Antidepressiva afbouwen

 • #1

  Beste, ik ben nu bezig aan mijn 5de dag afbouwen van Fluoxetine. Ik slik nu ongeveer een jaar fluoxetine 40 mg. Ik heb zelf besloten om af te boywen omdat ik gewoon zonder ad verder wil. Ik neem nu dus al 5 dagen 20 mg ipv 40 mg. Maar ik merk wel dat ik me al angstiger voel. Weer veel angst voor mijn hart (ben een echte hypochonder). Een heel raar gevoel. Is dit normaal? Aangezien ik nu pas 5 dagen aan het afbouwen ben? mvg

  Reactie
  #2

  Het is een normale reactie maar je bouwt ook veel te snel af.
  Ik zou bijvoorbeeld eerst 2 maanden naar 30mg gaan, dan 2 maanden naar 20mg, dan 2 maanden naar 10mg, dan 2 maanden naar 5 etc.

  De bijwerkingen van het afbouwen van antidepressiva zijn echt niet leuk. Doe je het wel in overleg met je behandelaar? Ik zou dat namelijk wel adviseren.

  Reactie
  #3

  Dag debora, bedankt voor je snelle reactie! Dus het is normaal dat ik dit op 5 dagen al kan voelen? Ik neem capsules. 1 capsule is 20 mg. Hoe kan ik dit dan verdelen naar 30? Afwegen misschien? En neen. Ik ben op eigen houtje begonnen.. Moet inderdaad mijn huisarts eens erover inlichten..

  Reactie
  #4

  Dat is zeker normaal. Het zijn onttrekkingsverschijnzelen. Je bouwt ook iets te snel af. Pas weer een stap verder afbouwen als je op de huidige dosis stabiel bent

  Reactie
  #5

  Je zou dus inderdaad contact op moeten nemen met je huisarts om een lagere dosering aan medicatie te krijgen. Zo weet je zeker dat het goed gaat. Plus is het ook fijn als de huisarts weet dat je aan het afbouwen bent.

  Reactie
  #6

  Langzaam afbouwen is altijd belangrijk. Antidepressiva remmen de heropname van serotonine, in plaats van de aanmaak ervan te verbeteren. Daardoor ook verminderde aanmaak van melatonine. Ook zorgen medicijnen voor verlies van vitaminen en mineralen. Je lichaam leert het dus af om het zelf te doen en de receptoren komen niet zomaar in de oorspronkelijke stand.

  Je kan het een beetje ondersteunen door goede voeding en wat voedingssupplementen. Denk aan magnesium en vitamine B maar vraag vooral advies. Misschien een natuurlijk rustgevend middel. Niet alles mag je combineren met medicijnen. Jezelf goed in acht nemen. Geen drukke dingen doen.

  Reactie
Reageer op: Antidepressiva afbouwen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief