Lip vol met puin

 • #1

  Op 1 maart dit jaar heb ik een ongeval gehad, ik zat op de fiets en ben met mijn hoofd hard op het asfalt terecht gekomen.

  Onder mijn lip zat een grote scheur, drie voortanden waren afgebroken en er zat een groot gat in mijn lip.

  Omdat ik nogal flink bloedde, heb ik om een ambulance gevraagd.

  Ik ben met de ambulance naar de SEH afgevoerd en daar hebben ze de scheur onder mijn lip gehecht.

  De volgende dag ben ik naar de tandarts geweest om de schade aan mijn gebit op te maken en sinds gisteren heb ik weer een gaaf gebit door middel van zogenaamde facings van keramiek.

  In de dagen na het ongeval had ik overigens enorme pijn aan mijn ribben, waarvoor ik Tramadol heb voorgeschreven gekregen van mijn huisarts. Dit nadat hij met de stethoscoop naar mijn longen had geluisterd. Ik ben intussen weer helemaal pijnvrij.

  In de weken na het ongeval is het gat in mijn lip dichtgegroeid, zichtbaar aan een witte korst.

  Inmiddels is de kortst verdwenen en het gat geheel dichtgegroeid.

  Echter voelde ik nog diverse verdikkingen zitten op de plaats waar het gat zat. Als ik met mijn vinger of nagel over mijn lip streel, dan voelt het alsof er iets in zit.

  Vanmiddag was mijn tandarts zo vriendelijk om een foto van mijn onderlip te maken. Dit is het resultaat:

  Zoals zichtbaar op de röntgenfoto zitten er allerlei fragmenten en splinters in mijn lip. Dit kan bestaan uit tand, porselein (ik had al een tandheelkundige facing vóór het ongeval) of straatvuil in de vorm van zand of asfalt. Voor dit laatste heb ik gelukkig een Tetanusinjectie gekregen.

  Ik heb veel hinder van mijn lip. Mijn tandarts deelde echter mede dat er weinig aan gedaan kan worden omdat het allemaal losse stukjes zijn. De enige optie is om een stuk weefsel weg te snijden, maar hij kon mij niet vertellen of dit een permanente litteken of verminking tot gevolg kan hebben.

  Normaal gesproken vraag ik dit soort dingen aan mijn eigen huisarts, maar die is deze week op bijscholing. Ik kan op zijn vroegst aanstaande maandag bij hem terecht en wil niet het hele weekeind in onzekerheid zitten.

  Bedankt voor het lezen van mijn bericht en alvast bedankt voor eventuele reacties.

  Groeten,
  Remon

  Reactie
  #2

  Beste Remon,

  Dit wordt een corpus alienum genoemd, deeltjes die niet in het lichaam thuishoren.

  Normaal gesproken worden deze materialen in de loop van de tijd door het lichaam afgebroken en afgevoerd in miniscule deeltjes, waardoor dit proces natuurlijk niet van de ene op de andere dag voltooid is.

  het zou dus voor jou een optie kunnen zijn als een plastisch chirurg heel voorzichtig probeert de lip te openen en probeert zoveel mogelijk chirurgisch te verwijderen.

  Wel of niet chirurgisch behandelen in afhankelijk van de last die je ervan hebt, en het risico op complicaties. Deze beoordeling is aan de huisarts en eventueel de chirurg.

  Kort gezegd zou het mijn voorkeur hebben het allemaal even met rust te laten, tenzij, nogmaals, als je er erg veel last van hebt.

  Een goed chirurg kan het redelijk veilig behandelen zodat er geen grote littekens achterblijven, dus dat hoeft in principe geen reden te zijn om niets te doen.

  Wacht dus even af wat je huisarts ervan vindt, en misschien moet je dus wel leren leven met wat rommel in je lip. Echt schadelijk is het niet, want het blijkt dat het lichaam er niet met ontstekingsreacties op reageert.

  Reactie
  #3

  Even een update van mijn kant:

  Ongeveer een maand geleden naar mijn huisarts geweest en een doorverwijzing naar de plastisch chirurg gekregen.

  Een aantal weken daarna in het ziekenhuis geweest om het een en ander te laten beoordelen door de plastisch chirurg.

  Afgelopen maandag heeft de behandeling plaatsgevonden.

  Viel allemaal reuze mee de behandeling. De verdoving werkte zeer snel en goed zonder dat mijn halve gezicht verlamd was. Ze heeft mijn lip opengesneden en heeft het meeste eruit gekregen. Mijn lip is daarna dichtgeschroeid, hiervoor kreeg ik voor behandeling een soort grote sticker op mijn arm geplakt die was verbonden met een kabel. Als laatste is de wond dicht gehecht.

  Ik kreeg bij de beoordeling al meegedeeld dat eten de dagen na de behandeling lastig zal gaan, maar ik heb een aantal uren na de behandeling gewoon macaroni kunnen eten.

  Over een kleine 3 weken moet ik weer langskomen ter controle.

  Reactie
  #4

  Fijn dat het allemaal meeviel! Beterschap gewenst.

  Reactie
Reageer op: Lip vol met puin
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief