vette ontlasting?

  • #1

    Ik heb een paar vragen, hopelijk heeft iemand hier een antwoord op:

    • is vette ontlasting altijd dun?
    • heeft vette ontlasting altijd een lichtere kleur?

    Mijn ontlasting is normaal prima. Nou merkte ik vanmorgen dat mijn ontlasting dreef. Ik had wel eens gelezen dat dit kan komen doordat je lichaam geen vette meer kan verteren. Nou vanavond weer ontlast en het zonk direct naar de bodem. Nou zag ik die tweede keer wel een soort laagje op het wateroppervlak. Het waren geen vetkringen maar het zag eruit als een soort wazige vlek op het wateroppervlak. Hier heel helder maar je zag het in het licht wel een beetje. Wat zou dit kunnen zijn? Mijn ontlasting is verder wel vrij normaal, qua constantie, niet te dun en niet te hard. Verder qua kleur ook normaal, medium bruin.

    Als die drijvende ontlasting en dat vlekje komt door teveel vet in de ontlasting zou mijn ontlasting dan ook dun en lichter van kleur moeten zijn of hoeft dat niet perse?

    Reageer
    #2

    Vettige ontlasting is niet altijd dun maar doorgaans wel wat lichter van kleur, maar niet altijd. Het wordt toch vooral bepaald door het gebruik van vet voedsel,

    Reageer
    #3

    Hierbij kreeg ik vannacht twee keer last van vreselijk pijnaanvallen in mijn bovenbuik en rug, dit was een typische koliekpijn. Het trad dus twee keer aanvalsgewijs op. Deze aanvallen duurde ongeveer een kwartiertje en toen zakte het. Sinds vanmorgen hier geen last meer van. Wat zou dit kunnen zijn? Ik ben als de dood dat het iets ergs aan mijn alvleesklier is.

    Reageer
    #4

    Moeilijk om daar zo zonder onderzoek iets over te zeggen... Ga met de klachten naar de huisarts.

    Reageer
    #5

    ok... hoort koliekpijn bij alvleesklierkanker?

    Reageer
    #6

    Nee, dat hoort daar niet bij.

    Reageer
    #7

    Gelukkig. Ik heb dit weekend trouwens ook best vet gegeten, kan dat nog invloed hebben op koliekpijn? Ik kan me nog wel herinneren dat ik dat een aantal jaren geleden ook had. Één of tweemalige koliekpijn na vet eten. Hierna nergens meer last van gehad. Zou dit iets van galstenen kunnen zijn? En wat betekend dit? Is het raadzaam om bij voorbaat een afspraak bij de huisarts te maken of is het ook veilig om nog even aan te kijken en als de pijn zich weer voordoet dan een afspraak te maken?

    Reageer
    #8

    Dan zullen het je darmen zijn die op het vette eten reageren, of inderdaad je gal. Als het zich vaker voordoet, ga dan idd even naar de huisarts

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    ok, kunnen het ook nog andere dingen aan de gal behalve galstenen zoals kanker ofzo? En als het een galsteen is/was kan het dan ook dat deze er nu doorheen is en het hier bij blijft? Ik ben overigens verder wel gezond qua gewicht etc. Ooh en in mijn familie komen galstenen geregelt voor, zou je hier genetisch gezien aanleg voor kunnen hebben? Kunnen galstenen gevaarlijk zijn?

    Reageer
    #10

    Kanker is zeker niet aan de orde. Dat is wel erg vergezocht. Of het een galsteen is kan ik zo ook niet beoordelen. Gevaarlijk is dat niet.

    Reageer
    #11

    ok, maar als het een galsteentje zou zijn verstopt ie dan per definitie of kan het ook zijn dat het even pijn doet als hij de galgang door gaat en dat deze er wel doorheen komt zeg maar. Aangezien ik nu inmiddels al 12 uur nergens last meer van heb (als een steentje er nog zou zitten dan zou die koliekpijn terugkomen neem ik aan). Iig zal ik het nog even aankijken en als dit zich herhaalt zal ik even langs de huisarts

    Reageer
    #12

    Dat zou kunnen....

    Reageer
    #13

    Beste Tandor,

    Ik had nog een vraag. Ik had het hierboven over een soort laagje op het wateroppervlak. Het is lastig te omschrijven hoe het er precies uit ziet maar je zou het kunnen omschrijven als een soort hele lichte benzinevlek op een plas, alleen dan echt heeeeel licht. Ik heb er een foto van gemaakt en je kan het een beetje zien in de weerkaatsing van het licht en linksboven. Is dit iets normaals of moet ik hiermee eens naar de dokter om mijn ontlasting na te laten kijken op teveel vet? Misschien dat ik me veel te veel concentreer op ''normale'' verschijnselen maar ik zou het toch graag even weten.

    Dank.

    Bijlagen:
    Reageer
    #14

    Je zou inderdaad eens moeten stoppen met daar zo op te letten. Niks abnormaals....het heeft alles te maken met wat je eet en drinkt.

    Reageer
    #15

    Maar het zou toch ook te maken kunnen hebben met een lichte vet malabsorptie? Is dat dan niet raadzaam om eens uit te zoeken of is dat niet nodig?

    Reageer
Reageer op: vette ontlasting?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief