honing ten opzichte van gangbare antibiotica is dat het geen bijwerkingen geeft.

5. Honing zorgt voor betere sportprestaties

Honing kan het uithoudingsvermogen en de sportprestaties verhogen, omdat honing een suikerregulerende eigenschap bezit die ook goed is voor sporters, omdat de glycogeenvoorraden in de spieren stabiel blijven. Dit verbetert je uithoudingsvermogen en versnelt je herstel na een workout.

6. Honing als probiotica

Honing kan ook gezien worden als een probiotioca en houdt de darmflora in balans en draagt ook bij aan een betere spijsvertering en stoelgang. Sommige honingsoorten bevatten zelfs zeer grote hoeveelheden ‘vriendelijke’ bacteriën, waaronder 6 soorten lactobacilli en 4 soorten bifidobacteria.

Conclusie

Honing bestaat voor 75% uit suikers. Ook zitten er veel calorieën in: 308 kcal per 100 gram (per boterham zo’n 100 kcal). Eet daarom niet te veel honing. Dus eet honing met mate. Door onder andere de (goede) suikers in honing levert 100 gram 320 calorieën. Een half theelepeltje is vaak al voldoende om thee op smaak te brengen. Ook in een salade of op brood heb je niet veel honing nodig om het gerecht op smaak te brengen. Verder is het belangrijk om te weten dat honing niet geschikt is voor kinderen jonger dan 1 jaar. Maar voor dit alles is de honing uit de supermarkt hier vaak niet geschikt voor. De samenstelling van honing varieert sterk.

Honing die je in de supermarkt kunt kopen, bevat vaak te weinig enzymen om medicinaal toepasbaar te zijn. Aan de WUR hebben ze op basis van onderzoek een methode ontwikkeld voor de productie van medicinale honing. Voor dit onderzoek hielden ze bijen in volledig gecontroleerde omstandigheden in kassen. Daardoor weten ze zeker dat de honing die zij produceren een hoog enzym- en zuurgehalte heeft en dat er geen vitamine C of zware metalen in zitten. Die gaan namelijk de enzymwerking tegen.

 

Bronnen: trouw.nl en healthline.com

Delen:  
36 reacties op “Genezen wondjes sneller door honing?
 1. Waar kun je dan de medciiale honing kopen?

  Geschreven door Fred op
 2. Hoi Fred, bij je lokale imker. heb het zelf op een 2e graad brandwond gedaan en hersteld veel mooier. Honing van de Imker is beter dan uit de winkel omdat deze honing is opgewarmd en de werkzame stoffen eruit zijn gekookt.

  Geschreven door Björn op
 3. Mijn zus had een enorme open wond van ca. 10 cm die ze in het ziekenhuis niet onder controle kregen vanwege de ziekenhuisbacterie die ze had. Door zelfmedicatie met honing is alles prachtig genezen.

  Geschreven door Gerda op
 4. correctie op het stuk is geen honingzak maar honingmaag en het honingventiel voorkomt dat het de darm in gaat. door de honingmaag ontstaat waterstofperoxide dat voor een deel door suiker afbraak ontstaat. ( ik ben 10 jaar imker) maar leuk dat het ter sprake komt

  Geschreven door Björn op
 5. Wat een opsteker te weten dat honing zo gezond is. Al jaren eet ik veel honing omdat ik het heerlijk vind. Na het artikel gelezen te hebben zou ik graag willen weten of Reformwinkels ook de goede honing verkopen en onder welk merk. Ik heb geen idee waar in mijn omgeving een imker is! Ik woon in de omgeving van Rotterdam.

  Geschreven door Gerda op
 6. Hoi Gerda, rotterdam.bijenhouders.nl/ of http://www.ambrosiusgilde.nl/kun je in contact komen met de imkers die in je buurt wonen. Bij de Reformwinkels is het duurder dan dat je de honing aan huis koopt. maar met de website kom je ook ver denk ik.

  Geschreven door Björn op
 7. Is biologische honing of fair trade bij de winkel ook niet goed want die neem ik altijd heerlijk Smorgens eet ik altijd een lepeltje gemengd met biologische kaneel

  Geschreven door Sofie op
 8. biologische honing bestaat niet en is onzin want honing is een natuurlijk product, hommels maken het bijvoorbeeld ook. Daarbij in Nederland waar we intensieve landbouw hebben lukt het niet om het te produceren. Fairtrade weet ik niet maar daar betaal je gewoon meer voor voor hetzelfde product wat in Nederland wordt gemaakt.
  Ik heb de imkeropleiding in Hohneheim en Heidelberg gedaan mocht er enige twijfel zijn .

  Geschreven door Björn op
 9. Hallo ik slik elke dag een capsule (propolis) heb een longziekte ik had gehoord dat het best meehelpt om bacterieen buiten de deur te houden enigsinds.
  Wat is jullie gedachten hierover .
  Gr dolly

  Geschreven door Dolly op
 10. Bedankt voor deze informatie over honing.
  Ik wist alleen dat het erg lekker is op brood en in een kop verse muntthee.
  Nu op zoek naar een imker die het verkoopt,
  maar dat zal wel lukken hier in Twente.

  Geschreven door stien op
 11. Ik vind dit een heel interessant verhaal, ik ga dit uitproberen.

  Geschreven door Rinus op
 12. Hi Dolly,
  Ik heb COPD en ben niet bekend met Propolis en probeer nu met honing e.e.a. op te vijzelen en wat ik geoord heb is dat het ook goed is als zijnde een antibiotica.
  Groepjes, Fred

  Geschreven door Fred op
 13. Het enige wat mijn ervaring is met propolis is dat iemand op een manege waar ik paardrij de oplossing heeft gebruikt tegen een ontsteking in de oog, maar slecht is het niet wel weerstand verhogend. Ik durf hier geen medische uitspraken verder over te doen Maar bijen kitten bijvoorbeeld kieren er mee af maar ook dood gestoken muizen, als die in de winter op honing rooftocht zijn gaan in de kast. Zo’n kadaver van een doodgestoken muis levert allerlei virussen en bactierien op en ze kunnen een muis helemaal kitten met propolis

  Geschreven door Björn op
 14. Wij eten honing al een eeuwigheid!!
  In de thee,op t’brood ( met kaneel)!!
  Wij wonen in

  Geschreven door Suzan op
 15. Waarom zijn Veganisten van mening dat honing slecht zou zijn omdat het braaksel van de bij is?

  Geschreven door Martin van DEursen op
 16. Ik wil graag weten op je honing ook op (bloedende) schaafwonden kunt gebruiken.
  P.S. Herstelt is met t. Sorry ik wil niet zeuren,
  .

  Geschreven door carla op
 17. Hoi Bjorn

  Dus zou het wel oke kunnen zijn die propolis …ik hoorde het van een copd patient die het gebruikte en al een lange tijd niet in het ziekenhuis was beland .maar wat houd kitten in .
  Gr dolly

  Geschreven door Dolly op
 18. Hoi Fred

  Ik heb ook copd
  Mij was verteld door iemand uit een groep van mensen met copd dat zij al een paar maanden propolis slikte en daardoor al maanden niet in het ziekenhuis had gelegen .daarvoor herhaaldelijk .ik ben het ook gaan slikken nu ,en ik zit in mijn laatste stadium en sta op de longtransplantatielijst ,dus ik dacht ik ga het doen .na opnamen begin dec heb ik alleen nog maar 2virussen gehad .daarvoor erg ziek geweest ook longbloedingen .dus ik pakte dit gelijk aan .slik elke dag 1 tablet ..en mijn pot is bijna leeg ,ik begin met de nieuwe pot over een week dat ga ik 2 nemen ,je kan er 3 innemen .dus hoop dat het een beetje werkt ,miss voor jou ook .
  Gr dolly

  Geschreven door Dolly op
 19. Bjorn, heel erg bedankt voor jouw informatie! Ik ga op zoek naar een Imker in de buurt!

  Geschreven door Gerda (Rotterdam) op
 20. Beste Maria,
  Ik heb gegoogeld zoals jij schrijft maar lees alleen maar dat het wel kan!?
  Natuurlijk wel met goede honing (maar dat staat ook niet op alle sites)..
  Ikzelf gebruik ook de manuka honing..

  Geschreven door Cindy op
 21. Ik drink s-morgens op nuchter maag altijd het sap van een uitgeperste citroen, dit is vies! Heeft iemand van jullie enig idee of het verstandig is om dit op smaak te maken met honing (van imker) of zou dit de werking van de citroen teniet doen??

  Geschreven door Chantal op
 22. Hoi ik ben diabetes type 1 welk honing is goed voor ik drink voor het slapen gaan graag een glas warme melk het liefst met honing maar ik dat hebben met mijn diabetes.

  Geschreven door renevh57 op
 23. nee, niet zelf honing op je wond smeren nooit zelf iets proberen. Alleen maar dure wondermiddeltjes van bekende merken gebruiken.

  Lekker gewoon honing smeren!!

  Geschreven door nico op
 24. Het is niet alleen vies maar slecht voor je maag. Waarom drink je dat?

  zoeten met honing is verder geen probleem

  Geschreven door Tandor op
 25. ‘Natuurlijke suikers’ zoals honing, rietsuiker, palmsuiker, ahornsiroop en agave-siroop zijn niet beter dan gewone suiker. Je lichaam ziet er geen verschil in.

  Geschreven door Tandor op
 26. Hi Dolly,

  Sorry dat ik niet meteen kon reageren, maar ik kreeg bezoek van vrienden.
  Ik zal het met mijn huisarts en logst overleggen of ik het ook mag gebruiken. Heb `elf afgelopen december eerst een virus en daarna 2 longontstekingen gehad.
  Kreeg daarna therapie maar door het vele gebruik van prednison kreeg ik in de afgelopen weken 3 rib fracturen dit i.v.m. bot ontkalking. Ga nu ook de honing proberen.
  Sterkte en succes met de eventuele komende longtransplantatie.
  Groetjes,
  Fred

  Geschreven door Fred Baert op
 27. Ik zou het eerst met de arts overleggen. Het kitten is het dichtmaken, wat mensen met siliconenkit doen doen bijen met propolis, allee kierenb worden met propolis dicht gesmeerd.

  Geschreven door Björn op
 28. Dat is dus onzin! Zeker van voedingscentrum gelezen? Je moet niet alles geloven wat op voedingscentrum staat.

  Geschreven door Cindy op
 29. Ik heb drie jaar terug de Manuka honing besteld via internet.
  Mijn hond had een open plek op haar rug die niet wou genezen met de voorgeschreven zalfjes en pillen. De honing hielp wel

  Geschreven door Yvonne op
 30. Dag Chantal,
  Geloof niet dat het slecht is om citroensap te drinken.
  Het wordt zelfs aanbevolen om een klein beetje citroensap met honing en verse gember te nemen, een half uurtje voor het eten

  Geschreven door Leo op
 31. Dag Dirk,
  Heb al vaker gehoord dat je honing niet verwarmen moet daar de gezonde stofjes dan juist omgezet worden in ongezonde stofjes.
  Hoor het net iets te vaak om er geen 8 op te slaan.
  Groet

  Geschreven door Leo op
 32. Hoi Leo,

  Dat is Lariekoek. Honing verwarm je au bain marie ( langzaam verwarmen) en dan lossen de suikers weer op. Bij verwarming komen geen giftige stoffen vrij, alleen als je de honig die te snel en warm op warmt of suikerwater dat je te heet maakt voor de bijen en voert aan de bijen kunnen deze dood gaan omdat het HMF gehalte (hydroxymethylfurfural) te hoog zijn. Voor de mens zijn deze waardes te verwaarlozen

  Geschreven door Björn op
 33. Belangrijk om te weten:
  De genezende werking gaat verloren wanneer honing wordt verhit boven de 40graden celcius. Zoals bijvoorbeeld in thee of gerechten dat men opwarmt.

  Verder mooi volledig artikel!

  Geschreven door Anne op
 34. Leerzaam en erg interssant

  Geschreven door Jacobus op
 35. Ik had een gigantische bobbel (vetbult) op mijn rug die vervelend pijnlijk werd. Een papje van biologische honing en tarwemeel deed wonderen! Elke dag honing met tarwemeelpapje erop smeren. Pleister erop en 24u laten zitten. Herhalen 7x. Helemaal weg! Ik was echt verbaasd!

  Geschreven door Jewel op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief