Switchen antidepressiva

 • #1

  Ik ben aan het wisselen van antidepressiva, dit doe ik door  mijn oude af te bouwen en tegelijkertijd mijn nieuwe op te bouwen.

  Vraag1: krijg  je  bij het switchen net zo lang last van ontwenningsverschijnselen  als bij volledig afbouwen?

  Vraag2:  hoe snel hebben jullie de switch gedaan?

  Uiteraard loop ik bij een psych maar ik wil ook graag jullie mening horen.

  Reageer
  #2

  Niemand? 🙁

  Reageer
  #3

  Kan er aan liggen wat voor antidepressiva. Antidepressiva die werken op de serotonineheropname, werken weer anders dan tricyclische. Serotonineheropnameremmers zorgen ook voor een verminderde aanmaak van melatonine. Ook zorgen medicijnen in het algemeen voor verliezen aan vitaminen en mineralen. Antidepressiva aan onder andere magnesium, vitamine B en Q10.  Al dit soort factoren kan klachten geven, wat je bij afbouwen extra kan voelen. Sowieso doen medicijnen niets aan de oorzaken van iemands klachten en aan de áánmaak van serotonine.

  Reageer
  #4

  Ik ben momenteel ook aan het switchen van seroxat naar cymbalta . Aangezien ik altijd fel reageer op AD heb ik de psychiater ervan kunnen overtuigen om me te laten afbouwen met seroxattaperingsstrips. Je bouwt dus 10 mg af per 4 weken.

  Terwijl moest ik de Cymbalta heel langzaam opbouwen door zelf korreltjes te tellen . Op een gegeven moment heb ik op 10 dagen tijd de cymbalta verhoogd van 70 tot 90 mg , psychiater vond dit oké, zonder seroxat te verlagen ..

  Kreeg enorme spier- en gewrichtspijnen waardoor ik zelfs geen tas koffie kon opnemen . Is een helse pijn . Stabiliseren alvorens verder over te schakelen , was het advies ..

  Nu vijf weken later zijn de klachten nog even erg. Heb ten einde raad al wenend naar apotheker gebeld en die heeft aandachtig geluisterd. Moest stoppen met die 5 mg seroxat , want hij vermoedde dat het teveel was. Wist wel van psychiater dat de middelen tegen elkaar werkten.

  's Anderendaags naar psychiater gebeld en uitgelegd wat apotheker verteld had en toen dacht zij ook aan het serotoninesyndroom. Ik bleek inderdaad ook koorts , snelle hartslag, hoge bloeddruk enz te hebben .

  Nu twee dagen geen seroxat meer genomen en moet maandag terug naar die apotheker bellen .

  Ik vind het zo erg dat dokters zoveel klachten negeren en je vaak als patiënt zelf achter de oplossing moet gaan .

  Heb al zoveel antidepressiva genomen en al zeker drie keer dat ze me middelen gaven die elkaar tegenwerkten. Als ik dat dan zei geloofde men me vaak niet.

  Heb zelfs al geweest dat ik naar fabrikant belde om inlichtingen te verkrijgen. Het is moeilijk om de moed erin te houden en mijn man denkt ook vaak dat ik knop maar om te draaien heb

  Reageer
  #5

  Ik weet van de schrijnende verhalen. Mijn arts zette me op oxazepam, vanwege een beginnende burnout, omdat ik daar heel raar van werd, en heel bang, ook Efexor. En maar ophogen dat ie wilde. Na 4 maanden had ik er genoeg van. Tegen advies in bouwde ik alles af. Dit kostte ruim 6 maanden en een hele hoop verdriet. Daar veel mensen hun schouders ophaalde, want ik had immers niet naar mijn arts geluisterd. Maar inmiddels ben ik weer rustig. En kan ik vooral verder.

  Reageer
  #6

  Catootje,

   

  Ik slik serotineheropnamers ja. Ik ga van lexapro naar cipramil. Ik wist niet dat ze zorgen voor dat soort tekorten. Maar hoe zit t met de afkickverschijnselen  tijdens de switch?

  Reageer
  #7

  Yoke1,

   

  Zo te lezen heb jii ook een hoop ellende mee gemaakt met deze medicijnen.  Ik snap wat je bedoeld met dat  de artsen er zo weinig vanaf weten, ik luister ook gewoon naar mijn eigen lichaam inmiddels. Ik ben ook erg gevoelig voor  de medicijnen. De 1e keer dat ik een antidepressivum probeerde slikte ik effexor en trilde  ik de hele dag erna en was bijna flauw gevallen omdat de dosering te hoog was voor mij toen ben ik gelijk overgrstapt naar lexapro omdat die op druppel basis is in te nemen en je dan geleidelijker  kunt opbouwen. Ik gebruikte dat middel een aantal jaar tussen de 4 en 6mg maar terwijl 10mg minimaal word aangeraden . Ik heb tussendoor nog een switch naar zoloft geprobeerd maar de bijwerkingen  hiervan waren te heftig.

   

  Ik ben nu bezig met een overstap  naar cipramil , deze is ook in druppelvorm. Helaas zijn niet alle ssri's in druppelvorm dus mijn keuze is beperkt.

  Het lijkt kwa ontwenningsverschijnselen  tot nu toe mee te valen ( dat was bij mijn zoloft-switch wel anders) . Ik heb wel een beetje adrenaline steeds. het lastige bij switchen is de juiste balans vinden tussen de 2 medicijnen . Aangezien ik op 5 mg lexapro zat op het moment dat ik ging switchen en dat de helft is van de aanbevolen dosering, ga ik ervan uit ( want je moet ergens je keuze op baseren :p ) dat ik bij cipramil  ook de helft nodig heb van de aanbevolen  dosering. Dus zodra ik iets afbouw  van lexapro zorg ik dat ik net zoveel mg  cipramil opbouw . En zodra de klachten te hevig zijn pas ik het aan.  Ik wil in 3 weken proberen te switchen.

  Reageer
  #8

  wat goed dat je hebt kunnen stoppen.wss ben met te grote sprongen afgekickt dan, of niet?

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
Reageer op: Switchen antidepressiva
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief