zwangerschapstest: urine of bloed test eerder?

 • #1

  ik ben nu een paar dagen overtijd en elke ochtend zo ziek als een hond en heb een test gedaan door middel van urine die was negatief tocch heb ik sterk het gevoel dat ik zwanger ben als ik terug kijk naar mijn eerste wangerschap nu ben ik benieuwd of er iemand is die weet of een bloed test wel aan kan tonen of je zwanger bent als je al een urine test hebt gedaan.

  groetjes kel

  Reactie
  #2

  Het verschil tussen het tijdstip van een bloedtest en een urinetest is afwezig. Tegenwoordig wordt vrijwel uitsluitend gebruikgemaakt van het hormoon humaan chorion gonadotrofine (beta-HCG) in ochtendurine. Bij niet-zwangere vrouwen en in mannen is hCG normaal niet meetbaar. Gedurende de zwangerschap zal vanaf het moment van de gemiste menstruatie de hoeveelheid hCG elke 2 tot 3 dagen verdubbelen tot de 10e week. De test is in het algemeen positief op de dag van de verwachte menstruatie of 1 à 2 dagen later.

  Er worden ook testen aangeboden (zogenaamde Ultra Zwangerschapstest) die dusdanig gevoelig zijn dat er al getest kan worden tot bijna een week voor de menstruatie. Het is echter bekend dat 60% van de zwangerschappen voortijdig eindigen. Veelal gebeurt dat zeer vroeg in de zwangerschap (in het subklinische stadium). Het gebruik van deze ultra zwangerschapstesten wordt over het algemeen niet aangeraden. Testen op of rond de te verwachten menstruatie is wel geaccepteerd. Naast de urine testen is de Beta-HCG-bepalingen in het bloed gevoeliger. De betrouwbaarheid is hoog: ca. 99% sensitiviteit en specificiteit. Onjuiste uitslagen kunnen wel eens voorkomen.

  Foutief negatieve uitslagen kunnen voorkomen door: te vroeg te testen: nog niet voldoende hormoon aangemaakt. De test kan dan na een paar dagen herhaald worden. Indien er sprake is van zwangerschap zal de test dan alsnog positief zijn. Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: lagere hormoonspiegels. Veel drinken (plas minder geconcentreerd). De urine wordt dan in die mate verdund dat een positieve reactie gemist kan worden. In dat geval kan de test herhaald worden met ochtendurine. De eerste urine van de dag is altijd meer geconcentreerd. De kans dat dan de test foutief negatief is, is dan veel kleiner.

  Reactie
  #3

  Soms kan de menstruatie ineens maanden wegblijven. Bijna altijd heeft dit natuurlijke oorzaken en komt de menstruatie uiteindelijk vanzelf weer op gang. Hier staan de meest voorkomende oorzaken:

  De eerste jaren dat een vrouw menstrueert komt het vaak voor dat de menstruatie onregelmatig is of wegblijft. Dat heeft met hormonale schommelingen te maken. Wanneer u al eens ongesteld bent geweest, werken uw eierstokken en baarmoeder goed. U hoeft zich dan geen zorgen te maken en kunt rustig afwachten.

  Als de menstruatie wegblijft na onbeschermde seks, kan dat natuurlijk betekenen dat u zwanger bent. Doe dan eventueel een zwangerschapstest.

  Ook in de laatste jaren van de vruchtbare leeftijd, vanaf ongeveer 45 jaar, komt het vaak voor dat de menstruatie onregelmatig wordt of wegblijft. Dit komt door hormonale schommelingen. Blijft de menstruatie langer weg, dan bent u mogelijk in de overgang. Vaak zijn er dan ook andere verschijnselen, zoals opvliegers, nachtelijk zweten of een droge vagina. Bij ongeveer de helft van de vrouwen is de menstruatie rond hun vijftigste gestopt. Sommige vrouwen komen al vroeg in de overgang, andere pas later. Wanneer de menstruatie een jaar lang is weggebleven weet u zeker dat u in de overgang bent.

  Door sommige medicijnen kan de maandelijkse bloeding tijdelijk wegblijven. Bijvoorbeeld door:
  medicijnen tegen somberheid (antidepressiva);
  medicijnen tegen verwardheid (antipsychotica);
  ‘de pil’(anticonceptie-pil). Tijdens het gebruik van maar ook na stoppen met de pil kan de menstruatie wegblijven. Vrijwel altijd komt de menstruatie weer binnen een halfjaar terug; ‘de prikpil’ (‘de pil’ via een driemaandelijkse injectie). Hierbij kan de menstruatie lang, soms wel twee jaar, wegblijven; het hormoonspiraaltje. Bij gebruik van een hormoonspiraaltje kan - ook na verwijdering - de menstruatie een paar maanden wegblijven.

  Ook lichamelijke of geestelijke spanningen kunnen ervoor zorgen dat de menstruatie wegblijft, bijvoorbeeld bij: stress of ingrijpende gebeurtenissen; zeer intensieve sport (topsport); eetproblemen, sterk afvallen of erg mager zijn.

  Als de menstruatie wegblijft en u zwanger zou kunnen zijn, doe dan een zwangerschapstest.

  Als de menstruatie tijdens de vruchtbare leeftijd een tijdje uitblijft, betekent dat niet dat u niet meer vruchtbaar bent. De eisprong en menstruatie kunnen ieder moment weer op gang komen. Gebruik daarom bij het vrijen toch altijd een voorbehoedmiddel als u een zwangerschap wilt voorkomen. Alleen een condoom beschermt ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).

  Als u veel last heeft van spanningen en stress, probeer dan na te gaan hoe dat komt. Vaak kunt u daar wel iets aan veranderen. Zijn er spanningen thuis of op het werk? Wordt er te veel van u gevraagd? Zijn er taken die beter verdeeld of problemen die opgelost moeten worden? Heeft u misschien iets ingrijpends meegemaakt? Bespreek dit dan eens met iemand die u goed kent of kom op het spreekuur om erover te praten.

  Als heel intensief sporten (topsport) er mogelijk de oorzaak van is dat u niet menstrueert, bespreken we of het nodig is daar iets aan te doen. Het kan op zich geen kwaad als de menstruaties door het sporten tijdelijk wegblijven. U kunt overwegen wat minder intensief te sporten, dan komen de menstruaties meestal vanzelf weer op gang.

  Als u erg mager bent, veel bent afgevallen of problemen heeft met eten, is het belangrijk om samen na te gaan hoe dit komt. Meestal komen de menstruaties vanzelf weer op gang wanneer u een gezond gewicht heeft. In onze praktijk kunnen we u helpen dit probleem aan te pakken.

  Als u medicijnen gebruikt die de menstruatie kunnen tegenhouden, bespreken we of het mogelijk is om hiermee te stoppen. Eventueel kunt u op een ander medicijn overgaan.

  Er bestaan geen medicijnen die de natuurlijke menstruaties kunnen opwekken. Als u de anticonceptiepil (‘de pil’) gebruikt, krijgt u wel elke maand een bloeding, maar dat is geen natuurlijke menstruatie.
  Hoe gaat het verder?

  Als u met bepaalde medicijnen bent gestopt omdat ze de menstruatie tegenhouden, dan kan het belangrijk zijn om regelmatig te bespreken hoe het gaat.

  Meestal wordt u vanzelf weer ongesteld, vaak binnen enkele maanden, soms pas na een jaar. Gebeurt dat niet, maak dan opnieuw een afspraak.

  Reactie
  #4

  Dat was de vraag niet. De vraag was of een bloedtest eerder een zwangerschap kan dedecteren dan een urinetest op zwangerschap.

  Reactie
  #5

  Een urine zwangerschapstest kan thuis worden gedaan. Ze geven een snel resultaat, en zijn gemakkelijk te gebruiken. Echter, indien niet correct uitgevoerd of te vroeg gedaan worden, kan het resultaat onjuist zijn.

  Als je een negatief resultaat hebt met een urinetest en nog steeds symptomen van een zwangerschap (geen menstruatie, misselijkheid, gevoelige borsten en vermoeidheid) hebt, wacht dan een week en doe nog een urinetest of neem contact op met uw huisarts, om een bloedonderzoek te doen.

  Er zijn twee soorten bloedonderzoek. Een kwantitatieve bloedtest die de exacte hCG waarde in het bloed meet, en een kwalitatieve hCG bloedanalyse. Deze geeft een eenvoudig ja of nee, of u zwanger bent of dus niet.

  Een bloedonderzoek heeft enkele voordelen boven een urinetest. Een bloedonderzoek geeft eerder dan een urinetest een uitslag zwangerschap op ongeveer 7-12 dagen na de bevruchting (Let op: bij een negatief resultaat moet een test moet worden herhaald, indien de menstruatie weer uitblijft.) Daarnaast geeft de concentratie van hCG-hormoon in uw bloed nuttige informatie voor eventuele problemen later in de zwangerschap
  Nadelen zijn er ook aan een bloedonderzoek. Het is duurder dan een urinetest, het duurt langer voor het resultaat bekend wordt, en het moet door een arts worden uitgevoerd.

  Reactie
  #6

  Bloedonderzoek kan dus een zwangerschap eerder vinden dan een thuis urinezwangerschapstest. De bloedtest kan al ongeveer 7-12 dagen na de bevruchting een zwangerschap vinden.

  Reactie
  #7

  dank je wel erna daar had ik wat aan ik heb nu al een paar testjes gedaan en waren allemaal negatief ik ben nog niet ongesteld geworden maar ik wacht denk ik nog even af tot mijn volgende mensruatie en als ik dan weer niet ongesteld word moet ik maar even langs de dokter

  groetjes kel

  Reactie
  #8

  Intussen geen wijntjes drinken en wel foliumzuur slikken hè?!

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  hoi suus
  drinken doe ik niet en foliumzuur was ik al mee begonnen maar bedankt voor de tip, ik denk dat veel mensen dat vergeten.

  groetjes kel

  Reactie
  #10

  Wie denkt zwanger te zijn, koopt een zwangerschapstest. En die zijn er in allerlei soorten: van heel goedkoop, tot digitaal en dus heel duur. Welke is het beste, en welke werkt echt niet? Kassa test het.

  http://kassa.vara.nl/portal?_scr=kassa_uitzending&number=4558253

  Uitslag: de Kruidvat test heeft gewonnen!

  Reactie
  #11

  Wie denkt zwanger te zijn, koopt een zwangerschapstest. En die zijn er in allerlei soorten: van heel goedkoop, tot digitaal en dus heel duur. Welke is het beste, en welke werkt echt niet? Kassa test het.

  kassa.vara.nl/portal?_scr=kassa_uitzending&number=4558253

  Uitslag: de Kruidvat test heeft gewonnen!

  Reactie
  #12

  hoi min zwangerschaps testen zijn negatief zelfs nu ik een dikke week over tijd ben,daarom heb ik het laten controleren met een bloedtest en jawel hoor ik ben zwanger,de dokter weet ook niet hoe het kan,groetjes

  Reactie
  #13

  GeFeliciteerd..

  Ik ben aankomende dinsdag twee weken overtijd , ook al twee testen gedaan , beide negatief.
  Ook bij de huisarts geweest , maar die wil niet op het bloed testen , omdat de test honderd procent betrouwbaar is volgens hem.
  Dus hij zegt ja je bent dus niet zwanger en gewoon wachten tot je weer een keertje ongesteld wordt!!!

  Reactie
  #14

  Wanneer zwangerschapstest?

  http://www.dokter.nl/forum/Zwanger-worden/1988-wanneer-zwangerschapstest.html

  Reactie
  #15

  Ik had een vraag?. Ik had gisteravond een zwangersschaps test gedaan en die viel positief uit. Vanmorgen toen ik naar het toilet ging om te urineren, kwam er geklonterende delen bloed uit mijn vagina. Is het normaal?? En mag ik de test geloven dat ik inderdaad zwanger ben. Want hoe is het dan mogelijk om zwanger te zijn en toch ongesteld te raken.

  Alvast bedankt,

  Reactie
Reageer op: zwangerschapstest: urine of bloed test eerder?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief