Angst of lichamelijk

 • #1

  Goedemiddag,
  Sinds februari ervaar ik onwijs veel stress. Sinds april kreeg ik een zeurend gevoel op mijn borst. Alleen aan de rechterkant, wel op verschillende plekken.
  Ik was gelijk bang, maar op dat moment had ik veel verschillende klachten waardoor ik die ook heb laten onderzoeken (echo borsten, bloedonderzoek, checken van klieren etc).

  Ik heb in de tussentijd 2 maal naar mijn longen laten luisteren, maar de huisarts hoort niets geks. Echter kan ik het momenten niet loslaten. Het ene moment denk ik stress, andere moment denk ik een spier en dan denk ik (erg extreem gelijk) aan longkanker. De klachten waar ik last van heb zijn:

  -drukkend gevoel borstbeen, maximaal 1 keer per dag, wisselend qua tijd.
  -gevoelige rechterborst, dit gevoelige gedeelte lijkt vrij aan de oppervlakte te liggen en niet dieper liggend.
  - gevoelige keel, niet pijnlijk.
  - kriebelhoest afgelopen weken, vooral in de nacht.
  -soms wat zeurend gevoel bij spieren rechter bovenrug.

  Ik ben een moeder en zorg heel veel alleen voor mijn kinderen, til vaak met rechts etc en de jongste is bijna 1 jaar oud.
  Ergens denk ik dat ik moet vragen om een thorax foto, maar ik ben zo bang voor longkanker en terminaal ziek zijn. Ik durf daarom elke keer niet naar te vragen. Zelfs dit op dit forum zitten vind ik spannend omdat ik bang ben dat iemand zegt dat het ernstig is.
  Ik heb mijn klachten ook een maand geleden overlegd met mijn huisarts en die vond zo’n foto (nog) niet nodig.
  Iemand die mij gerust kan stellen of juist niet.

  Reageer
  #2

  En ter aanvulling;

  Als ik de trap op loop (naar zolder) kan ik soms even buiten adem zijn. Net als ik fiets en tegelijkertijd praat.
  Maar als ik ga sporten heb ik hier totaal geen last van.

  Ik ben 28 jaar.

  Reageer
  #3

  Hoi,

  Je zou eens naar een fysiotherapeut kunnen gaan om je spieren los te laten maken en naar je ademhaling te laten kijken.
  Als je veel spanning in je spieren hebt,kunnen je ribben niet goed uitzetten en ga je te hoog ademhalen/hyperventileren.
  Of andersom, als je onbewust hyperventileert, krijg je door de verkeerde ademhaling spanning in je spieren.

  Reageer
  #4

  Je hebt in ieder geval duidelijk een angststoornis. En daar zou je iets aan moeten doen.
  Hierop het forum kan niemand je zo zeggen of je al dan niet iets ernstigs hebt.
  "Ergens denk ik dat ik moet vragen om een thorax foto, maar ik ben zo bang voor longkanker en terminaal ziek zijn. Ik durf daarom elke keer niet naar te vragen. " Dat is natuurlijk zo krom als een banaan. Je maakt je zorgen dat je iets ernstigs zou hebben maar durft er dan niet naar te vragen omdat je bang bent dat er iets ernstigs uit komt.
  Als je al denkt iets ernstigs te hebben, dan is het toch zaak om er juist achter te komen zodat er iets aan gedaan kan worden.

  Reageer
  #5

  Dank voor jullie reacties.

  @john, ik begrijp uw reactie. Ik heb ook zeker een angststoornis en daar werk ik aan dmv therapie en ik heb medicatie.
  Echter hoopte ik dat deze angst al zou verminderen weg maar dat is niet het geval. Het is ook zo krom als een banaan… daarom wilde ik het toch enigszins uitleggen. Ik ben namelijk bang om te horen dat het niet te genezen is. Daar zit ook mijn hele angst, niet in het ziek zijn maar in het ongeneeslijk ziek zijn. Weten dat je doodgaat doen we allemaal, maar je daar heel bewust van moeten worden en afscheid moeten nemen van geliefden, weten dat je je kinderen niet ziet opgroeien, is mijn grootste angst. Ik begrijp ook dat dat voor buitenstaanders een hele irreële angst kan zijn.

  Daarnaast is mijn GEVOEL juist dat er niets ernstigs aan de hand is, maar mijn ANGST praat me ernstige ziektes aan. Ik heb er met de huisarts goed over gesproken en zij heeft mij enkele weken juist zo’n thoraxfoto afgeraden (of in elk geval vond ze die niet nodig met mijn huidige klachten). Ik heb er daarom op dat moment niet nogmaals naar gevraagd omdat ik ook wil vertrouwen op haar. Enkele weken later merk ik, zeker tijdens menstruaties of het horen van verhalen, dat mijn angsten en klachten weer meer oplopen.

  Dit forum heeft me vaak goed geholpen door mee te lezen, het is zelfs het enige forum waar ik op mag googelen. echter was ik nu benieuwd naar uw / andere ervaringen specifiek gericht op mijn klachten.

  Reageer
  #6

  "Enkele weken later merk ik, zeker tijdens menstruaties of het horen van verhalen, dat mijn angsten en klachten weer meer oplopen." Hierin zit dus het antwoord. Bij de menstruatie (hormonen) en bij het horen van verhalen neemt je angst toe en daarmee ook de klachten. De klachten zijn dus duidelijk angst gerelateerd. En dat is niet zo vreemd bij mensen met een angststoornis.

  Reageer
Reageer op: Angst of lichamelijk
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief