***SPOED, specialist gezocht*** herpes of iets anders?

 • #1

  Ik heb een vriendin in Indonesië die enkele weken geleden klachten begon te krijgen. Ik hoop dat jullie even de tijd willen nemen om dit verhaal te lezen, alle hulp is welkom.

  Ze had pijn op haar borst en kreeg wondjes op haar lichaam, zoals op de bijgevoegde foto's te zien is. Het begon met een wondje op haar voet (zie foto 1), vervolgens kreeg ze een wondje op haar arm (zie foto2) en later ook op haar rug en buik. Op het moment dat ze de foto's maakte, jeukte de wondjes erg. Ook zei ze dat ze wondjes rond haar vagina had. Na deze klachten is ze naar de dokter gegaan. Daar hebben ze bloed afgenomen, de wondjes onderzocht en laboratoriumonderzoek gehouden. De dokter vertelde haar dat ze zowel HSV-1 als HSV-2 in haar lichaam heeft. Ik ben gaan googelen en las dat je HSV-2 bijna alleen maar kan oplopen door seksueel contact. En dat vind ik erg vreemd, aangezien zij nog maagd is en nog nooit seksuele handelingen heeft verricht. Uit haar bloedtest kwam naar voren dat ze positief testte op HSV-1, maar negatief op HSV-2. Als je HSV-2 recent hebt opgelopen, dan kan het zijn dat de bloedtest negatief uitslaat heb ik begrepen. HSV-2 kwam wel uit een urinetest naar voren en ze hebben de wondjes in het laboratorium onderzocht. De dokter vertelde dat ze HSV-1 is erge mate heeft, en dat het mogelijk is dat HSV-1 zich kan ontwikkelen tot HSV-2 in je lichaam. Ze blijkt al enkele weken last te hebben van jeuk rond haar geslachtsdeel inclusief afscheiding. Nadat de dokter haar geslachtsdeel had gecontroleerd, vertelde die haar dat de HSV-2 al in haar vagina zit, gezien de afscheiding. De dokter gaf aan dat ze een behandeling kon krijgen met injecties, of 3 maanden pillen slikken. De prijs hiervoor was erg hoog, dus op dit moment heeft ze nog geen behandeling.
  Na veel zelfonderzoek op internet begin ik te twijfelen aan de diagnose van de dokter. HSV-2 oplopen terwijl je nog nooit seksuele handelingen hebt verricht is zeldzaam. En ja, je kan nooit controleren of ze dat echt nog nooit hebt gedaan, maar ik vertrouw haar volledig daarin, daar ben ik van overtuigd. De wondjes die ze rond haar vagina heeft, blijken te zijn veroorzaakt door het krabben van de jeuk en daar zijn dus geen wondjes vanzelf ontstaan. Het eerste wondje was op haar voet en vervolgens op haar arm. Bij HSV-2 zou het toch ook rond haar genitaliën moeten zitten? Voordat het wondje ontstond, had ze geen jeuk op die plek en zag ze geen blaasjes. Het begon pas erg te jeuken toen ze de wondjes al had. Op dit moment, 5 dagen na het maken van de foto's, zijn de wondjes erger geworden. Ook heb ik nog nooit gelezen dat HSV-1 zich kan ontwikkelen tot HSV-2 binnen je lichaam, zoals de dokter beweert. En als ze HSV-1 in erge mate zou hebben, dan had ze toch ooit iets van een koortslip gehad moeten hebben? Dat heeft ze nog nooit gehad.

  Al met al een hoop verwarring en onduidelijkheid. Ik hoop dat er iemand is die mij meer duidelijkheid kan geven en ben erg benieuwd wat jullie ervan denken. Kan dit HSV-2 zijn op basis van bovenstaand verhaal, of is het onwaarschijnlijk en moet er aan iets anders gedacht worden? Ik heb al aangedrongen op een second opinion.

  Alvast bedankt!

  Reactie
  #2

  Dat is een heel vreemd verhaal... HSV test je niet met bloedonderzoek. Wat er op de foto te zien is, heeft met HSV niets te maken. HSV1 verandert in je lichaam ook niet naar HSV2
  Vraag: heeft ze je om geld gevraagd?

  Reactie
  #3

  Naast bloedonderzoek heeft ze dus ook een urinetest gehad en hebben ze de wondjes onderzocht in het laboratorium. Kan je HSV-2 aantonen op basis van een urinetest? Dat is volgens mij ook niet gebruikelijk?

  Gezien de foto's en het verhaal lijkt het je onwaarschijnlijk dat ze HSV-2 heeft? Heb je een idee wat het  wel kan zijn als je zo naar de wondjes kijkt en het verhaal leest? Is er een aanknopingspunt?

  Ze heeft me niet om geld gevraagd, nog nooit trouwens. Ze voelt zich vandaag weer slecht en heeft een erg bleek gezicht.

  Reactie
  #4

  Inmiddels krijgt ze nieuwe plekjes, dit keer op haar wangen en oor (zie foto). Het plekje op haar oor jeukt erg, het plekje op haar wangen niet.

  Reactie
  #5

  Geen idee wat er met die foto is gebeurd, maar ik krijg een tong te zien.
  Ik heb de foto verkleind op een website omdat de foto te groot is, en nu zie ik een onbekende man met een tong? Hierbij probeer ik de foto nogmaals te uploaden.

  Attachments:
  Reactie
  #6

  Een herpes infectie kun je in principe alleen maar testen door een swab te nemen, van het vocht van de blaasjes. Bloedonderzoek op antistoffen heeft geen zin, omdat nagenoeg iedereen in zijn leven met herpes virussen te maken krijgt en dus ook antistoffen heeft. Met urine testen kan sowieso niet. Ik denk eerder aan een bacteriële infectie. Weet je of ze koorts heeft?

  Reactie
  #7

  Oke dank je wel. Ze heeft koorts inderdaad.
  Ik heb de uitslagen van het laboratorium gekregen en een paar nieuwe foto's, deze zal ik vanavond uploaden.

  Reactie
  #8

  Ze is vandaag naar een kliniek gegaan om een verwijsbriefje te krijgen naar een ander ziekenhuis, maar die kreeg ze helaas niet. Wel kreeg ze een kuur mee voor 2 weken, een medicijn dat ze ook in Nederland gebruiken om zoiets te behandelen. In dat opzicht is dat al een hele verbetering ten opzichte van die andere dokter. Bijgevoegd de foto's van haar wondjes inclusief de laboratorium-uitslag. Het blijkt dat HSV-1 niet positief is, maar HSV-2 wel (nipt). Of een waarde van 26 al deze wondjes kan verklaren? Ik geloof er niet in, en bovendien lijkt het erop dat ze een ander soort wondjes heeft dan normaal gesproken bij het herpes virus.Verder hoeft een licht verhoogde HSV-2 waarde niet te betekenen dat je ook daadwerkelijk besmet bent heb ik begrepen. Gezien dit hele verhaal ben ik bang dat de verkeerde diagnose gesteld is en dat de medicijnen niet gaan helpen. Iemand een idee wat het zou kunnen zijn?

  Attachments:
  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Hierbij de uitslagen van het laboratoriumonderzoek, zie bijlage.

  Reactie
  #10

  Van die HSV klopt niets in ieder geval.   Het kijkt toch meer op een bacteriële infectie.  Er zijn bacterieen in de urine aangetroffen. Ook de erytrocyten zijn verhoogd en er is bloed in de urine aangetroffen. Dat wijst toch allemaal op een bacteriële infectie en niet op een virale infectie.  Heeft ze rugklachten? Heeft ze ondergewicht?

  Daarnaast zijn er verhoogde ketonen gezien n de urine.   Ketonurie is een teken dat het lichaam is overgegaan op vetverbranding om aan energie te komen, en dat er geen of weinig koolhydraten meer worden verbrand. Heeft ze wellicht lang gevast?

   

  Reactie
  #11

  Ontzettend bedankt voor deze waardevolle informatie Tandor!
  Ze heeft inderdaad sinds enige tijd rugklachten. En wat betreft de ketonurie: Ze heeft overgewicht en heeft de laatste tijd inderdaad weinig gegeten omdat ze aan het afvallen is. Waar denk je op dit moment aan wat het kan zijn, zeker gezien de vraag of ze rugklachten heeft? Aangezien je denkt aan een bacteriële infectie, ben ik ook even gaan zoeken naar verschillende ziektes. Zelf dacht ik aan mogelijke (buik) tyfus. Het komt vaak voor in Indonesië en ze heeft koorts, de laatste dagen flinke hoofdpijn en natuurlijk huiduitslag. Diarree heeft ze dan weer niet, dus het lijkt me toch onwaarschijnlijk dat ze dat heeft.

  Ze heeft verschillende medicijnen gekregen van de lokale dokter: Aciclovir, Chlorpheniramine Maleate en paracetamol. Ze merkt dat de jeuk minder is geworden sinds een paar dagen. Ook is ze vanochtend wakker geworden zonder de erge hoofdpijn die ze de laatste dagen had.

  Reactie
  #12

  De ketonen in de urine zijn dan wel te verklaren als ze te weinig koolhydraten binnen krijgt.

  Ik vroeg naar de rugklachten omdat er toch een (hoge)  urineweginfectie aanwezig kan zijn.

  De huiduitslag, hoofdpijn, en als er ook misselijkheid en overgeven bij zou zijn, kunnen op tyfus wijzen. Vlektyfus. Maar dat is wel een gewaagde uitspraak, omdat ik niet alle omstandigheden ken. Een infectie met streptokokken zou ook mogelijk kunnen zijn.

  De hoofdpijn wordt  natuurlijk minder door de paracetamol. Het antihistaminicum zal niet veel effect hebben, net zoals het antivirale middel.

  Ze moet in ieder geval beter gaan eten en voldoende vocht binnenkrijgen.

  Reactie
  #13

  Erg bedankt voor de informatie Tandor!

  Vrijdag is ze met de medicijnen begonnen en helaas is er nog weinig vooruitgang te zien qua klachten en wondjes, het blijft een beetje stabiel. Ik dring nu aan op een nieuw laboratoriumonderzoek in een ander goed bekend ziekenhuis. Mogelijk komt daar nieuwe informatie uit. Zodra ik de uitslagen binnen heb, zal ik het uploaden en zie erg uit naar je reactie. Ook andere ontwikkelingen zal ik blijven posten.

   

  Reactie
  #14

  Succes en beterschap voor je vriendin in ieder geval

  Reactie
  #15

  Dank je wel Tandor!

  Vandaag is ze weer bij de huisarts langs geweest voor controle. Ze slikt medicijnen sinds vrijdag, maar er is nog geen vooruitgang te zien, het blijft stabiel. Gelukkig kan ze wel elke dag naar haar werk, het is niet zo dat ze doodziek is. De dokter heeft nu een dubbele dosering voorgeschreven om te kijken of dat aanslaat. Vrijdag moet ze terug ter controle. Ze krijgt pas een verwijsbriefje als er geen vooruitgang is te zien tijdens de komende controles, na ongeveer 2 weken vanaf de eerste kuur. Ik heb vandaag weer aangedrongen op zo snel mogelijk een nieuw laboratoriumonderzoek, maar ze is eigenwijs en wil eerst de komende dagen afwachten hoe ze zal reageren op de dubbele dosis. Als er vrijdag geen verbetering heeft plaatsgevonden, dan wil ze zich zaterdag ergens anders laten testen.

  @ Tandor: Je geeft aan dat ze beter moet eten en voldoende vocht binnen moet krijgen. Als het om een infectie gaat, dan zal ze hierdoor niet veel opknappen neem ik aan?

  Reactie
Reageer op: ***SPOED, specialist gezocht*** herpes of iets anders?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief