uitleg SOEP systeem

  • #1

    In het patientendossier staat de SOEP status vermeld, dus de letter S, O, E of P. Bij verwijzing naar extern onderzoek, dus laboratoriumonderzoek, rontgenfoto's, scans e.d., staat echter de letter A. Waar staat die voor? Alvast bedankt voor uw hulp!

    Reageer
    #2

    De SOEPstatus is een methode van bijhouden van een medisch dossier.

    De informatie die uit een contact tussen een zorgverlener en patiënt voortvloeit wordt genoteerd onder vier kopjes:

    [b]Subjectief[/b] – de gevoelens en waarnemingen van de patiënt die hem naar de zorgverlener drijven. Hier komen de gegevens te staan die uit de anamnese naar voren komen.
    [b]Objectief[/b] – de tekens en symptomen die de zorgverlener zelf kan waarnemen. De resultaten van het eigen lichamelijk onderzoek.
    [b]Evaluatie [/b]– de duiding van de klachten en symptomen, meestal een of meerdere mogelijke diagnosen
    [b]Plan[/b] – wat er nu gaat gebeuren, bijvoorbeeld uitleg, geruststelling, afwachten, nader onderzoek, bijvoorbeeld bloed prikken, röntgenfoto's) om onderscheid te maken tussen verschillende mogelijkheden, verwijzing naar specialist of paramedicus, behandeling met geneesmiddelen.
    Het op deze manier noteren van de gegevens helpt een duidelijke logische lijn in het geneeskundig proces vast te houden en voorkomt dat stappen worden overgeslagen. De meeste HIS-programma's (Huisartsen Informatie Systeem) zijn op deze manier georganiseerd. Ook worden het Elektronisch Pharmaceutisch Dossier (EPD) in het apotheekinformatiesysteem Pharmacom op deze wijze georganiseerd en in ziekenhuizen wordt meestal de papieren status op dezelfde wijze bijgehouden. De afzonderlijke notities worden in dat geval meestal aangeduid met S/, O/, E/ en P/.

    De vermelding A zal waarschijnlijk voor afwachten staan.

    Reageer
    #3

    Bedankt voor de snelle reactie! Ik vraag me alleen af of A inderdaad staat voor afwachten. In principe klinkt het logisch, maar een paar keer staan er al labuitslagen bij, dus hoeft daar duidelijk niet meer op gewacht te worden. Zou het ook iets kunnen zijn in de geest van 'attachment' (zie bijgesloten uitslagen/foto's e.d.)?

    Reageer
    #4

    Afwachten, hoeft niet per definitie te beteken dat er op uitslagen of foto's e.d. gewacht moet worden. Het kan afwachtend beleid zijn. Dus afwachten in de zin van: eens kijken hoe dingen zich verder ontwikkelen alvorens een behandeling te starten of een wijziging in de behandeling aan te brengen.

    Reageer
    #5

    aha, duidelijk. Bedankt!

    Reageer
    #6

    De A staat voor Analyse

    Reageer
    #7

    De A staat voor anamnese

    Reageer
    #8

    A/ staat voor Aanvullend

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Goeiedag
    Ik heb een vraag
    Ik heb al 5 jaar de prikpil wn ben nog nooit ongesteld geweest nu naar 5 jaar ben ik ongesteld hoe kan dat??

    Reageer
    #10

    Waarschijnlijk dan toch een doorbraakbloeding. Als de bloeding langer dan 7 dage duurt, is het wel goed om naar de huisarts te gaan.

    Reageer
    #11

    S.O.E.P.  is (om)gevormd vanuit de methode S.O.A.P. = Subjectief , Objectief , Analyse, Plan = dus met de aanpassing van Analyse naar Evaluatie.

    Zo is  S.O.A.P.  ~  S.O.E.P.

    Reageer
    #12

    Vraag wat zijn de 3 voordelen van SOEP vastlegging;

    ik kom maar op 1: duidelijk overzicht van bevindingen en afspraken.

    Wie helpt mij aan de andere 2?

    Reageer
    #13

    De SOEPstatus is een uniforme methode van bijhouden van een medisch dossier.

    Het op deze manier noteren van de gegevens helpt een duidelijke logische lijn in het geneeskundig proces vast te houden en voorkomt dat stappen worden overgeslagen. De meeste HIS-programma's (Huisartsen Informatie Systeem) zijn op deze manier georganiseerd. Ook worden het Elektronisch Pharmaceutisch Dossier (EPD) in het apotheekinformatiesysteem Pharmacom op deze wijze georganiseerd en in ziekenhuizen wordt meestal de papieren status op dezelfde wijze bijgehouden.

    Reageer
    #14

    Ja ik weet wat het betekend en waar het voor is. Maar ik was op zoek naar 3 voordelen hiervan......

    Reageer
    #15

    Die staan genoemd...

    Uniforme opbouw medisch dossier

    Voorkomen van het overslaan van stappen in het diagnose en behandelproces

    Duidelijke dossier met gelijke opbouw bij uitwisseling van deeldossiers met andere zorgverleners

    Reageer
Reageer op: uitleg SOEP systeem


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief