Chlamydiascreening via internet

Online ZorgZus
 • #1

  Voor het eerst krijgt een grote groep jongeren een oproep voor een groot bevolkingsonderzoek naar chlamydia dat door ZonMw wordt gefinancierd. Coördinator SOA Aids Nederland verwacht dat de combinatie van internet en het zelf afnemen van een monster drempelverlagend is voor deelname aan de screening.

  Morgen start het grote bevolkingsonderzoek naar chlamydia onder jongeren van 16 tot en met 29 jaar. Chlamydia is bij deze groep de meest voorkomende soa. In de regio's Amsterdam, Rotterdam en Zuid-Limburg zullen de komende drie jaar 315.000 jongeren een uitnodiging krijgen voor een chlamydiatest. Het is voor het eerst in Nederland dat zo'n grote groep jongeren massaal wordt opgeroepen voor een soa-test. De GGD'en van de drie regio's en zes huisartsencentra in Amsterdam nodigen jongeren per brief uit een chlamydiatest aan te vragen via http://www.chlamydiatest.nl. De jongeren nemen vervolgens zelf een monster en sturen dit gratis naar een laboratorium. De uitslag krijgen ze twee weken later, eveneens online. Deelnemers die chlamydia blijken te hebben, worden behandeld met een korte antibioticakuur. De verwachting is dat de combinatie van internet en het zelf kunnen afnemen van een monster voor jongeren de drempel verlaagt om zich te laten testen op chlamydia. Soa Aids Nederland coördineert dit driejarige bevolkingsonderzoek.

  Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening onder Nederlandse jongeren. Eerder onderzoek van Soa Aids Nederland en vier GGD'en in 2003 onder ruim 8.000 jongeren wees uit dat 2,3 procent van de seksueel actieve jongeren deze soa heeft. In stedelijke gebieden komt chlamydia beduidend meer voor. Daar heeft 3,2 procent van de jongeren deze soa. De helft van de mannen en 70 procent van de vrouwen merkt niet de chlamydia-infectie niet op. Chlamydia kan op de langere termijn bij vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijk zwangerschap en bij mannen kan de infectie een ontsteking aan de prostaat en bijbal veroorzaken. Screening is zinvol omdat chlamydia gemakkelijk kan worden behandeld zodat complicaties worden voorkomen.

  Jongeren die met een inlogcode op http://www.chlamydiatest.nl een testpakketje hebben aangevraagd, krijgen dit in een blanco verpakking opgestuurd. Vrouwen nemen met een wattenstaafje zelf testmateriaal af uit de vagina. Mannen vangen urine op in een buisje. De jongeren sturen daarna het testpakketje gratis voor onderzoek naar een laboratorium.. Binnen twee weken is de testuitslag bekend op http://www.chlamydiatest.nl. Met de persoonlijke inloggegevens kunnen deelnemers hun testuitslag opvragen. In 2009 worden alle 315.000 jongeren voor een tweede keer uitgenodigd voor een chlamydiatest.

  De gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Alleen met de persoonlijke inloggegevens kan de testuitslag worden opgevraagd. Niemand anders wordt van de testuitslag op de hoogte gebracht.

  Voor info over de landelijke aanpak, neem contact op met: Soa Aids Nederland, Paul Zantkuijl, 020 6262669 of 06-14390606
  Voor info over de aanpak binnen de regio's neem contact op met:
  - GGD Amsterdam, Claudia Plantinga en Martin Hommenga, 020-5555703
  - GGD Rotterdam-Rijnmond, Maureen Konigferander, 010-4339648, 06-5336945
  - GGD Zuid Limburg, Natasja Gelissen, 046-8505517, 06-13379927

  Reageer
Reageer op: Chlamydiascreening via internet
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief