Schimmelinfectie of tong aanslag?

 • #1

  Een paar maanden geleden kwam ik erachter dat ik een witte aanslag achter op mijn tong heb. Ik ben hier toen mee naar de huisarts gegaan en hij kon me niet vertellen wat het was maar heeft me wél Fungizone mee gegeven voor ongeveer 10 dagen (4 x daags 1ml). Tijdens de laatste dagen had ik het gevoel dat het iets hielp maar de aanslag is eigenlijk nooit helemaal verdwenen. Nu, 1,5 maand later, vraag ik me nog steeds af wat dit kan zijn.

  De aanslag zelf is erg moeilijk weg te schrapen en het zit er na een paar uur weer. Ik eet wel vrij veel zuivel producten en na het consumeren hiervan is de aanslag ook overduidelijk een stuk witter. Zou het dus ook aan mijn voeding kunnen liggen? Naast wat darmklachten en vermoeidheid heb verder geen klachten in mijn mond zelf. Verder heb ik ook geen last van nare geurtjes. 

  Ik heb hieronder foto's van voor en een foto van na het schrapen/poetsen bijgevoegd.

  Reactie
  #2

  Zuivelproducten kunnen dat wel veroorzaken. Maar een goede mondhygiëne is ook erg belangrijk.  Gebruik eens een tijdje een mondspoelwater.

  Reactie
  #3

  Bedankt voor de reactie. Dus u vindt dit niet op een schimmelinfectie lijken? Ik heb een mondspoelmiddel gehaald en gebruik minstens 2 maal daags een tongschraper. De aanslag zit er na elke maaltijd meteen weer. Het wordt in de loop van de dag wat dikker en is over het algemeen wit gekleurd. Na bijvoorbeeld koffie is het meer geel/oranje. Verder merk ik dat mijn tong een uur na het grondig schoonmaken al weer iets witter kleurt. Is dit normaal?

  Reactie
  #4

  Dat ligt toch vooral aan eten en drinken en eventueel roken (als je dat doet)

  Reactie
  #5

  Om nog te reageren op uw vraag: Ik ben sinds februari gestopt met roken. Daarvoor deed ik het overigens alleen op een feestje of iets dergelijks.

  Ik zou hier graag nog 1 keer mijn klachten willen plaatsen in de hoop toch iets meer duidelijkheid te krijgen. Ik durf niet goed met mijn klachten naar de huisarts te gaan omdat hij eerder dacht dat het niets was. Elke dag ben ik obsessief met mijn tong bezig en probeer ik het schoon te houden. Ik heb een stressvolle periode achter de rug en waarschijnlijk ben ik overspannen. Uiteraard besef ik me dat ik hier alleen maar meer gespannen van word.. Dus ik hou er rekening mee dat veel van mijn klachten daardoor kunnen komen of dat ik mij misschien te druk maak en er helemaal niets aan de hand is.

  Aan mijn tong is nog steeds niet veel veranderd.  Ik verbeeld me dat de aanslag na het consumeren van alcohol ook iets erger lijkt te zijn. Dit weet ik echter nog niet zeker. Ook heb ik het idee dat het erger wordt na het eten van een grotere hoeveelheid suikers in één keer. Ik ben in de afgelopen tijd 2 keer uit eten geweest en heb toen beide keren als nagerecht ijs gehad. Waaronder gisteren. Al vrij snel na het toetje kreeg ik een raar gevoel in mijn tong. Ik kan het niet goed omschrijven maar het voelt een beetje verdoofd aan. Toen ik vervolgens in de spiegel keek was er weer een erg witte laag te zien (zie foto). Ik heb vervolgens de hele avond een raar gevoel in mijn tong gehad. In combinatie met een droge mond en een wat bittere/zure smaak. Ook voelde het slikken raar aan. Maar dit zou misschien ook wel door de alcohol of spanningen kunnen komen.

  Verder ben ik er vorige week achter gekomen dat ik amandelstenen heb. Eerder heb ik wel eens een klein steentje uit gehoest maar dit keer ging het anders. Ik heb het voorelkaar gekregen om met behulp van wattenstaafjes redelijk grote amandelstenen uit de holtes in mijn mond en amandelpockets te schrapen. Ook dit houd ik nu dus dagelijks schoon en af en toe komen er weer wat kleine steentjes tevoorschijn.

  Daarnaast heb ik een tijdje geleden last gehad van slokdarm krampen. Sinds ongeveer een weekje heb ik af en toe weer een zeurende pijn in mijn borst. Maar dit zou misschien ook wel van de stress kunnen komen.

  Sorry voor mijn lange bericht. Ik wil gewoon erg graag weten of dit een schimmelinfectie zou kunnen zijn of dat het toch echt gewoon aanslag is door een ruwe tong of iets dergelijks..

  Attachments:
  Reactie
  #6

  Ik zal nog even een foto plaatsen van hoe mijn tong er vanochtend uit zag.

  En nog een lijstje met wat ik dagelijks ongeveer eet:

  In de morgen:
  - Appel met kaneel en 250 ml pap (Teff of Havermout)

  Tussendoor:
  - 250 ml magere yoghurt met cornflakes
  - Koffie met een scheutje koffiemelk

  Middag:

  - Twee sneetjes brood
  - Ei
  - Kipfilet of kaas etc.
  - Pindakaas

  Tussendoor

  - Portie pinda's of cashew nootjes
  - Koffie met een scheutje koffiemelk
  - Fruit

  Avondeten:

  - Zilvervliesrijst, aardappelen of pasta
  - 250 gram groenten of meer
  - Kipfilet, vleesvervangers etc.

  - Koffie met een scheutje koffiemelk

  Na bijvoorbeeld het eten van pap, yoghurt, cashewnoten en pasta etc. zit er dus overduidelijk een veel wittere, pap achtige laag achter op mijn tong, die grotendeels wel weg te spoelen is. Ik eet bewust mijn zuivel vaak in de morgen. Even later schraap ik dan mijn tong en poets ik mijn gebit grondig. Verder spoel ik mijn mond met Vitis Gezond Tandvlees.

  Attachments:
  Reactie
  #7

  Ik verbeeld me dat de aanslag na het consumeren van alcohol ook iets erger lijkt te zijn. Dit weet ik echter nog niet zeker. Ook heb ik het idee dat het erger wordt na het eten van een grotere hoeveelheid suikers in één keer. Ik ben in de afgelopen tijd 2 keer uit eten geweest en heb toen beide keren als nagerecht ijs gehad.  Dat zal geen verbeelding zijn. Alcohol en suikers en melkproducten kunnen dat wel veroorzaken.

  Spoel je mond eens met waterstofperoxide 3% mondwater. Dat werkt prima regen schimmelinfecties

  Reactie
  #8

  Beste,

  Heeft u hier nog steeds last van en zo ja, weet je ondertussen wat er aan de hand is?

  Ik heb namelijk last van hetzelfde als u en word er helemaal gek van!

  Ik heb gisteren van mijn huisarts een tube daktarin orale gel voorgeschreven gekregen omdat ze denkt aan schimmelinfectie (ze was het niet zeker), maar dat is zo smerig om te gebruiken (ik moet steeds weer kokhalzen)! Ik twijfel er zelf ook aan of het echt wel een schimmelinfectie is. Ik heb last van witte aanslag achter op de tong, een vieze smaak in de mond en keelpijn.

  Vele groeten.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Hallo Kluttertje,

  Vervelend! Hoe gaat het nu inmiddels? Ik heb nog een halve maand erg onzeker met dit probleem rondgelopen en ben uiteindelijk weer naar de huisarts gegaan. Er is toen wat speeksel van het achterste deel van mijn tong gehaald en dit is op de kweek gezet. Er is niets gevonden dat duidt op een schimmelinfectie of iets anders dus dat alleen al gaf mij erg veel rust.

  Echter denk ik dat mijn witte tong mogelijk iets te maken heeft met mijn weerstand door andere gezondheidsklachten. Ik heb ongeveer 8 maanden rondgelopen met darmklachten en ben o.a. doorverwezen naar een Internist. Hier kwam uit dat er sprake is van een kleine bacteriële overgroei in mijn darmen. Er werd mij verteld dat ik uit moest zoeken wat ik wel en niet kon verdragen en ik ben er inmiddels achter gekomen dat ik hoogstwaarschijnlijk geen gluten kan verdragen.

  Nu ik geen gluten meer eet voel ik mij een stuk beter en ben ik helemaal van mijn darmklachten af. Mijn tong houd ik 2 tot 3 keer per dag schoon met een tongschraper en dit werkt zo prima voor mij.

  De keelpijn herken ik verder ook niet. Ik ben erg benieuwd hoe het nu met je gaat. Heeft de Daktarin Gel geholpen?

  Groeten

  Reactie
  #10

  Hallo mr. oizo,

  Van harte bedankt voor uw antwoord!

  Ik heb die Daktarin Gel gedurende 2 weken gebruikt, maar zag en voelde geen verbetering. Ik heb dan nog een andere arts geconsulteerd voor een 2nd opinion. Hij vertelde me dat het absoluut geen schimmelinfectie was (want geen witte vlekjes op wang en gehemelte, geen bloederige/rode tong bij wegschrapen van wit beslag...) en ik mocht stoppen met de zalf.

  Hij zei dat ik last heb van hypertrofe tongpapillen. Dat wil zeggen dat mijn papillen op het achterste van mijn tong te groot/ te sterk ontwikkeld zijn. Daardoor kunnen er tussen de papillen in vuil, etensresten en bacteriën blijven plakken, wat de slechte smaak en de witte aanslag veroorzaakt.

  Het is dus een puur mechanisch probleem die enkel te verhelpen valt door goeie mond- en tonghygiëne. Ik ben dan ook meteen een tongschraper gaan halen bij de apotheker die ik nu reeds een 5-tal dagen 2x per dag gebruik. Ik ben er zeer tevreden mee! Ik merk reeds heel wat verbetering.

  De keelpijn die ik in mijn vorig bericht vermeldde stond blijkbaar totaal los van dit probleem. De dokter vertelde me dat het hoogstwaarschijnlijk ging om een gewone bacteriële keelontsteking. De keelpijn verdween dan ook geleidelijk na een kleine week.

  Vriendelijke groeten,

  Kluttertje

   

   

  Reactie
  #11

  Beste mensen,

  Aanslag op de tong na eten is heel logisch door restanten die in de tong papillen blijven zitten. Maar als je "s avonds je tong hebt geschraapt en ' s ochtends een laag op je tong hebt, dan komt dat vanuit de vertering van binnenuit. Hoe meer aanslag hoe meer afvalstoffen er vrij zijn gekomen. Reguliere artsen kunnen hier niets mee. Therapeuten met Chinese of ayurvedische inzichten wel. Darmflora optimaliseren en melk/kaas/suiker vermijden.

  Succes met de zoektocht,

  Joy

  Reactie
  #12

  Hallo ik heb sinds kort uutslag in mijn keel een soort van witte bultjes en een paar grote bultjes achterop mijn tong ik heb er nog geen last van maar maak me wel zorgen ik heb morgen een afspraak met mijn huisarts maar ik ben mezelf aan het gek denken dus misschien weet iemand op dit forum wat ik heb het enige wat ik kan vinden is een soa of een schimmelinfectie ... wil eigelijk graag uitsluiten die twee maar ik krijg nergens duidelijke andwoorden zie foto van keel

  Reactie
  #13
  • Ik heb hetzelfde probleem, alleen is het gele beslag aan het wegtrekken maar er zitten allemaal bultjes op men tong. Weet iemand wat dit is??
  Reactie
  #14

  Hallo iedereen ik heb drie manden geleden met een vrouw sex gehad ik heb haar gekust in mond en sex gehad maar naar twee dagen heb ik branden in mij eikel en in mij mond weit iemandem wat is dit ik mak mij zorgen ik heb koorts en branden in mij gezicht ik hade ok tandprothesen 

  BBCode you used is not allowed.

  Reactie
  #15

  Is er al een oplossing heb precies hetzelfdee

   

  Reactie
Reageer op: Schimmelinfectie of tong aanslag?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief