Antwoord huisarts

 • #1

  Hallo Allemaal,
  Ik was samen met mijn dochter bij de huisarts. De huisarts wilde mij even alleen spreken. In dat gesprek vroeg hij of hij ons mocht meten en wegen, want hij xag aan ons dat wij te zwaar zijn. Mag hij dit zo zeggen?

  Reageer
  #2

  Waarom zou hij dat niet mogen zeggen?
  Het lijkt mij juist goed dat hij iets aankaart wat hij signaleert en daar iets mee wil doen.
  Hij zegt het niet om te pesten,maar omdat hij een potentieel gezondheidsrisico ziet.
  Als arts is het zijn werk/plicht om daarop te anticiperen.
  Wat jullie daar vervolgens al dan niet mee doen, is aan jullie zelf.

  Reageer
  #3

  Het is meer dat ik nogal schrok. We (mijn dochter en ik) gaan wel terug naar de huisarts. Hoe leg ik dat mijn dochter uit?
  .

  Reageer
  #4

  Hoe oud is je dochter?

  Reageer
  #5

  Wees eerlijk.
  De huisarts wil graag dat jullie nog een keer terug komen omdat hij denkt dat jullie wat te zwaar zijn.
  Dat is niet gezond en daarom wil hij jullie helpen om wat af te vallen.
  Dat is niet iets om je voor te schamen,ookal voelt dat misschien zo, je kunt onbewust te veel aankomen.
  Je kunt met een kind ook op een leuke, speelse manier wat aan overgewicht doen, het kan "extra tijd samen dingen doen" zijn, als je samen iedere dag een half uur gaat bewegen.
  Wandelen, dansen, fietsen, of een andere fysieke bezigheid.
  En ook diëten hoeft geen straf te zijn, anders eten kan ook heel lekker blijken te zijn.

  Reageer
  #6

  Hallo J ze is 10 jaar

  Reageer
  #7

  Het kan voor een kind op die leeftijd soms zelf fijn zijn dat een ouder zegt samen wat aan overgewicht te gaan doen.
  Dat klinkt raar, maar vaak durven kinderen niet tegen hun ouders te zeggen als ze bijvoorbeeld op school gepest worden of opmerkingen krijgen over hun gewicht.
  Ze schamen zich, ook tegen hun ouders.
  Als jij zegt er samen wat aan te gaan doen, kan dat een enorme opluchting zijn, zeker als je het zo brengt als in mijn vorige bericht.

  Reageer
  #8

  Hallo Suus,
  Heel erg bedankt voor je tips. Hier ga ik zeker mee aan de slag. Ik had gisteren avond al een gesprek met mijn dochter en uitgelegd waarom we maandag terug moeten naar de huisarts. Ze gaf aan het wegen spannend te vinden en liever eerst thuis wil wegen, zodat ze een beetje weet wat ze kan verwachten. Is dat slim of juist niet? Wij hebben thuis geen weegschaal, die moet ik dan kopen.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ik denk dat het geen kwaad kan om van te voren te wegen.
  Maar als je zelf een weegschaal aan zou schaffen, spreek dan wel een vast meetmoment in de week af, waarop je samen gaat wegen.
  Dan voorkom je dat ze bijvoorbeeld meerdere keren per dag of na het eten van iets extra's zelf gaat wegen en daardoor onzeker wordt.
  De huisarts zal jullie handvaten geven of een verwijzing naar een diëtist, die zal zulke dingen ook met je bespreken.
  Afvallen hoeft voor een kind absoluut geen drama te zijn, zeker niet als mama (en wellicht de rest van het gezin) mee doet.
  Als je het maar leuk maakt: samen gezond boodschappen doen, samen gezond koken, samen extra bewegen en op vaste momenten gewoon iets lekkers wat misschien niet helemaal "mag".

  Reageer
  #11

  Hallo,
  Vanmorgen na het lezen van de reactie van Suus een weegschaal gaan kopen. Afgesproken met dochter dat we nu gaan wegen en maandag waarschijnlijk bij de huisarts. Dat we daarna gaan afspreken hoe nu verder.
  Zelf was ze heel erg geschrokken van haar gewicht nu. Na het wegen heb ik onze bmi uitgerekend. Maandag maar even bespreken met de huisarts, want dit zit niet goed. Dochter is 150 en woog vanmorgen 65 kg. Ikzelf ben 160 en woog vanmorgen 120 kg, allebei wegen we te veel. Daar waren we van geschrokken. Ze vroeg ook aan mij gaat de huisarts maandag nou boos worden omdat wij te zwaar zijn? Nee, hij wilt ons alleen maar helpen had ik geantwoord.

  Reageer
  #13

  Heel goed, zoals je gereageerd hebt hoor!
  Want dat is precies wat de huisarts gaat doen.

  Reageer
  #14

  Goedemiddag,
  Hebben jullie nog tips/adviezen voor maandag als we terug gaan naar de huisarts?

  Reageer
  #15

  Ik zou eerst afwachten wat de huisarts voorstelt.
  Vermoedelijk een bezoek aan een diëtist voor voedingsadvies.
  Je zou ook kunnen kijken of je zorgverzekering bijvoorbeeld een leefstijl/voedings coach vergoedt, die kan naast de diëtist ook helpen met meer bewegen op een leuke manier.

  Reageer
  #16

  Goedemorgen, vanmorgen ben ik samen met mijn dochter teruggegaan naar onze huisarts. We hadden, vond ik heel fijn, een dubbele afspraak.
  Toen we in de spreekkamer zaten legde de huisarts nogmaals uit waarom we terug moesten. Hij zei: aan jullie kan ik zien dat jullie overgewicht hebben. Ik ben verplicht dat te vermelden, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Graag zou ik jullie even willen wegen en meten en bij moeder ook de buikomvang willen meten. Daarna bereken ik jullie bmi en praten we even verder hoe we dit gaan aanpakken. Hier gingen we mee akkoord. Na alle metingen gaf de huisarts aan dat we allebei zorgelijk overgewicht hebben en stelde voor dat we naar de diëtist gaan voor voedingsadvies en voor mijn dochter naar de kinderfysiotherapeut om te bewegen en ik naar de sportschool om te sporten. Ook wilde hij ons graag 1x per maand terug zien om te kijken hoe het gaat.

  Reageer
  #17

  Fijn dat het een goed gesprek is geweest!

  Reageer
Reageer op: Antwoord huisarts


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MBVoeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief