rechten tijdens procedure Medisch Tuchtcollege

  • #1

    Ik heb een procedure tegen mijn huisarts lopen.

    Tandor, hoe zit het met mijn wettelijke rechten op herhaalmedicatie tijdens zo'n procedure ? Voor zover ik weet is hiermee de behandelrelatie niet verbroken. Om duidelijk te zijn: ik kan zijn bloed wel drinken, zit niet et springen om contact met die man, maar kan met dìt ook echt niet zomaar naar een andere huisarts overstappen.

     

    Ik heb geprobeerd om dit onder "mijn dokter" te plaatsen, maar om technische redenen (?) werkte dat niet.

    Reageer
    #2

    Voor zover ik weet is hiermee de behandelrelatie niet verbroken  Daar ben ik niet zo zeker van. De HA kan de relatie ook verbreken. En onder bepaalde omstandigheden is dat wellicht ook beter. Ik zou toch een andere huisarts gaan zoeken.  Ik denk niet dat het verstrekken van herhaalrecepten tot problemen zal leiden.

    Reageer
    #3

    De behandelrelatie zal al helemaal niet verbroken kunnen zijn zonder dat één partij deze formeel opzegt; wat niet is gebeurd. De HA heeft mij tijdens het laatste gesprek te kennen gegeven dat hij liever ziet dat ik zijn praktijk verlaat; wij weten echter beiden dat dat wettelijk niet zomaar kan.

    Verder is zelf het dossier met feitelijke onjuistheden onderdeel van het dispuut; evenals (impliciet of expliciet) de gezondheidssituatie.

     

    Reageer
    #4

    Ik kan het eerlijk gezegd niet helemaal volgen.

    De relatie met je huisarts is ernstig verstoord. jij munt zijn bloed wel drinken en hij wil je uit de praktijk hebben. Daarnaast start je dan een procedure tegen de huisarts.

    Waarom blijf je bij deze huisarts en stap je niet over naar een andere huisarts? Je zult hoe dan ook, toch naar een andere huisarts moeten.

    Reageer
    #5

    Dat is een misverstand.

    Ik moet niets.

    Dat je het niet kunt volgen verbaast me niets, wat ik heb meegemaakt is wel extreem. En nee, met de huidige situatie kan ik niet zomaar bij een andere huisarts terecht. Ik heb het gevoel dat ik hier een beetje tegen het "heilige huisje" huisarts aanschop. Feitelijk heeft een andere huisarts mij in de huidige situatie niets te bieden.

    Het ging mij om mijn wettelijke rechten.

    Reageer
    #6

    Ik heb gemerkt hoe ongelooflijk loyaal huisartsen kunnen zijn ... vooral naar elkaar toe. En het thema "medische fout" ligt zo gevoelig ... huisartsen maken geen medische fouten ...

    Reageer
    #7

    Dat is niet alleen bij huisartsen...er zijn meer beroepsgroepen die dat doen...

    Reageer
    #8

    Tandor, ik heb de indruk dat je zelf hier ervaring mee hebt. Wil je delen welke beroepsgroep dat is ? 😉

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ik heb hier persoonlijk geen ervaring mee. Gelukkig...

    Maar bij de medisch specialisten en bij de tandartsen wordt dat ook wel eens ervaren. Maar ook bij andere beroepen

    Reageer
    #10

    Tandor,

    Er is inmiddels wat tijd verstreken, de procedure loopt.

    Ik moet er niet aan denken om met de huidige rotzooi over te stappen naar een andere huisarts. De facto heb ik geen huisarts, de jure wel.

    Zou het ook mogelijk zijn om de herhaalmedicatie onder te brengen bij een andere arts (geen huisarts) ? Ik heb op dit moment geen behandelrelatie met een andere arts. Ik kan me ook voorstellen dat dit een juridich mijnenveld is, omdat één van die medicijnen onderwerp is van de tuchtprocedure !

     

    Dat poortwachterschap ...

    Reageer
    #11

    Ik zou toch zo snel mogelijk op zoek gaan naar een andere huisarts. je bent een procedure gestart, die jaren kan duren. Zo lang kun je niet zonder huisarts blijven.
    Een andere arts zou kunnen aks je daar onder behandeling bent en die dan voorschrijfbevoegd is. Of j zou als "passant" naar een andere huisarts moeten gaan

    Reageer
    #12

    Niemand zal graag een ´passant´willen met de herhaalmedicatie die ik gebruik ...

    Ik weet dat het gevoelig ligt bij veel mensen, maar het hele concept `huisarts´ roept bij mij weerzin op. Die gezinsarts van vroeger (1950), die je zo goed kende en altijd raad wist .... ? En het dossier is intens onderwerp van het dispuut. Eigenlijk zou de schaar er in moeten.

    Wel, er is 112 en eerste hulp op het ziekenhuis ... op dat niveau zit ik al lang.

    Reageer
    #13

    Tandor, dit is nou niet bepaald je specialiteit ... maar:

    Dat de WGBO is overtreden is wel heel erg duidelijk. Ik ken slechts drie juridische wegen: tuchtrecht, strafrecht en civiel recht. Civiel recht is lastig vanwege de te bewijzen economische schade en het causale verband.  Strafrecht: het lijkt er op dat artsen bijna boven de wet staan.

    Tuchtrecht ? De slager die zijn eigen vlees keurt, een huisarts die beoordeeld wordt door juristen en één of meerdere huisartsen. Twee normen: die van de beroepsgroep en de wet/het recht. Dat het poortwachterschap van de huisarts al op gespannen voet staat met de vrijheid van artsenkeuze is duidelijk. Ik heb het vermoeden dat de in de praktijk lagere norm van de beroepsgroep zal prevaleren.

    Is er nog een andere manier om wat de WGBO betreft mijn recht te halen ?

    Reageer
    #14

    Het is zeker niet mijn specialiteit... Maar volgens mij zijn tucht- straf- en civiel recht toch de enige mogelijkheden. Er is wel nog een regionale klachtencommissie...maar of dat zoden aan de dijk zet...

    Reageer
Reageer op: rechten tijdens procedure Medisch Tuchtcollege


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief