Vermoeden primaire hyperparatheroide

  • #1

    Al jarenlang ben ik op de sukkel met nierkolieken.

    26 januari was het weer van dat en het was nog maar van november 2017 geleden. Daar ik ook nog eens last heb van veel te nauwe ureters zowel links als rechts, brengt dit telkensmaal problemen mee bij een aanval van nierkolieken, omdat de uroloog telkensmaal een dubbel j stent dient achter te laten omdat kleine steentjes van amper 2 mm doorsnede niet door kunnen.

    Nu stuurde de uroloog mij door naar endocrinoloog met de vraag of er misschien iets aan de hand was met mijn calciumhuishouding, daar deze telkens bij een aanval ook zeer hoog stond.

    Er blijkt volgens de endocrinoloog (nazicht bloed en 24 hr. urinestalen) mogelijks een kans op primaire hyperparatheroide. Er werd een echo gemaakt van de hals maar bijschildklieren waren niet te vinden, daarom werd ik doorgestuurd naar scan met contrast van bijschildklier die gisteren 27/03/19 gebeurde.

    er werden volgende notities opgemaakt aangaande scan

    1.We vinden een hoefijzervormige asymmetrisch schildklierfiguur. Het captatiepatroon is rechts globaal iets sterker dan links, waarschijnlijk als gevolg van het volumeverschil van de kwabben.

    2. Scan van de schildklier en bijschildklier met 99mTc MIBI: MIBI wordt gecapteerd in elk metabool sterk actief weefsel. Adenomen of hyperplastische bijschildklieren vertonen een zeer actief algemeen metabolisme evenals de schildklier zelf. MIBI wordt dus zowel opgenomen in het schildklierweefsel als in het bijschildklierweefsel. De figuur die we nu bekomen is toont ons een bilateraal normaal captatiepatroon, rechts globaal licht intenser dan links. Een focale captatie wordt niet genoteerd. We zien evenmin eenè de overige FJR. Er is een plus en hoog lumbaal vertraging wij geen ectopische activiteitstoename.

    3. 99mTc MIBI - I123 substractiescan: We vinden geen overtuigende afzonderlijke nodulus. We moeten evenwel opmerken dat MIBI actieve aspecifieke haarden tekent en dat bv. ook schildklieradenomen, zelfs wanneer de functie ervan verdwenen is, gevisualiseerd worden. Vals positieve beelden zijn dus mogelijk. De substractiescan is dus relevant, bij een klinisch suspecte casus voor de lokalisatie van parathyroidadenoom eerder dan voor de diagnosestelling ervan.

    4. Positionerings-CT: Er werden tomografische opnames verricht van { de thorax en halsbasis, zowel van TcMIBI als van I123 }met reconstructies in transaxiaal, sagittaal en coronaal plan. Er werd ook een driedimensionele reconstructie uitgevoerd. Deze beelden tonen ons alhoewel geen intense focus, toch een focaal iets sterkere captatie caudaal in de rechterkwab van het MIBI beeld vergeleken met het I123.

    Besluit Wij vinden geen overtuigende gelokaliseerde nodule, we maken evenwel voorbehoud voor een iets sterke TcMIBI concentratie caudaal rechts, mogelijks toch in verband te brengen met een sterkere parathyroïdactiviteit.

    Nu belde ik reeds naar de huisarts, maar daar kreeg ik zoals gewoonlijk weinig uitleg over deze uitslag. Ik moet nu terug wachten tot 10/04/2019 tot ik terug bij de endocrinoloog terecht kan voor de uitslag van dit onderzoek, de urine en bloedtesten en een botmeting die nog zal uitgevoerd worden op 10/04/2019.

    Ondertussen sukkel ik al weken verder met pijnlijke krampen in mijn nieren links en rechts, net alsof er ineens kolieken kunnen opspelen, ik ben continue moe, heb slaapproblemen, spier en gewrichtspijn, enorme dorst die blijkbaar niet te lessen is, ik krijg overal op mijn lichaam droge jeukende vlekken waar ik het vel bijna vanaf krab, ik voel me eigenlijk helemaal niet lekker.

    Wat kan er met mij aan de hand zijn. Zoals nu heb ik mij nog nooit gevoeld.

    Weet Tandor wat er met mij aan de hand kan zijn ?

    Reageer
    #2

    Het zou dus kunnen dat je toch een overactieve schildklier hebt. En dat kan nogal wat klachten opleveren.
    https://www.schildklier.nl/images/Klachten_hyperthyreo%C3%AFdie.pdf

    Reageer
Reageer op: Vermoeden primaire hyperparatheroide


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief