Bedankt dokter.nl John & Suzan

  • #1

    Mag ook weleens gezegd worden. Iedereen hier zet zijn/haar klachten neer en krijgt antwoord, maar ja, klopt die antwoord/respons wel? Zo van afstand (zonder dat wij zichtbaar zijn) lastig te beoordelen, lijkt me?

    Ik postte een maandje terug een topic over mijn keel die na het hard doorslikken van brood klikte. Ik durfde daardoor nauwelijks meer te eten. Ik dacht aan scheuren, breuken, iets verschoven in de keel, iets kapot.

    John en Suzan wijsde op spierspanning. Dat geloofde ik niet, want er was echt voorafgaande trauma. Het was niet alsof mijn keel ineens uit het niets klikte en kraakte bij elke slikbeweging. Ook heb ik zelf mijn huiswerk gedaan en kwam ik hier een hoop topics tegen over hetzelfde onderwerp. Mensen die dit jaren hebben en het gaat maar niet weg. Ook zij werden gewezen op spanning. Maar dat gelooft niemand. Dus naar de huisarts en KNO. Die zeggen ook 'niets aan de hand' en dan zit je er maar mee...

    Ook ik ben bij de huisarts en KNO geweest

    Huisarts: Niets aan de hand, overbelast? Gaat vanzelf over.

    Die geloofde ik niet, dus KNO.

    KNO arts (op zorgkaart de beste van Zuid-Holland gezocht, dus ik kan niet anders dan die vertrouwen): Gevoeld, keel nagekeken, en slang met camera door neus naar keel: Het is niks, je keel is behoorlijk gespannen. Als je dit vergeet, gaat het vanzelf weg. Hij heeft me ook uitgelegd dat ik gewoon kan eten, er kan absoluut niets kapot gaan, tenzij ik ijzer of metaal ga doorslikken. Hij gaf zelf aan ook weleens een klik te hebben in de keel. Er is geen sprake van maagzuur, of irritatie. Wel veel slijm, ik moet veel water drinken (dat deed ik inderdaad weinig). Verder was alles goed.

    Ik kwam trouwens ook wat verhalen hier tegen over het tongbeen (bot) en andere Amerikaamse studies online. Zelfs een reactie, dat alleen een risicovolle operatie dit kan oplossen. Ik heb dit ook gelijk gevraagd, KNO arts (die een aantal bekende zangers ook heeft behandeld voor stemband poliepen en al, om maar aan te geven hoeveel ik hem vertrouw haha) heeft me toen de anatomie van de keel uitgelegd. Het zijn geen botten die de klik sensatie en geluid veroorzaken, het zijn echt de keelspieren. Dit heeft hij duidelijk aangegeven. De botten zouden nooit zo'n klik kunnen veroorzaken.

    Bij deze dus bedankt John & Suzan! En mijn excuses, jullie hadden gelijk!

    Reageer
    #2

    Thanks Lena. Graag gedaan
    Excuses zijn echter echt niet nodig. Soms zijn klachten zo vervelend en indringend dat je nauwelijks kunt geloven dat er "niets" aan de hand is.

    Reageer
    #3

    Fijn dat het beter gaat!

    Reageer
    #4

    @John @Suzan klopt, mijn huisarts probeerde me ook al gerust te stellen, die geloofde ik niet. Maar de KNO arts was zo goed, ik vertrouwde die meteen. Slang met camera in neus, niks van gevoeld (geen pijn, geen kriebel), hij heeft zelfs mijn oren schoongemaakt haha, omdat hij me trommelvlies wou zien. En hij nam echt de tijd voor al mijn vragen die ik had opgeschreven. Hij legde alles geduldig uit.

    Er is natuurlijk wel wat aan de hand, ik hou zelf mijn keel strak gespannen. Dat voelde hij direct. Nu ben ik gerustgesteld en ik heb weer normaal gegeten en gedronken de hele dag. Maar mijn keel was 4 weken lang helemaal gespannen, en dat trekt helaas (merk ik nu) niet zomaar meer weg. 4 weken lang heb ik er alles aan gedaan om zo weinig mogelijk te slikken, zelfs het normaal onbewust slikken liet ik niet toe, dat hield ik in. Die spanning moet dus weg, gelukkig heb ik er overdag weinig last van gehad, in de avond is het wel weer strak gespannen, en dan komen die klikjes weer terug (overdag was het weg). De KNO arts gaf aan dat ik alles mbt mijn keel moet vergeten, en dan gaan de klachten weg. Als het aanhoudt verwijst hij me door naar de logopedist, zodat ik keel ontspannings oefeningen krijg.

    Maar ik ben ervan overtuigd dat het wel goed komt. Ik ben namelijk niet meer bang voor die klikken, aangezien het geen kwaad kan en het maar gespannen spieren zijn.

    Nogmaals bedankt!

    Reageer
    #5

    Gaat vast goed komen!

    Je weet nu waar het aan ligt en dat het ongevaarlijk is, nu kun je verder

    Reageer
    #6

    wat een onzin. ik kamp al 10 jaar met deze keelklachten. dit zou betekenen dat mijn keelspieren al 10 jaar gespannen zijn. lijkt me sterk

    Reageer
    #7

    En toch is het zo. Vanochtend bij het ontbijt (na 7 uur goed geslapen te hebben) geen klikken. In de avond is het er meestal wel bij het eten. Ook als ik iets eet dat moeilijker doorslikken is, bijv iets plakkerig of een blokje kaas, klikt het weer. O ja, en ook als ik weinig drink en mijn keel helemaal droog is en als ik dan slik.

    Zijn dus echt spieren. En ik denk als je ermee bezig blijft dat het best altijd zo nu en dan klikt. Ik vind het verder niet zo interessant. Volgens mijn huisarts en KNO kan dit verder geen kwaad. Is het vervelend als het klikt? Absoluut, maar ik heb ook weleens knakkende kaken als ik eet, en dat is ook heel vervelend, maar kan ook geen kwaad. Sowieso tip: Blijf veel drinken (water, sap, desnoods af en toe een cola light) en houdt je keel vochtig, dan heb je er ook veel minder last van.

    Reageer
Reageer op: Bedankt dokter.nl John & Suzan


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief