Gezwollen bijbal, hangzak en kronkelingen

 • #1

  Hoi,

  Al een tijd heb ik iets wat lijkt op wat er in dit forum al verschillende keren aan bod is geweest. Namelijk een soort gezwollen bijbal. Bij mijn linkerbal zit een verdikking wat er bij de rechter niet zit. Het voelt aan als een soort kronkelleidingen.
  Ik heb er geen last van en alles functioneert zoals t moet: ik kan normaal urineren en ook klaarkomen en dat ziet er allemaal goed en gezond uit. Mijn ballen hebben een normale grootte. Wel heb ik een hangzak, dus je ziet t soms best goed.

  Nu wordt er beweert dat dat kan duiden op een bijbalontstekeking, waar je niet perse last van kan hebben. Stel dat ik dat heb maar geen last van heb, moet ik hiermee toch naar de dokter om dit te laten behandelen? Of is dit iets anders?

  Gr

  Reageer
  #2

  ga hiermee voor de zekerheid toch maar even naar de huisarts.
  Brenda

  Reageer
  #3

  Er zijn twee bekende oorzaken van de zwelling van het scrotum: een varicocele en een hydrocele.

  Bij een hydrocele hhopt zich vocht op rond de testikel. De zwelling bij een hydrocele kan aanzielijk zijn. Bij een varicocele is de afvoer van bloed uit de testikel gestoord. het aspect kan enigzins blauw zijn (als gevolg van ophoping boed)

  Beiden zijn meestal pijnloos.

  In ieder geval is het belangrijk om de huisarts de juiste diagnose te laten stellen op basis van gefundeerd medisch onderzoek als zich een zwelling in het scrotum ontwikkelt .

  Reageer
  #4

  Een spatader (= varicocèle) is een verwijding van een afvoerend bloedvat (een ader). Dit wordt veroorzaakt door het terugstromen van bloed in staande houding. Normaal is dat aderlijk bloed terugstroomt naar de holle buikader. Klepjes in de aders van het onderlichaam voorkomen dat bloed als gevolg van de zwaartekracht de verkeerde richting op stroomt. Drukverhoging in de buik kan echter leidden tot een omkering van de bloedstroom en een verwijding van de aders. Hierdoor gaan de klepjes lekken, waardoor het probleem nog meer toeneemt. Spataderen worden vooral gezien bij mensen die veel staand werk verrichten of veel moeten tillen. Bij vrouwen kan zwangerschap oorzaak zijn van het ontstaan van spataderen.

  Spataderen komen niet alleen voor aan de benen maar bij mannen ook in de balzak, vooral links. Dit komt omdat de ader van de linker zaadbal helemaal terugloopt naar de linker nierader. Soms treedt er drukverhoging op in de linker nierader, vooral bij slanke en lange mannen. Dit komt omdat de nierader in staande houding een beetje wordt dichtgedrukt tussen de buikslagader en de darmslagader.
  spatader van de balzak (= varicocèle)
  Drukverhoging leidt tot verwijding van de ader van de linker zaadbal en bloed met afvalstoffen gaat terugstromen naar de balzak. Zo ontstaat een spatader kluwen in de balzak die soms te zien is, maar meestal goed te voelen.

  Een spatader in de balzak is geen zeldzame aandoening: ongeveer 10% van de mannen heeft er een. Veel van deze mannen zijn gewoon vruchtbaar. Echter, bij verminderd vruchtbare mannen wordt veel vaker een spatader gevonden, namelijk bij zo`n 30%. Dit doet vermoeden dat er een relatie bestaat tussen de spatader en de slechte spermakwaliteit.

  Het gevolg van een spatader is dat de temperatuur stijgt in de balzak. De zaadbal krijgt de lichaamstemperatuur. Dit is niet gunstig voor de zaadcel produktie. Ideaal is een temperatuur die ongeveer 2 graden lager is dan de lichaamstemperatuur. De zaadballen zijn juist buiten de buik in de balzak gelegen om te kunnen afkoelen. Een spatader doet dus de temperatuur in de balzak stijgen en heeft dus invloed op de zaadbal functie en de bijbal functie. De zaadcel produktie neemt af en de uitrijping van zaadcellen in de bijbal is verminderd. Als een man over ruim voldoende zaadcel produktie beschikt heeft dit niet direkt gevolgen voor zijn vruchtbaarheid. Bij mannen met een lagere produktie zal een spatader wel invloed hebben en kunnen leidden tot het uitblijven van de zwangerschap. Ook de zaadbal aan de linker kant kan gaan schrompelen en week worden.

  Reageer
  #5

  Ik denk ook dat het een spatader is. Mijn oude zwager heeft dit ook gehad. Maar hij had er wel pijn aan, en zijn zak was echt een stuk lager gaan hangen. Hij is er twee keer aan geopereerd omdat het na de eerste keer weer terugkwam.
  Ik denk dat je inderdaad het beste even naar de huisarts kunt gaan.

  Reageer
  #6

  Bedankt voor de reacties! Ik zal zeker binnekort toch maar een bezoekje aan de dokter brengen.
  Op internet lees ik trouwens ook diverse malen dat een spatader in de bijbal absoluut geen kwaad kan. En dat zijn dan de nieuwste artikelen.
  Ik heb er geen last van en mn zaadhoeveelheid (waar ik toch al niet over te klagen had!) is niet verminderd.

  Reageer
  #7

  Bram, ben je al naar de dokter geweest ondertussen?? Ik heb JUIST dezelfde symptomen: gezwollen bijbal, hangzak en kronkelingen...

  Reageer
  #8

  Bezoek aan de dokter staat al gepland! Heb jij er last van en in welk opzicht dan?

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Heb jij er last van en in welk opzicht dan?

  Vooral 's avonds hangzak en kan je het veel beter voelen dan in de morgend... De linkerbal is wa gevoeliger en onder de linkerbal is er zo precies een samenkoming van verharde kronkelingen en boven de linkerbal een ophoping precies die ook zeer gevoelig is.

  Reageer
  #10

  Hoi,
  Komt mij enigszins bekend voor: hangballen heb ik altijd al wel gehad en mn linkerbal is niet echt gevoeliger geworden. Wel zijn de kronkelingen na t sporten ofzo beter te zien/voelen en lijken ze 's nachts te verdwijnen.

  Reageer
  #11

  Heeft iemand ervaring met varicocele of spataderen op de testikel?

  Lees verder op:

  http://www.dokter.nl/forum/Penis-testikels/135612-spataders-op-de-teeltbal.html#204354

  Reageer
  #12

  Ik heb het ook alleen ben ik pas 15 dus dit is wel raar

   

  Reageer
  #13

  Ga naar de huisarts en laat ernaar kijken...

  Reageer
  #14

  Ik heb het ook maar ben 13

  Reageer
  #15

  Wat was bij jullie de uitslag dan? Ik heb namelijk precies hetzelfde.

  Reageer
Reageer op: Gezwollen bijbal, hangzak en kronkelingen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief