Opgezette lympfeklieren van hals tot hoofd

 • #1

  Hallo,
  Sinds enkele dagen heb ik enorm opgezette lympfeklieren in mijn hals, nek, maar ook op mijn hoofd en achter mijn oor. Ik heb al weken last van de linkerneusholte (bloedneus en korstjes). Herkent iemand dit? De dokter denkt aan een (flink uit de hand gelopen) ontsteking in de linkerneusholte. Ik heb nog geen antibiotica gehad.
  Manuela

  Reageer
  #2

  Een lymfeknoop is een orgaantje op het verloop van lymfevaten. Het bestaat uit vele lymfocyten die gerangschikt zitten in een kapsel. Via de hilus komen aanvoerende lymfevaten binnen en in de periferie vloeit de lymfe naar de afvoerende lymfvaten. De lymfocyten rangschikken zich in zones binnen de lymfeklier. De binnenkomende lymfe wordt langs een groot aantal lymfocyten geleid die zullen reageren als de lymfe stoffen of (vreemde) cellen bevat die het immuunsysteem prikkelen. De benaming lymfeklier is formeel onjuist aangezien lymfeknopen niets uitscheiden (excretie) zoals ander klieren.

  Als er zich in het lichaam een infectie voordoet, zal de dichtstbijzijnde lymfeklier vaak ook geprikkeld worden en dus gezwollen raken.

  In het lichaam zijn vele honderden lymfeklieren. Grote aantallen bevinden zich vooral in de hals en onder de kaak, in de oksels en in de liezen.

  Veel mensen maken zich grote zorgen als ze bij zichzelf een vergrote lymfeklier waarnemen omdat ze denken aan lymfeklierkanker of uitzaaiingen van andere kanker. Dit is maar zelden terecht: in het dagelijks leven is 99,9% van de gezwollen lymfeklieren een gevolg van een infectie. Met name gezwollen lymfeklieren in de hals komen bij kinderen zo vaak voor dat het eerder vreemd is als er bij een kind, ook na goed zoeken, niet een is te vinden.

  Reageer
  #3

  Ben erg tegen veelvuldig en vaak onnodig gebruik van antibiotica , maar het lijkt me hier toch echt aan de orde! Overleg nog even met de dokter!
  Sterkte Brena

  Reageer
  #4

  kan het te maken hebben met een ontstoken wond zoals in jouw neus is er een kans op impetigo

  Reageer
  #5

  Dat kan inderdaad, maar er zou nog veel meer kunnen gebeuren. het is niet zo dat deze patient daar nu erg veel rekening mee dent te houden.
  Impetigo, ofwel krentebaard wordt veroorzaakt door de Staphylococcus aureus, een stafylokok die toxinen afscheidt en flinke ontstekingen kan veroorzaken. Als je een impetigo infectie oploopt kun je het beste niet aan de blaasjes krabben, omdat de inhoud van de blaasjes zeer besmettelijk is.
  Maar normaal gesproken, en zo denkt de huisarts er ook over, zijn geen antibiotica nodig, en zal de eigen afweer in actie komen om de infectie te verslaan.
  Mocht het toch uit de hand lopen en een superinfectie (een nieuwe infectie bovenop een al bestaande infectie) dan kun je altijd nog ingrijpen met antibiotica.
  Eerst maar eens uitzieken en de natuur zijn gang laten gaan. Heel vervelend maar toch het beste, denk ik en de huisarts.

  Reageer
  #6
  Reageer
Reageer op: Opgezette lympfeklieren van hals tot hoofd
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief