zaadbalkanker

  • #1

    hallo,

    Een maand of 10 geleden kreeg ik opeens hevige pijn in mijn rechter teelbal.
    Ik ben nu 4 echo's, 1 bloedonderzoek, 2 urologen, 2 huisarts bezoeken en 1 spoed bezoek verder. Hieruit is gebleken dat ik geen teelbalkanker heb dus alles was positief. ik heb wel te horen gekregen bij het bezoek aan de laatste uroloog dat ik een verhoogde kans heb op teelbalkanker omdat ik een teelbal heb die te laat is ingedaald en omdat er michrolitiasis(soort verkalkingen) te zien is op de echo's. Op zich vormt dit geen probleem, gewoon goed in de gaten houden is de boodschap.
    Nu zei hij wel dat er eventueel kanker in een voorstadium kan zijn die nog niet zichtbaar is op echo en dergelijke. Hierover maak ik mij dus zorgen, ook omdat ik nog altijd pijn heb aan de rechter teelbal.
    Door deze "angst" voel ik bij iedere controle (eigen controle) wel een of ander bolletje of oneffenheid aan oppervlakte van de teelbal.

    Nu weet ik ook wel ongeveer dat mijn angst ongegrond is maar toch kan ik dit zelf nog niet aanvaarden omdat ik nog niet helemaal zeker ben.
    is mijn angst gegrond?
    Ik hoop hier wat bemoedigende reacties te horen die mij toch even uit dit dalletje kunnen halen..

    Angst, onzekerheid kan soms evenveel (emotioneel) teweeg brengen of de ziekte zelf.

    Reageer
    #2

    Ik ben op mijn 14e geopereerd aan een niet ingedaalde teelbal en daarom heb ik mij hier ook erg veel zorgen over gemaakt. Ik ben daarom naar de huisarts gegaan en deze vertelde mij dat er weliswaar een verhoogde kans is op teelbalkanker maar dat je dan vooral moet denken aan 1 tot 2% meer kans en zeker niet meer dan dat. Dat heeft mij toen ontzettend gerustgesteld. Ik controleer nog wel af en toe maar dat is sowieso verstandig om te doen, ook voor jongens die dit niet hebben gehad. Als ik jou was zou ik ook eens met de huisarts gaan praten, misschien kan hij specifieke informatie geven over jouw geval en hoe groot (of klein) het risico precies is.

    Reageer
    #3

    als het een borst was geweest hadden ze waarschijnlijk wel geopereerd....dan halen ze dat weefsel weg.
    bij een teelbal komt waarschijnlijk alleen volledig verwijderen voor en dat is nogal een keuze... dus of de bal eraf, of onder strenge controle blijven.....
    maak een keuze die voor jou goed voelt in overleg met de specialist.

    je zou dus een second opiniun kunnen overwegen in een ander ziekenhuis, b.v. het AVL of een ander gespecialiseerd ziekenhuis.

    als het besluit valt om alleen te controleren, dat zou dus best kunnen, probeer het dan verder los te laten, anders is het geen doen zo.
    moet de teelbal eraf, dan is daar heel goed mee te leven gelukkig....

    groetjes, Brenda

    Reageer
    #4

    Ik heb zelf teelbalkanker gehad. In de overgebleven bal zijn verkalkingen te zien, waarover jij schrijft. Ik ben geen arts, maar volgens mij zijn de meningen verdeeld over de vraag of die verkalkingen een voorstadium van kanker kunnen zijn. Bij mij wordt elk half jaar een echo van de resterende bal gemaakt en het beeld van de verkalkingen blijft hetzelfde.
    Lijkt dus niet echt problematisch. Verkalkingen zijn niet meteen een grote aanleiding om je ernstige zorgen te maken over teelbalkanker.
    Wellicht is het raadzaam om -bijvoorbeeld 1x per jaar- een echo te laten maken om te kijken of het beeld van de verkalking wijzigt.
    Je zou ook kunnen vragen of een biopt van de bal wellicht een optie is. Dan wordt er -volgens mij- weefsel uit de bal gehaald dat dan zal worden gecontroleerd. Is wel een operatie.
    In mijn geval heb ik dat -in overleg met de uroloog- afgewezen. We kiezen voor de regelmatige controles met een echo.
    Ik zou alle opties zeker eens met je arts bespreken. Ga vooral op zijn mening af. Ik zou gezien jouw verhaal niet meteen in paniek raken of heel erg ongerust zijn.

    Reageer
Reageer op: zaadbalkanker
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief