Hallo,
Ik heb een dochter van 9 jaar en er groeien bij haar zwarte harde haren op haar knieen.
Mijn vraag is hoe kan dit op een jonge leeftijd van 9 jaar. M.V.G Wilma
De haargroei van de mens is afhankelijk van leeftijd, erfelijkheid, ras en hormonale factoren. Haren worden aangemaakt in de haarzakjes (haarfollikels). Het aantal haarfollikels op de hoofdhuid ligt rond de 100.000. Dit is voor elk individu anders en genetisch bepaald. Zo hebben bijvoorbeeld blonde mensen meer haarzakjes op de hoofdhuid dan mensen met rossige of zwarte haren.
Tijdens de ontwikkeling van de mens in de baarmoeder worden alle haarfollikels, waaruit later de haren groeien, al aangelegd. In deze periode vóór de geboorte produceren alle haarfollikels aanvankelijk één soort haar: lanugohaar. Deze wollige haren worden voor de geboorte al afgestoten. Deze lanugoharen worden dan vervangen door vellusharen, niet-gepigmenteerde haren van enkele millimeters lang die over de gehele huid voorkomen (met uitzondering van de handpalmen en voetzolen). Alleen op het hoofd, de wenkbrauwen en de wimpers ontstaan steviger haren: de terminale haren. Deze kunnen wél gepigmenteerd zijn.
De verspreiding van de beharing is vóór de puberteit bij jongens en meisjes gelijk: terminale haren op het hoofd, wenkbrauwen en wimpers. De rest van de huid is met vellusharen bedekt.
In de puberteit verandert een deel van de vellusharen in terminale haren. Dit proces is bij de man meer uitgesproken dan bij de vrouw. De verandering is vooral aanwezig in het gelaat (bij de man) de oksels, de borst, de buik en het schaamgebied. Ook aan de armen en benen ontstaan terminale haren: bij de man veel meer en vaker dan bij de vrouw, maar dit is ook afhankelijk van ras.
Als u zich zorgen maakt over deze haargorei dient u een afspraak met uw huisarts te maken. Deze kan bepalen of het uitzonderlijk is, of normaal bij de haargroei hoort.
De meest voorkomende oorzaken voor ongewenste of overmatige haargroei zijn:
Veranderd Metabolisme van het mannelijke hormoon: De huid- en vetcellen in een lichaam zijn in staat zwakke vormen van androgenen(mannelijke hormonen) om te zetten in sterkere. Het Veranderd Metabolisme van het mannelijke hormoon veroorzaakt versterkte haargroei wanneer de huid- en vetcellen het testosteron omzetten in Di-Hydro-Testosteron (DHT).
Verhoogde Productie van het mannelijke hormoon: De eierstokken produceren testosteron als een onderdeel voor de normale ontwikkeling. Om dezelfde reden produceren de bijnieren di-hydro-epiandrosterone sulfaat. Wanneer de eierstokken
of de bijnieren teveel van hun mannelijke geslachtshormonen gaan produceren, kan dit zich uiten in zwaardere haargroei. De schuld ligt vaker bij de eierstokken dan bij de bijnieren, maar er zijn diverse bekende gevallen waarin de bijnieren de veroorzaker zijn.
Verminderde binding van het mannelijke hormoon in de circulatie: De verhouding en de hoeveelheid hormonen in het lichaam worden normaliter automatisch geregeld en in balans gehouden. De lever produceert een stof genaamd Sex Hormoon Bindend Globuline (SHBG) dat het testosteron bindt tot een inactieve vorm. Oestrogenen (vrouwelijke hormonen) stimuleren de lever tot het maken van SHBG dat op zijn beurt het aantal vrije mannelijke hormonen zal verminderen. Mannelijke hormonen verminderen op hun beurt het SHBG in het bloed. Een vermindering van oestrogenen zal ook een vermindering van SHBG ten gevolge hebben, waardoor het aantal vrije mannelijke hormonen in het bloed zal vermeerderen. En alleen de vrije mannelijke hormonen zijn biologisch gezien levensvatbaar. Als er meer vrije mannelijke hormonen zijn, zal dit resulteren in een zwaardere haargroei.
Van buitenaf opgenomen mannelijke hormonen: Soms krijgt iemand medicijnen voorgeschreven in de vorm van een hormoonpreparaat (menopauze, beter seksleven, huidproblemen), voor de ontwikkeling van het lichaam (anabole steroïden en boby-building supplementen), of als geboortebeperking (de pil), maar deze producten kunnen allemaal overmatige haargroei veroorzaken. Zelfs sommige hormoon bevattende huidcrèmes (tegen bepaalde aandoeningen zoals eczeem) kunnen in de bloedsomloop worden opgenomen en sterkere haargroei veroorzaken.
Het eerste dat een vrouw, die zich zorgen maakt over een buitensporige haargroei, moet doen is haar huisarts raadplegen. Met een paa bloedproeven kan hij of zij de vinger leggen op de precieze oorzaak van deze haargroei en haar aan de hand daarvan de beste behandelmethode voorschrijven.