Ronde rode plek midden in gehemelte

 • #1

  Hallo,

  Ik heb sinds 5 dagen midden in mijn gehemelte een ronde rode plek (gerafelde rode rand, een soort zweer lijkt het wel) met een diameter van ongeveer een cm. Het doet verder geen pijn. Wat kan dit zijn??

  Reactie
  #2

  Waarschijnlijk is het een zweer maar het zou ook iets ernstigers kunnen zijn. Ik neem aan dat je het al langer hebt, weet je wanneer en hoe het is ontstaan? Ga in ieder geval naar de huisarts om het te laten beoordelen. Nogmaals het kàn ernstig zijn maar waarschijnlijk valt het wel mee. Erge dingen als tumoren zie je wel vaker bij rokers en alcoholgebruik op latere leeftijd en niet als je pas 25 bent (1985?).

  Reactie
  #3

  Elke zweer die niet binnen twee weken geneest, dient door een arts of tandarts te worden onderzocht, vooral als deze geen pijn doet. Pijnlijke zweren in de lip of wang hebben meestal een minder ernstige oorzaak. Het kunnen aften zijn of ze zijn het gevolg van per ongeluk in de lip of wang bijten.

  Afwijkingen die in de mond kunnen ontstaan, zijn onder andere allerlei soorten zweren en gezwellen, zoals aften en kwaadaardige gezwellen. Daarnaast kan het mondslijmvlies of het gehemelte van kleur veranderen. Andere problemen zijn een slechte adem en speekselklieraandoeningen.

  Aften zijn kleine, pijnlijke zweertjes die in de mondholte verschijnen. De oorzaak is niet bekend, maar stress lijkt een rol te spelen. Grotere aften komen minder vaak voor. Ze kunnen een grillige vorm hebben en het kan weken duren voordat ze genezen, waarbij vaak littekens achterblijven. Soms wordt een zalf met corticosteroïden voorgeschreven die rechtstreeks op grote aften wordt aangebracht.

  Zweren aan de binnenkant van de mond zijn vaak wit, soms met rode randen. Er kan een mondzweer ontstaan wanneer iemand een aspirine geklemd houdt tussen de wang en het tandvlees om tandpijn te verlichten, wat overigens niet helpt.

  Een witte, pijnloze zweer (venerische zweer) die één tot 13 weken na orale seks in de mond of op de lippen ontstaat, kan het eerste stadium van syfilis zijn. De zweer verdwijnt meestal na enkele weken. Eén tot vier maanden later kan een volgend symptoom van onbehandelde syfilis ontstaan: een witte plek (plaque muqueuse) op de lippen, maar vaker in de mondholte. De venerische zweer en de plaque muqueuse zijn zo besmettelijk dat de ziekte zich in dit stadium al door een enkele kus kan verspreiden.

  Op de mondbodem komt vaak kanker voor, vooral bij mensen vanaf middelbare leeftijd die alcohol drinken en roken. Er kunnen ook allerlei cysten op de mondbodem ontstaan. Vaak worden deze cysten operatief verwijderd omdat ze hinderlijk zijn.

  Necrotiserende sialometaplasie is een plotselinge afbraak van het oppervlak van het gehemelte, waardoor binnen één of twee dagen een gapende zweer ontstaat. Hoewel necrotiserende sialometaplasie vaak zeer veel schade aanricht en angstaanjagend kan zijn, doet het geen pijn. De aandoening ontstaat vaak op een plek die is verwond (bijvoorbeeld tijdens een tandheelkundige behandeling) en verdwijnt binnen twee maanden.

  Delen van de mond kunnen rood worden (erytroplakie) doordat het mondslijmvlies dunner wordt waardoor de bloedvaten er doorheen schijnen. Witte of rode plekken zijn mogelijk goedaardig (benigne), precancereus (voorstadium van kanker) of kwaadaardig (maligne). Zulke plekken moeten onmiddellijk door een arts of tandarts worden gecontroleerd.

  Kleurveranderingen van het gehemelte kunnen door irritatie of infectie worden veroorzaakt. Iemand die al gedurende vele jaren een pijp rookt, heeft een wit, kiezelachtig en hard gehemelte met veel rode puntjes ('rokersgehemelte'). Als bij deze persoon andere zweertjes niet binnen twee weken genezen, dient een arts of tandarts te worden geraadpleegd.

  Nadat iemand op een ruwe wijze orale seks bij een mannelijke partner heeft verricht, kunnen op het gehemelte kleine rode vlekjes ter grootte van een speldenkop (petechiae) verschijnen die door gesprongen bloedvatjes worden veroorzaakt. Deze vlekjes verdwijnen binnen een paar dagen. Dergelijke vlekjes kunnen ook wijzen op een bloedaandoening of de ziekte van Pfeiffer. Rode overwoekerde gebieden op het gehemelte zijn meestal het gevolg van een slecht passende kunstgebit of een gebit dat te lang wordt gedragen. Over het algemeen dienen alle verwijderbare tandheelkundige prothesen, met uitzondering van orthodontische retainers, vóór het slapen gaan te worden uitgenomen, schoongemaakt en in een glas water te worden geplaatst. Bij een aidspatiënt kunnen paarsachtige vlekken op het gehemelte verschijnen die worden veroorzaakt door het Kaposi-sarcoom. Als de vlekken hinderlijk zijn of het gehemelte ontsieren, kunnen ze worden behandeld.

  Reactie
  #4

  Ik heb ook iets raars op me gehemelte zitten in het midden , er zit een rode kring met een pijnloos bultje , en heb boven me boven lip aan de binnenkant bij het tandvlees ,waar zeg maar een fliesje zit, daar zitten vage platte zwelinkjes 2 stuks , ook die zijn pijnloos.Je begint meteen al te denken , iets dat pijnloos is ,is geen ondsteking . Morgen ga ik dan toevallig naar de tandarts , en 2 dagen later ga ik naar de huisarts ook nogges.Ik baal hier vreselijk van , want ik heb altijd van die vage klachten die niet 123 voor komen , kan alleen maar hopen dat het mee vald , maar t zit me niet lekker.

  Reactie
  #5

  Niet iedere ontsteking doet erg veel pijn dus het zou kunnen. Maar misschien wil je laten weten welke diagnose de tandarts heeft gesteld bij jouw plekjes? Vooral met die rode kring eromheen!

  Reactie
  #6

  Nou ik ben vandaag naar de tandarts geweest,en word dus door verwezen naar het ziekenhuis ,afdeling kaakchirurgie .
  De tandarts zij wel dat het iets afwijkends is.
  Dit baart me wel zorgen natuurlijk,juist omdat het pijnloos is , verder heeft hij ook in de verwijs brief gezet dat ik op mijn lipbandje een fibroom achtig gezwelletje heb .
  Ik heb volgende week al een afspraak in het ziekenhuis, de telefooniste zij al omdat dit mensen vaak zorgen baart, en ze wou ook persee weten of mijn tandarts dit met spoet zo wou hebben , maar dat had hij niet vermeld.
  Ik maak me eigenlijks behoorlijk veel zorgen want me gevoel zij al , dat dit nie even wat simpels kon zijn waar de tandarts verstand van heeft. maarja we moeten afwachten helaas , ik baal er wel van hoor . gr ikkuh

  Reactie
  #7

  de rode kring zit trouwens op mijn gehemelte 8 mm is het zij de tandarts , en die fibroompjes zitten op mijn lipbandje , dat is dus het vliesje onder je boven lip aan de binnenkant . Dit word dus echt afwachten , ondanks dat dit van binnen aan je gaat vreten .

  Reactie
  #8

  Ik lees ook dat iemand hier zegt, dat tumoren zich pas op latere leeftijd vaak ondwikkelen in de mond,dit hoeft echter niet zo te zijn , ik bedoel als je heel erg veel rookt net als ik , dan is van alles mogelijk in mijn ogen , de een is vatbaarder dan de ander , en geen lichaam is het zelfde ..

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Let wel, de huisarts zegt niet dat het kanker is. De huisarts vindt het plekje verdacht. Dat betekent dat de huisarts niet gpoed weet wat het precies is. En ja, dan kan het ook kanker zijn, maar ook onschuldiger aandoeningen als een zweertje, of een ontsteking.

  Reactie
  #10

  Maar een ondsteking doet vaak zeer , en dit is totaal gevoeloos , als k t zelf niet had gezien , dan was ik er ook niet achter gekomen dus ja .
  Kheb wel een spoet plek gekregen in iedergeval , aanstaande dinsdag om 3 uur maarja... we zullen zien he !!

  Reactie
  #11

  Lees ook:

  Aften!
  http://www.dokter.nl/forum/Mond-lippen/98928-Aften.html

  Bultjes op gehemelte
  http://www.dokter.nl/forum/Mond-lippen/99017-Bultje-op-gehemelte.html

  Zwart/Donker rood soort blaasje
  http://www.dokter.nl/forum/Mond-lippen/194401-Zwart/Donker-rood-soort-blaasje.html

  Reactie
  #12

  Lees ook:

  Aften
  http://www.dokter.nl/forum/Mond-lippen/98928-Aften.html

  Aften, besmettelijk of niet?
  http://www.dokter.nl/forum/Mond-lippen/97754-aften-besmettelijk-of-niet.html

  Aften besmettelijk bij seks?
  http://www.dokter.nl/forum/Relatie-seksualiteit/121402-aften.html

  Aften sinds 3 maanden, constant terug kerend
  http://www.dokter.nl/forum/Mond-lippen/98857-Aften-sinds-3-maanden-constant-terug-kerend.html

  Niet pijnlijke blaasjes in de mond
  http://www.dokter.nl/forum/Mond-lippen/189491-Niet-pijnlijk-blaasjes-in-de-mond.html

  Mondblaren
  http://www.dokter.nl/forum/Mond-lippen/99006-mondblaren.html

  Wit blaasje
  http://www.dokter.nl/forum/Mond-lippen/97995-wit-blaasje.html

  Witte blaasjes
  http://www.dokter.nl/forum/Mond-lippen/97723-Witte-blaasje-s.html

  Bultjes aan zijkant tong
  http://www.dokter.nl/forum/Mond-lippen/99010-bultjes-aan-de-zijkant-van-me-tong.html

  Blaasje in mond, wit
  http://www.dokter.nl/forum/Mond-lippen/98821-blaasje.html

  Blaren in keel en mond
  http://www.dokter.nl/forum/Keel-neus-oren/61877-Blaren-in-keel-en-mond.html

  Reactie
  #13

  ik heb precies dezelfde klacht als 'ikkuh' ben net bij de tandarts geweest maar die weet niet wat het is. ben zeer benieuwd wat de kaakchirurg heeft gezegd.

  Reactie
  #14

  Hallo!

  Ik heb sinds begin van deze week denk ik 2 rode vlekjes op mijn gehemelte, en weet iet wat dit is en doet ook geen pijn.
  Maar heb wel soms last van keelpijn, waardoor ik precies niet goed kan slikken. tlijkt wel of er iets in men keel zit en dat blijft zitten zo een gevoel geeft het.
  Maar ik maak me wel zorgen over die rode vlekjes?????

  Reactie
  #15

  hoe gaat het nu met je, weet je al iets meer.

  Groet

  Reactie
Reageer op: Ronde rode plek midden in gehemelte
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief