Pijn rond schaambeen tijdens menstruatie

  • #1

    Goedendag,
    Sinds ik bevallen ben (ruim twee jaar geleden) heb ik de eerste dagen van de menstruatie heel veel pijn rond mijn schaambeen als ik sta. Ik kan dan echt niet langer dan 2 minuten staan en dan moet ik gaan zitten (als ik loop is het ook wel minder). Voor de zwangerschap heb ik hier nooit last van gehad. De pijn is vooral het ergst als ik op mijn linkerbeen sta, rechts houd ik het ook niet lang vol maar is de pijn in het begin minder hevig.
    Ik heb al veel op google gezocht en ik ben wel iemand tegen gekomen die precies hetzelfde heeft, maar niemand die weet wat de oorzaak is en of er iets aan te doen is.
    Zijn er hier mensen met ervaringen en/of tips?
    Bij voorbaat dank voor de reactie(s)

    Reageer
    #2

    Ben je met deze klachten ook al bij de gynaecoloog geweest?

    Reageer
    #3

    Ik ben na de bevalling wel een keer bij de gynaecoloog geweest omdat ik verschillende klachten had en in die tijd de hele tijd moeite had met staan en die kon dat toen niet thuis brengen. Ik heb daarna twee maal een lage liesbreuk operatie gehad en daar zijn een boel klachten mee verdwenen maar de pijn rond het schaambeen tijdens de menstruatie is gebleven. Aangezien ik de laatste jaren voor veel in ziekehuizen ben behandelt en onderzocht wilde ik eerst zelf even wat research doen om erachter te komen wat het mogelijk kon zijn en of er eventueel wat aan te doen is voordat ik weer de hele molen van ziekenhuisonderzoeken in ga.

    Reageer
    #4

    Het probleem is dat er meerdere mogelijkheden zijn.
    Heel moeilijk om daar een vinger op te leggen. Daarom denk ik dat verder onderzoek toch nodig zal zijn. Omdat de klachten zich manifesteren net voordat de menstruatie plaats vindt, zou je verwachten dat de baarmoeder hierbij betrokken is. In eerste instantie zou ik dan ook naar de gynaecoloog gaan.

    Reageer
    #5

    Bedankt voor de reactie. Is het toch mogelijk om de mogelijkheden waar u aan denkt te benoemen? Ik begrijp dat u niks met zekerheid kan zeggen maar ik zou het fijn vinden om me wat meer in de mogelijkheden te verdiepen voordat ik verdere stappen onderneem. De pijn is echt tijdens de eerste dagen van de menstruatie waarvan de eerste dag het ergst en het daarna per dag langzaam afneemt.

    Reageer
    #6

    Het meest voor de hand liggend lijkt mij een primaire dysmenorroe.
    Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door krachtige en pijnlijke samentrekkingen van de baarmoederspier. Er vloeit daardoor minder bloed naar het baarmoederslijmvlies. Soms is de pijn zo hevig dat je 1 of 2 dagen niet aan je gewone bezigheden toekomt.

    Een andere mogelijkheid zou een (of meerdere ) vleesboom kunnen zijn. Ook een vorm van edometriose zou de klachten kunnen veroorzaken.

    Reageer
    #7

    Wederom bedankt voor de snelle reactie. Ik heb even naar de door u genoemde mogelijkheden gekeken en zag dat het allemaal baarmoeder gerelateerd is. De pijn is echter niet bij de baarmoeder maar echt rond het schaambeen en alleen als je staat. Ook is het meteen na de bevalling beginnen, sindsdien is het bij elke menstruatie zo dat het 2 a 3 dagen goed pijn doet met staan en daarna is het weg. Als ik lig voel ik helemaal niks. Past dit dan wel in de genoemde mogelijkheden. Lage buikpijn voor de menstruatie ken ik van vroeger wel en daar lijkt dit echt niet op.

    Reageer
    #8

    De relatie met de baarmoeder is natuurlijk wel voor de hand liggend omdat de klachten aan het begin van de menstruatie optreden.

    Er is nog een andere optie maar vind zelf dat die ver gezocht is. Er zou iets met je schaambeen aan de hand kunnen zijn ten gevolge van de bevalling. En dan met name de verbinding tussen de schaambeenderen. Als je bekkenbodemspieren dan verkrampen zou dat ook klachten kunnen geven. Maar hier zie ik dan geen direct verband met de menstruatie en zou verwachten dat de klachten dan ook op andere momenten zouden optreden. Heb je tijdens de zwangerschap of daarna last gehad van bekken instabiliteit?

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ik heb tijdens de zwangerschap wel wat last gehad van bekkeninstabiliteit. Daarna ben ik nog wel bij de fysio geweest maar toen werden de klachten juist erger van de oefeningen en is de liesbreuk geconstateerd die na 2 operaties verholpen is waarna de klachten ook verdwenen zijn op de pijn rond het schaambeen in het begin van de menstruatie na.

    Reageer
    #10

    Moeilijk te zeggen wat de oorzaak is. Ik zou toch adviseren om in eerste instantie een afspraak te maken bij de gynaecoloog.

    Reageer
    #11

    Hoe gaat het nu met je?
    Ik ben benieuwd of je al weet wat het is.

    Ik heb namelijk exact dezelfde klachten

    Reageer
    #12

    Hier nog iemand die nieuwsgierig is

    Reageer
    #13

    Hallo,

    De kans dat dit topic niet meer gevolgd wordt is reëel, maar mocht iemand dit nog volgen: ik heb dezelfde klachten (tijdens de gehele tweede zwangerschap last gehad van een 'druk' op mijn schaambeen, van binnenuit, sedertdien dezelfde klachten tijdens de menstruatie - enkel tijdens staan, stappen, lopen - héél vervelend).

    Mocht iemand de oorzaken/oplossingen kunnen duiden...?

    Reageer
    #14

    Ik heb hetzelfde! Ook eerste dag(en) menstruatie veel pijn in schaambeen. Zelfs bij het zitten. Enige oplossing is dan liggen. Kan dan zelfs voelen dat de boel inwendig naar beneden zakt. Gebruik tampons is dan soms zelfs niet mogelijk. Ben ook 2 jaar geleden bevallen. Volgens mij begonnen deze klachten ongeveer een jaar geleden. Volgens mijn bekkenfysio kon het zijn dat het door verweking kon komen, zoals je lichaam dat ook tijdens zwangerschap doet. Zij adviseerde om eens pil of spiraal te gebruiken om de hormoonschommelingen wat af te zwakken. Dit is voor mij alleen geen optie helaas (mag geen hormonen ivm familiaire borstkanker). Heb nu sepia voorgeschreven gekregen van homeopaat. Werd wel iets beter, maar is nog niet over.

    Daarnaast probeer ik mijn rompspieren weer wat sterker te maken in de hoop dat dat effect heeft.

    Ik zou ook wel graag willen weten wat er nu werkelijk aan de hand is.

    Reageer
    #15

    Je kunt ook de chiropractor proberen. Kan zijn dat er misschien iets niet helemaal goed terug op zijn plek is gegaan na de zwangerschap en je door deze verschuiving weer recht te zetten minder pijn ervaart.

    Reageer
Reageer op: Pijn rond schaambeen tijdens menstruatie


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief