Trap in je kruis, hoe gevaarlijk is dat?

Trap in je kruis, hoe gevaarlijk is dat?

Iedere man maakt het een aantal keren in zijn leven mee: een schop of stoot in zijn kruis. Bijvoorbeeld bij het voetballen of gewoon door een val op de fietsstang. Gelukkig blijven de gevolgen in de meeste gevallen beperkt tot een kortdurende, misselijk makende pijn. Maar soms is er meer aan de hand. Hoe gevaarlijk is een schop of stoot in je kruis eigenlijk?

Welke klachten kunnen er optreden?

De mannelijke geslachtsorganen hangen buiten het lichaam en dat maakt ze extreem kwetsbaar. Ter bescherming zitten er in dat gedeelte veel zenuwen. Dat verklaart die enorme gevoeligheid. Daar komt bij dat de teelballen in de buik ontstaan en pas later naar beneden zakken, langs een streng die vooral bloedvaten en zenuwen bevat. Als ze worden geraakt, krijgt ook het buikvlies een optater. Dat is de reden waarom de pijn helemaal naar boven trekt. De klachten die iemand dan voelt zijn:

 • Hevige pijn die uitstraalt naar de rug of buik.
 • Misselijkheid en braken.
 • De geslachtsdelen kunnen gezwollen zijn.
 • Er kan een inwendige of uitwendige bloeding optreden.

Wat kan je zelf doen?

Er is eigenlijk niet heel veel wat je kunt doen. Je kunt het volgende heel voorzichtig doen:

 • Koelen met koude kompressen om zo de pijn en de zwelling iets te verminderen.
 • Probeer een beetje te plassen: dit kan namelijk de pijn iets verlichten.
 • Neem een pijnstiller zoals paracetamol.

Wanneer moet je naar de huisarts?

 • Bij zwelling, een knobbel of blauwverkleuring van de balzak.
 • Bij zichtbare schade aan de balzak of de teelballen (denk aan bloedingen of scheurtjes).
 • Wanneer er bloed in je urine zit of wanneer je echt niet kan plassen.
 • Wanneer de pijn niet minder wordt maar in plaats daarvan alleen maar erger wordt.
 • Wanneer de pijn de volgende dag nog niet verdwenen is of weer terugkomt.

Wanneer is het gevaarlijk?

Gelukkig komt echte schade weinig voor. Maar wanneer de klap heel erg hard aankomt, kan het kapsel om de bal openspringen en het testisweefsel naar buiten komen. Een schop of stoot in het kruis kan dus leiden tot een inwendige of uitwendige bloeding en soms tot een scheur van het omhulsel van de bal.

Inwendige bloeding

Er kan een bloeding in de balzak optreden. Deze bloeding kan het weefsel van de teelbal verdrukken en soms aanleiding geven tot zuurstofgebrek. Het gevolg kan zijn dat daardoor de teelbal op termijn afsterft. Maar in de meeste gevallen stopt de bloeding gewoon uit zichzelf en ruimt het lichaam het bloed weer op. Echter, in sommige gevallen is een kleine operatie nodig. Via een incisie in de balzak wordt het bloed dan verwijderd.

Testis rupture

Bij een scheur in het omhulsel of kapsel van de teelbal, kan het gebeuren dat het teelbalweefsel en de zaad producerende buisjes uit de bal worden gedrukt. Wanneer de arts denkt dat dit het geval is, dan zal hij/zij een echo laten maken om hier zeker van te zijn. Uiteindelijk kan een testis rupture leiden tot verminderde vruchtbaarheid of totale onvruchtbaarheid. Bij een testis rupture is in bijna alle gevallen een operatie noodzakelijk om de scheur te hechten. Indien de teelbal te erg beschadigd is, kan het noodzakelijk zijn om de teelbal te verwijderen.

Draaiing van de teelbal

Heel soms kan de teelbal rond zijn lengteas gedraaid worden (testis torsio), waardoor de bloedvoorziening ernstig in het gedrang kan komen. Wanneer er niet tijdig behandeld wordt, kan dit leiden tot een afsterving van de teelbal. Dit kan ook consequenties hebben voor de andere teelbal. Soms worden antistoffen tegen zaadcellen gevonden als gevolg van een trauma of een torsio. Dit kan leiden tot een verminderde zaadcelproductie. Ook hier is operatief ingrijpen noodzakelijk.

Verplaatsing van de teelbal

De medische term voor een verplaatsing van de teelbal is testis dislocatie. Bij een ernstig trauma, kan één van de teelballen uit de balzak geduwd worden en in de lies of zelfs de buik terechtkomen. Meestal zal een operatie nodig zijn om de teelbal opnieuw op zijn normale plaats te brengen.

Ontsteking van de teelbal en/of bijbal

Heel erg soms kan een verwonding aan de balzak ook leiden tot een ontsteking van de balzak en/of de bijbal. In dat geval zal de arts je antibiotica voorschrijven.

Tot slot

Gelukkig is het zo dat letsel, zoals hier omschreven vaak niet ontstaat na een voetbal in je kruis of na een fietsongelukje. Dat levert in extreme gevallen een blauwe balzak op, of een gekneusde teelbal of een bloeduitstorting in de bal zelf. Uit verschillende studies die de afgelopen jaren zijn gedaan, blijkt dat genitale verwondingen ten gevolge van sport zeer weinig voorkomen. Een aantal jaar geleden, heeft er in het vakblad Urologia een overzicht gestaan van de risicosporten op dit vlak. De grootste risicosporten waren wielrennen en mountainbiken. Deze veroorzaken de meeste blessures aan de geslachtsdelen. Gevolgd door wintersporten, paardrijden en contactsporten.

 

Bronnen: urologie.slingeland.nl, volkskrant.nl

Delen:  
35 reacties op “Trap in je kruis, hoe gevaarlijk is dat?
 1. Een teelbalomwenteling is zeeeeer pijnlijk. Ook operatief hersteld geweest. Ook zeer pijnlijk….wil het niemand toewensen.

  Geschreven door di op
  • Ik wens dit ook niemand toe is echt het allerpijnlijkst!

   Geschreven door Stefan op
   • Ik ben net in mijn noten geslagen en nu heb ik tantoe veel pijn aan mn noten

    Geschreven door Peter op
    • Same

     Geschreven door Anoniem op
  • Heb het zelf al gehad is alsof iemand met een schoen op je balzak staat

   Geschreven door Yeeter 69 op
 2. Dokter,

  IK ben een man van 52 jaar, ongehuwd, ik heb nog nooit een relatie gehad, ik pijnig mezelf, door elastieken rond mijn penis en balzak te doen, (+/- 10 elastiekjes) daarna doe ik daar nog tepelklemmen aan mijn balzak en blijf dan een half uur liggen.

  ik doe dan de tepelklemmen er terug af, dat heeft een zalig gevoel, dan steek ik ook met het top van het mesje op mijn teelballen en dan maak ik de elastiekjes terug af.

  Dan doe ik het mesje op het midden van mijn balzak, met het mesje omgekeerd, dan snijd, in mijn gedachten mijn balzak open en haal mijn teelballen eruit.

  Dat is al in mijn verbeelding, dat word gedaan door verpleegsters en vrouwelijke dokters.

  Ik zou eigenlijk echt willen operatief gecastreerd worden, maar doen ze dat in België.

  Geschreven door Johan op
  • Doe normaal en ga gewoon neuken!!

   Geschreven door Jan op
  • volgen mij mist je wat in je leven castreren is voor dieren stelaliseren is voor jou dan het beste of ga zeker hulp zoeken het is niet normaal die gedachten

   Geschreven door broekje op
  • Gast ben je geestelijk ziek??

   Geschreven door Anoniem op
 3. Snij alles af met den haagschaar en ga dan joggen

  Geschreven door ik weet de oplossing op
  • Mag het ook een heggenschaar ( al dan elektrisch) zijn?

   Geschreven door Psmvdp op
 4. Ik zelf heb een paar weken geleden een trap in m,n ballen gehad, en het is echt zeer pijnlijk!
  En dat kan zeker schade toebrengen 1 bal was omhoog geschoten en moest operatief terug gehaald worden,de andere was licht gekneusd! Het kan gevolgen hebben als je kinderen wilt
  Zelf moest ik altijd lachen of vond het leuk als iemand daar geraakt werd,maar denk er nu anders over nu ik het zelf heb meegemaakt en wens dit niemand toe ben er zuinig op ik moet er niet aan denken om geen ballen meer te hebben.

  Geschreven door Stefan op
  • Hoe weet je of je bal omhoog is gehaan

   Geschreven door Anoniem op
   • Ik voelde er maar een Ipv twee

    Geschreven door Stefan op
 5. Ga lekker hulp zoeken

  Geschreven door Jp op
 6. duchtuber is cool

  Geschreven door klasse op
 7. duchtuber is cool

  Geschreven door clay op
 8. Hoi

  Geschreven door Mmmmm op
 9. Ik ben 14 en ik ben een paar dagen geleden in mijn ballen getrapt en tot nu toe heb ik nog steeds erg veel pijn, ik word misschien wel bijna elke dag in mijn ballen getrapt vooral door meisjes in me klas die leuk willen doen maar snappen de gevolgen van zoiets niet en weten niet hoeveel pijn dat doet. Mijn ballen zijn nu ook wel wat dikker en ik weet niet wat ik ermee moet doen…

  Geschreven door Johnatan op
  • Johnatan geef ze gewoon een trap op hun doos (doet waarschijnlijk 100x minder pijn dan trap in de ballen maar dan moet je gewoon 100x harder trappen) en zien of ze dan nog grappig willen doen.

   Geschreven door Anoniem op
 10. Ik heb een vraag, toen ik zo en jaar of 15 was moest ik net als elke scholier naar het medisch onderzoek.
  Even snel door naar het onderwerp, de testikel en scrotum lies controle, die keer door een vrouwe dokter. ?? nu ja we zijn ruim denkend;
  Hard blazend op mijn hand voelt en trekt ze ook een beetje aan mijn testikels
  Geheel en onverwacht geeft ze een harde tik onder aan 1 testikel en die schiet in mijn onderbuik.
  Het zelfde , pijnlijke voerde ze ook uit bij de andere testikel, ik zakte machteloos door mijn knieën de tranen uit men ogen.
  Ik kreeg nog de raad mee, als je balletjes morgen niet terug op hun plaatsje zijn ga je dan wel naar de dokter?
  Ja de morgend er na waren mijn testikels er terug ,na een natte droom maar er was dan ook een beetje bloed bij.
  Nu is mijn vraag of dit een medische controle of behandeling was? is? en of er dan nog mensen zijn met en gelijkaardige ervaring. ik hoop het voor hun niet, maar je weet maar nooit en dan ben ik er ook niet meer alleen mee.

  Geschreven door traantjes op
  • Wat voor kleding had je aan tijden de lies controle ik allen een onderbroek en een voetbalbroekje die eerst werd natgemaakt(ze zei dat het dan minder pij ging doen) en moest jij dan ook op het wijdst gaan staan ( met je benen zover mogelijk uitelkaar) en dan eers 1 min zo staan en dan wat verder ui elkaar met je benen en toen begon het feest pas bij mij

   Geschreven door Voetbalbroeke maat l op
   • Ik krijg pijn aan mijn ballen als ik zonder ondergoed hardloop is dat normaal?

    Geschreven door Anoniem op
  • Toch naar de dokter gaan en plas in een potje dat je ook moet meenemen

   Geschreven door clinic op
  • Het kan gebeuren dat de volledige balzak blauw kleurt d.w.z. dat er bloed ook in de teelballen zit,

   toch zeker naar de dokter gaan !

   Eventueel draag een smal slipje en een tok (pouch) in het slipje steken dan is je geslachtsorgaan goed beschermt;
   vele jongens/mannen dragen dit kost c. € 5

   Geschreven door dr. pol op
 11. Ik ben een keer in mijn ballen getrapt met Zaalschoenen . Ik moest daarna mijn sportbroek
  1 kilometer rennen super pijnlijk

  Geschreven door Sportbroek op
 12. Ik schijf dit omdat je in films mannen ziet die schijnbaar ballen van Staal hebben.Als iemand je wilt doden denk ik dat dat lukt met bewuste forse klappen,tegen deze meest pijnlijke punt van het mannelijke lichaam.

  Geschreven door Passieflora50 op
 13. Een trap in je ballen is denk ik het allerpijnlijkst al een paar keer mee gemaakt, als je iemand wilt uitschakelen is dat de beste plek,en die gene staat voorlopig niet meer op

  Geschreven door Stefan op
 14. Ik heb mij in mijn ballen laten trappen door mijn vriendin terwijl ik alleen voetbalkleding aan had (zonder boxer)echt enorm veel pijn doet dat ik heb wel10 min op de grond gelegen en terwijl ik daar lag werd ik met voetbalschoenen met nokken nog 4 keer door mijn vriendin en mij ballen getrapten daarna ging ze er aan voelen en in knijpen en toen heb ik het zelfde bij haar gedaan en dat vond ze vreselijk

  Geschreven door Osaga soccer lekker lopen is dat op
 15. Met softbal met het team heb ik met softbal een softbal in mijn ballen gekregen en het was een harde slag en toen recht in mijn ballen
  Dat doet erg veel zeer als je daar staat ik jr voetbalbroekje
  Ik heb een minuut lang uit gelegen en toen zie de trainer van mij ga maar hardlopen dan gaat het over dat had ik gedaan toen in de kleed kamer werd ik appart geroepen door hem en zei ga maar onder de douche met voetbal kleding aan dan voel ik als er iets mis is en ze kneep daar toch in mijn ballen en toen zat ik daar onder de douch op mijn knieën en toen zette trainerder douch op koud en zie de hij kleed je om morgen heb je weer training

  Dus ik kwam de volgende avond ik volgde de training en in de kleedkamer riep de trainer mij weer appart en zei ga hier maar staan in een hoek met 3muren waar ik klem tussen stond en hij zei doe je handen maar op je rug en dan voel ik even is dat goed ik zei ja en hij sloeg me in mijn ballen en. Hij vroeg voel je het al in je maag ik zei heel voor zuchtig ja en hij zei niks aan de hand als je al last hebt dan moet in de split gaan staan zo diep mogelijk wan te ceel hardlopen is niet goed.

  Geschreven door Heel veel pijn op
 16. Ik doe regelmatig BDSM-sessies. Ik vind het heerlijk om dan geblinddoekt vol in mijn kruis te worden getrapt door de domina, die high-heels aan heeft. Ik zie ze niet aankomen en kan ze niet afweren want zit vastgebonden. Ook krijg ik zweepslagen op mijn pik die de volgende dag onder de bloeduitstortingen zit. Ook worden mijn ballen onder stroom gezet en wordt er een soort kortsluiting gemaakt op mijn pik, dat vonkt en knettert.

  Kan dit kwaad? Doet iemand dit wel eens?

  Geschreven door SlaafCBT op
 17. Ik ben in mijn ballen getrapt door mijn broer op full power en nu als ik aan mijn rechter bal voel is er een plekje dat hellemaal verpletterd is kan dit schade op lopen?

  Geschreven door Anoniem op
  • Kijk maar uit , ik heb ook wel eens een trap gehad in mijn ballen en er was ereen gedraaid bleek achteraf waardoor ik er eentje kwijt ben geraakt ,het doet heel erg veel pijn .
   Als je iemand goed en hard raakt kan je onvruchtbaar worden.

   Geschreven door Stefan op
 18. ik ben in mn ballen getrapt nu is mn linker bal volledig opgezwollen en kan ik niet meer zitten en moeilijk lopen, de huisarts is natuurlijk om 5 uur al dicht dus daar kan ik ook niet heen en er staat nergens hoe lang de zwelling duurt

  Geschreven door iggern op
 19. Daar moet je dan toch de huisartsenpost voor bellen !! En niet nog een paar uur wachten maar zo snel mogelijk

  Geschreven door John (moderator) op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief