Ziektewet

 • #1

  Hallo!

  Afgelopen week ben ik in het ziekenhuis gedeeltelijk besneden wegens een te nauwe voorhuid. Nu heb ik bij mijn baas aangegeven dat ik er vanaf die dag een week niet ben. Volgens hem moet ik dit opnemen van mijn eigen over- en vakantie uren omdat dit niet onder de ziektewet zou vallen.

  Wanneer ik op internet zoek of een dergelijke operatie onder de ziektewet valt, vind ik dat een operatie onder de ziektewet valt wanneer deze NIET cosmetisch is en NIET met opzet is toegebracht. Dit zou betekenen dat het in mijn geval gewoon onder de ziektewet valt.

  Is er iemand die hier meer van af weet en / of mij hier meer over kan vertellen?

  Alvast heel erg bedankt!

  Reageer
  #2

  Hoi Andries,

   

  Ik weet niet de exacte regelgeving echter kan ik wel vertellen hoe het bij mij is gegaan.

  Ik ben een donderdag besneden, die dag heb ik niet gewerkt.

  De vrijdag heb ik op afstand een beetje gewerkt vanuit huis.

  Liggend met de laptop naast me op een tafeltje.

  De hele opvolgende week ben ik ook thuis geweest met af en toe remote werken.

   

  Dit heeft me geen vakantie uren gekost en is als medische aandoening in de boeken gegaan.

   

  Grt,

   

  Kale_snikkel

  Reageer
  #3

  Ik ben dan wel geen kenner, maar ik zie het zo :

  Een besnijdenis is weliswaar een kleine ingreep maar in het begin zal het vast gevoelig zijn waardoor je niet kunt werken. Maar of je daarvoor een hele week moet thuisblijven hangt er helemaal vanaf. Ik kan me voorstellen dat als je een kantoorbaan hebt je wel eerder aan het werk kunt (ondanks dat je misschien nog steeds een ongemakkelijk gevoel hebt). Als je zware fysieke arbeid verricht lijkt het mij volkomen terecht dat je wat langer thuis wil blijven. En het zal bij de een ook sneller genezen dan bij de ander, geen mens is hetzelfde. En niet iedereen heeft de mogelijkheid om vanuit huis te werken.

  Maar nu komen we op het punt van je werkgever. Die kan helemaal niet voor jou bepalen of je wel of niet ziek bent. Sterker nog, als je je ziek meldt hoef je eigenlijk geeneens te vertellen wat je mankeert. (Wel kan de werkgever een arbeidsarts inschakelen voor een onderzoel en daar zul je je dan aan moeten meewerken). Het feit dat je wel open kaart hebt gespeeld met de werkgever siert je, maar je was misschien ook wel een beetje voorbarig om te zeggen dat je de hele eropvolgende week niet kon werken.  Er zitten 2 kanten aan het verhaal.

  Ik zou zeggen, probeer de gulden middenweg te bewandelen (want je wil ook geen conflict creeren hierom met de werkgever lijkt me). Bijvoorbeeld de eerste paar dagen  meld je je wel degelijk ziek, en neem wat verlofdagen voor de overige dagen dat je theoretisch wel zou kunnen werken, zij het met wat ongemak.

   

  Reageer
  #4

  Het is een ingreep met een medische indicatie en valt dus onder "normaal" ziek zijn en de ziektewet. Het zou anders zijn als je de besnijdenis had laten doen omdat je dat mooier vond of iets dergelijks. Uit esthetische motieven dus

  Reageer
Reageer op: Ziektewet
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief