Bijbalcyste na testescarcinoom en sterilisatie

  • #1

    Beste mensen,

    ik, man, 44 jaar, zit met een vervelend probleem.
    Op mijn 26e is er zaadbalkanker stadium 1 geconstateerd in mijn rechter testikel. Die is een dag na de ontdekking verwijderd, ik heb 13 bestralingen ondergaan en kreeg na verloop van tijd een prothese. Er is zaad ingevroren en gelukkig heb ik via de natuurlijke weg uiteindelijk 3 kinderen kunnen krijgen. Een ingrijpende periode maar ik heb hem goed af kunnen sluiten.

    In 2017, na de geboorte van mijn jongste, heb ik me laten steriliseren. Dat leek een klein offer, ook omdat het bij mij alleen links hoefde te gebeuren. Het was een enigzins pijnlijke ervaring maar gaf ook rust, omdat ons gezin compleet was.

    Nu, in 2024, ben ik met het oog op mijn gezondheid fanatiek begonnen met sporten. Na enkele weken kreeg ik behoorlijke last van mijn linkerbal en mijn lies. Een brandend gevoel van spierpijn en een zeer gevoelige bal.
    Toen dat niet overging ben ik naar de huisarts gegaan, die constateerde een vergrote testikel en vermoedde dat er sprake kon zijn van een overbelaste cremasterspier of een bijbalontsteking. Ik heb 2 weken lang antibiotica geslikt maar het resultaat was nihil. Vervolgens weer naar de huisarts , waar ik een verwijzing kreeg om een echo te maken. De echo wees uit dat er sprake is van een bijbalcyste of spermatocele van 3 bij 2 bij 2 centimeter. Volgens alle bronnen op internet (o.m. van ziekenhuizen) geeft een spermatocele eigenlijk geen pijnklachten. ik heb hem echter juist ontdekt doordat ik pijnklachten had! Daarbij heb ik het idee dat de vergroting in enkele weken heeft plaatsgevonden, en ik weet niet of deze uitgegroeid is of nog groter wordt. Achteraf gezien heeft de sterilisatie misschien wel geleid tot de bijbalcyste (omdat het zaad immers niet meer weg kan door de zaadleider en dit tot teveel stuwing leidde)

    Inmiddels heb ik een verwijzing gehad naar de uroloog. Binnen 3 weken zou ik mijn eerste afspraak hebben. 3 weken is een hele tijd. Ondertussen heb ik nog steeds erg veel last in het gebied rond mijn kernzaak: de bal is zeer gevoelig, pijnlijk, en qua grootte voelt deze als een tennisbal (al is het eerder de grootte van een ei). De bal voelt zwaar en dof aan. Ook heb ik last van mijn buik, lies en linkerbeen. Het lijkt er dus op dat de pijn uitstraalt. Kan dit? Verder, bij liggen, zitten met met normale kleding voel ik hem enorm bekneld zitten. Fietsen is onmogelijk geworden, eigenlijk gaan lopen en staan nog het beste.
    Slapen is erg moeilijk en overdag is het ook geen pretje.
    Ik slik nu de maximale hoeveelheid paracetamol per dag maar heb niet de indruk dat dit iets doet.
    Hebben er meer mensen last (gehad) van pijnklachten bij een flinke bijbalcyste en wat is eraan te doen?

    Gezien de klachten zou ik graag tot verwijdering van de cyste overgaan, maar ik ben daar voorlopig niet voor aan de beurt.

    Daarnaast nog een vraag: ik ga volgende week op vakantie naar een land buiten Europa, is dat verstandig? Ik zal dan meerdere uren beklemd in een auto- en vliegtuigstoel moeten zitten, iets waar ik niet erg naar uit kijk. Blijkbaar vinden huisarts en uroloog dat er geen spoed bij de behandeling zit (anders had ik immers al op de operatietafel hebben gelegen). Ook zit er geen risico met het doorlopen met zo'n cyste, hij zou niet kwaadaardig kunnen worden (maar wel kunnen groeien?)

    Alvast bedankt voor jullie reacties!

    Reageer
    #2

    Er kunnen meerdere dingen een rol spelen bij de klachten. De cyste zelf kan dus wel klachten geven. Het ook zijn dat er dan oom nog klachten ontstaan door een te gespannen bekkenbodem door het sporten, Hangt er dan een beetje vanaf welke sport je doet. Bij krachtsport kan dat in ieder geval wel.
    Als paracetamol onvoldoende werkt, combineer dan eens 1000 mg paracetamol met 400 mg ibuprofen, of vraag aan de huisarts een andere pijnstiller

    Reageer
    #3

    Vervolg op mijn eerder posting.
    De reis naar het buitenland is goed gegaan. Vliegen (en urenlang krap zitten en beknelling ervaren) was wel pijnlijk maar over het algemeen is de pijn wel wat minder geworden. Tijdens mijn vakantie werd ik gebeld door het ziekenhuis om een afspraak met de uroloog te maken, hier zat nog 4 weken tussen.
    Vandaag (eindelijk) de uroloog gesproken. Ik had de indruk dat we een operatie zouden gaan inplannen. Echter, de uroloog vond de cyste nog erg beperkt in grootte, had zelfs nog nooit zo'n kleine gezien. volgens hem kon deze geen of nauwelijks pijnklachten geven (ik ervaarde helaas wel wat anders).
    Het opereren werd me afgeraden omdat daar ook risico's aan vast zitten. Volgens de uroloog zou het goed kunnen dat de pijnklachten een andere oorzaak hebben en dat een operatie deze dus niet konden oplossen.
    Ook kon en punctie niet, omdat de spermatocele dan waarschijnlijk weer terug zou komen.
    Voorstel is nu om af te wachten, er mee leren leven. en wanneer de omvang nog een stuk groter is (rond mijn 65e) wellicht aan operatie te denken. Of wanneer de omvang eerder een stuk groter is alsnog een operatie inplannen.
    een second opinion was ook een optie.
    Ik weet op dit moment nog niet goed wat ik moet doen, moet het even laten bezinken allemaal. Wordt dus vervolgd!

    Reageer
    #4

    Vervolg. Het zat me toch niet helemaal lekker na het bezoek aan het ziekenhuis. Vandaar dat ik een second opinion heb aangevraagd bij een kliniek (Link2 Care in Bilthoven) waar een niet-invasieve techniek wordt gebruikt om een spermatocele leeg te zuigen met een holle naald. Daarna wordt er iets ingespoten waardoor de wanden met elkaar verkleven. Kans is 70-80% dat hij niet meer terugkomt, maar als dit wel zo is dan kan er opnieuw behandeld worden.
    Vandaag ben ik behandeld, het viel me erg mee. De radioloog en zijn assistente wisten me goed gerust te stellen en gaven uitleg, met de echobeelden erbij, van wat ze deden. Er kwam ca. 8 cc vocht uit de spermatocele.
    Ik stond na 20 minuten weer buiten. Over 6 weken belt de uroloog mij, om vast te stellen of de behandeling heeft geholpen, of dat de holte weer is volgelopen. In dat laatste geval kan er een tweede poging gedaan worden. Even afwachten dus. Wordt vervolgd!

    Reageer
Reageer op: Bijbalcyste na testescarcinoom en sterilisatie


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief