Angststoornis die niet over gaat

 • #1

  Beste lezer,

  Sinds 13 jaar (ben 35) heb ik last van een angststoornis. Het is begonnen met een hyperventilatie aanval uit het niets. Uiteindelijk is dit uitgemond in een langdurige gegeneraliseerde angststoornis. Ik heb diverse therapieën gehad zoals cognitieve therapie, gespecialiseerde therapie, Mindfulness, ademtherapie en ACT therapie. De angst zit er met pieken en dalen. Ik kan gelukkig wel gewoon werken, maar dit kost mij veel energie.
  Ik heb een goed leven, fijne relatie, 2 mooie kids, lieve vrienden en familie en een goede baan. Echter de angst blijft mij soms afremmen om echt geluk te ervaren. De angst zit met name in hypochondrie en angst voor controleverlies (bijvoorbeeld in zakelijke afspraken, dan ben ik bang dat ik gek wordt of flauwval of zoiets).

  Wie herkent dit en heeft er tips?

  Reageer
  #2

  In principe zou CGt of anders CGt met medicatie (paroxetine bij hypochondrie) moeten kunnen helpen.
  Bij GAS wordt deze medicatie als werkzaam genoemd als CGt niet voldoende helpt:
  <ul class="ul-level-0">

 • SSRI's: paroxetine, escitalopram en sertraline;
 • SNRI's: venlafaxine en duloxetine;
 • TCA's: imipramine of trazodon;
 • buspiron
 •  

Reageer

Leven met angst kan je dagelijks leven nogal belemmeren. Ben je voor jezelf of voor iemand anders op zoek naar een oplossing en heb je niet genoeg aan de antwoorden die je kunt vinden in ons forum? Ook in dat geval helpen wij je graag verder.

Angstklachten? Test ze zelf!TEST JEZELF
Partner content
#3

Heb medicatie gehad (paroxetine 1 jaar en citalopram 1 jaar). CGT werkt zeker wel, maar op korte termijn. Ik merk dat de angstpieken steeds weer terug komen.

Reageer
#4

Zijn je klachten echt pas op je 22e ontstaan? Zo ja, was er toen een grote aanleiding die nog onverwerkt is?

Of zijn er al eerder problemen geweest of nare ervaringen, die onverwerkt zijn?

Reageer
#5

Ja zijn op mijn 22ste ontstaan. Ik denk achteraf gezien dat ik toen wat oververmoeid was. Studeren en veel op stap, veel werken en weinig slaap. Daarvoor nooit echt angstklachten gehad. Een stabiele leuke jeugd, geen trauma’s, niet gepest of iets dergelijks.

Reageer
#6

Dan is het toch vreemd dat deze klachten aanhouden. Wat zijn je eigen ideeen daarover? Heb je bij andere mensen ernstige ziekten gezien?

Is er uitgebreid psychologische diagnostiek gedaan?
Heb je een slecht ingestelde schildklieraandoening?

Reageer
#7

Mijn schildklier werkt prima. Ik heb wel ontstekingsreuma maar dat weet ik pas sinds deze zomer. Van de reuma klachten heb ik overigens mentaal totaal geen last omdat ik weet waar ze vandaan komen.

Er is zeker uitgebreid psychologisch onderzoek gedaan. Het zit hem echt in de conditionering van de angst.

Reageer
#8

Dan zou ik op zoek gaan naar een nieuwe cognitief gedragstherapeut, gespecialiseerd in angststoornissen. Misschien was die je eerder had niet goed genoeg in wat je nodig hebt.

Kijk eens op vgct.nl. Slechte website, maar er is ergens een zoekfunctie om therapeuten op postcode en specialisme te vinden.

Reageer
Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

cm
KG
#9

Ik begrijp je reactie. Ook dat heb ik al gehad. Het gaat dan een tijd lang goed (maanden/jaren), in die zin dat de angst nog wel op de achtergrond aanwezig is, maar minder heftig).
Ik ben op zoek naar andere vormen van therapie of tips van ervaringsdeskundigen 🙂

Reageer
Reageer op: Angststoornis die niet over gaat
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief