Opgeblazen gevoel, veel lucht in darmen.

 • #1

  Hallo,

  Ik ben een jonge van 18 jaar en heb al ongeveer 1 jaar last van, zoals de titel beschrijft, een opgeblazen gevoel en heel veel last van scheten laten. Ze stinken heel erg en moet om de 10min een laten. Doe ik dit niet dan hoopt de lucht maar op in m'n darmen wat resulteerd tot verschrikkelijke steken. Ik merk voor de rest dat ik iets wat vermoeid ben, maar ik wil dat niet meteen koppelen aan de last van m'n darmen. Ik heb ook geen last van een afwijkende ontlasting en ik probeer steeds gezonder te eten in de hoop dat dit helpt, maar te vergeefs.
  Mijn vraag is dus, los van dat het héél vervelend is, is dit ernstig?
  Ik ben niet een persoon die snel naar de dokter toe gaat, dus ik hoop dat ik gewoon op dit forum enige suggesties kan krijgen of mensen met een soortgelijk probleem.

  Alvast bedankt!

  Groet

  Reageer
  #2

  Ik vergeet erbij te melden dat het niet verergerd.

  Reageer
  #3

  Wat is precies jouw vraag? Alleen een dokter die jou kan onderzoeken kan vaststellen wat er precies aan de hand is met jou, en pas dan kan deze dokter jou vertellen of dit ernstig is.

  Reageer
  #4

  Gas in de darmen komt van exogene bronnen (90 %, ingeslikt) en endogene bronnen (10 %, in de darmen geproduceerd). Endogene gassen worden geproduceerd als bijproduct bij het verteren van bepaalde soorten voedsel. Winderigheidproducerend voedsel is vaak hoog in oligo- en polysachariden (specifieke koolhydraten als inuline), en ook bonen (raffinose), melk (lactose), uien, zoete aardappelen (inuline), citrusschillen, broccoli, kool, aardperen (inuline), pruimen (sorbitol) enzovoort.

  Het gas dat veroorzaakt wordt door het consumeren van deze producten, ontstaat doordat deze koolhydraten niet verteren in de dunne darm en dan als voedsel dienen voor bacteriën in de dikke darm (fermentatie), die op hun beurt veel gas produceren. Vooral bacteriën uit het geslacht Clostridium produceren veel gassen.

  Bij mensen met een lactose-intolerantie (de meeste niet-Europeanen), die melk of voedsel met lactose consumeren, fermenteren bacteriën de lactose en dit kan de oorzaak zijn van grote gasproductie.

  Reageer
  #5

  Mij vraag is of iemand weet op dit ernstig is en wat ik er misschien tegen kan doen. Hierboven wordt al vermeld dat het veelal aan de voeding ligt. Maar het probleem is dat het uit het niet is begonnen. Ik zat in de klas en ineens een ontzettende drang van lucht uit de darmen. Vanaf toen heb ik er (met af en toe een dag niet in de week) last van gehad.

  Reageer
  #6

  Lees de patiënteninformatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap over prikkelbare Darm:
  http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBD2a.htm

  Reageer
  #7

  Mijn dank is groot! Letten op mijn eetpatroon en hopen dat het dan beter gaat.

  Reageer
  #8

  Winderigheid wordt ook wel flatulentie genoemd. Bij ieder mens is er altijd een hoeveelheid gas in het maagdarmkanaal aanwezig. Iedereen laat daarom winden en dat is dus heel normaal. Om het darmgas kwijt te raken, laat een mens gemiddeld tien tot vijftien winden per dag.

  Lees verder op de website van de Maag-, Lever en Darm Stichting:
  http://www.spijsvertering.info/tips-bij-klachten/winderigheid/

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Het SCD dieet helpt hier goed bij. SCD is het Speciaal Koolhydratendieet. Hiermee kan je ook uitvissen waar je zelf niet tegen kan. Je vind alle info hierover op internet. Succes !

  Reageer
Reageer op: Opgeblazen gevoel, veel lucht in darmen.
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief