Dwangstoornis

  • #1

    Hallo ik ben jan 32 jaar en ik heb heel erg last van een dwangstoornis. Niet van dingen die ik dwangmatig moet doen maar meer op de denk manier.
    Ik vraag aan mijn vriendin heel erg veel dingen over haar verleden en dates die ze had enzo. Tot in elk detail wil ik alles weten en ze wordt steeds boos op me. Ik heb dit al heel lang bij elk vriendinnetje die ik had vroeg ik opnieuw alles weer en weer.
    Ik raak vaak in paniek als ik mijn vraag niet meteen kan stellen.
    Ik wordt er gek van.
    En als ik bijvoorbeeld geen vriendin heb dan zijn het weer andere dingen waar ik dwangmatig aan denk.

    Ben vroeger in behandeling geweest voor dit maar wist niet wat ik had. Alleen dat ik erg down was en geen zin meer in het leven had maar AT was bij maatschappelijk werk en dat heeft niet veel geholpen. Pas toen ik 29 was kwam ik erachter dat ik een dwangstoornis had en begon op internet te lezen erover en werd het me steeds meer duidelijk dat mijn gedachten mijn leven en stemming beïnvloeden. Ik kan bijna nooit genieten van een leuk moment en verpest het altijd weer voor mijn vriendin en relatie. Ben tijdje terug ook in therapie geweest voor dwangstoornis bij het ggz. Had niet echt een klik met de psychiater en ben er mee gestopt omdat het ook uit was met mijn vriendin toen die tijd en had ik ook geen vragen meer dus even rust in mijn hoofd.

    Kort daarna kreeg ik een nieuwe vriendin en begon alles weer opnieuw. Alle vragen over haar verleden qua seks en relatie en dates begon opnieuw. Vaak hebben we ruzie erover en zelfs in onze vakantie heeft het bijna op het punt gestaan om onze relatie te verbreken.
    Ik voel me vaak depri en niet gelukkig met mezelf. Ik ga deze donderdag weer naar het ggz maar dan met iemand anders hoop dat ik deze keer een betere klik heb met diegene.
    Ik wil hier zo graag van af zijn en gelukkig zijn met mezelf.
    Dit beïnvloed zo mijn leven. Ben zo jaloers op mensen die dit niet hebben. Die vraagdwang maakt me gek. Hoopt dat u reageert erop en misschien tips heeft zodat ik beter ermee om kan gaan.

    Reageer
    #2

    Beste Jan,
    Soms kan dwangmatig handelen en denken veroorzaakt worden door angst. Angst die net meteen herkend wordt.
    Als je een vriendin hebt en vervolgens al die vragen stelt omdat je daar een antwoord op wilt hebben, heb je dan ook een idee waarom je de vragen stelt?
    Ben je jaloers op vorige partners?
    Ben je bang dat je niet aan de verwachting voldoet?
    Ben je bang dat je vriendin weer terug gaat naar een van die andere partners?

    Reageer
    #3

    hoi tandor
    bedankt voor je reactie.
    heb eigenlijk niet echt een idee waarom ik het allemaal wil weten. als ik geen vriendin zou hebben zou ik over andere dingen liggen piekeren de hele dag. bv heb ook een maand lang gehad dat ik bang was homo te zijn opeens. terwijl ik nooit eerder er aan dacht. iemand maakte een opmerking op mijn werk over iemand anders en toen ben ik er zo erg over na gaan denken dat ik bang was dat ik het zou zijn. echt slapeloze nachten ervan gehad. sloeg nergens op want ben dat helemaal niet maar was er toen bang voor. wat je zegt over dat ik bang ben dat ik misschien tekort schiet bij mijn vriendin is misschien wel zo. ben best onzeker. en ook best wel jaloers ja. ik wil gewoon geen vragen meer hebben erover.ben niet bang dat ze me verlaat om terug naar haar vorige partners te gaan. heb gewoon continu vragen over van alles

    Reageer
    #4

    Wat gebeurt er, of hoe voel je je als de vragen onbeantwoord blijven, of je ze niet kunt stellen?

    Lees ook eens:
    http://www.dokter.nl/forum/Angst/

    Reageer
    #5

    dan raak ik in paniek en weet ik niet wat ik moet doen en blijf ik malen over die vraag en wordt het zo erg dat ik bijna niet kan functioneren.

    Reageer
    #6

    Jan,
    Als je in paniek raakt en het zo erg wordt dat je bijna niet kunt functioneren treden er dan ook andere lichamelijke klachten op?

    Reageer
    #7

    Ja dan heb ik het idee dat ik niet kan ademen en druk op mijn borst enkeling ik meteen erg last van mijn buik

    Reageer
    #8

    Het is mogelijk dat een onderliggend angstprobleem de oorzaak is voor de "dwangstoornis".
    Op mijn website http://www.tandor.webklik.nl kun je een angststoornistest vinden. Ik zou je willen vragen deze in te vullen. We zullen zien of er een "angstprobleem is"
    als je wilt natuurlijk.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Beste Jan,
    Ik heb het resultaat naar je toe gestuurd.
    Een angststoornis is dus wellicht het onderliggend probleem. Dit kan leiden tot dwangmatig handelen en denken. Misschien goed om dit te bespreken bij de GGZ.
    Lees ook mijn columns over angst en angstbeheersing. Wellicht zie herkenbare dingen.

    Reageer
Reageer op: Dwangstoornis


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief