Borstgroei bij meisje van 11 jaar

 • #1

  Hallo mijn naam is Miryam,
  Ik heb een vraag aan ieder een die kinderen heeft. Ik heb namenlijk een dochter van elf, en zij heeft sinds een maand last van haar linker tepel. Die voelt hard aan en het is net een knobbel, terwijl aan de rechter kant niet aan de hand is. Weet iemand wat dit is, ze heeft namenlijk nog geen borsten. Help?

  Reactie
  #2

  borstgroei begint niet met 2 borsten tegelijk, vaak is de een wat eerder dan de andere. Borstgroei kan v.a. 8 tot 11 jaar beginnen en ongeveer 2/3 jr later worden ze dan ongesteld.
  lijkt me dus gewoon normaal, als je twijfelt, gewoon naar de huisarts.
  er is trouwens genoeg informatie te vinden als je even Googled denk ik.
  Brenda

  Reactie
  #3

  bedankt voor je reaktie. Ik zat ook te denken aan puberen of aan borstgroei. Maar dat omdat haar linkertepel zo hard was net een knobbel werd ik best wel een beetje angstig maar goed. Ik wacht het gewoon nog even af. Alvast bedankt.

  Reactie
  #4

  Ditzelfde heeft onze dochter van 10 ook. Wij zijn er vorige week mee naar de huisarts geweest en die vertelde dat dit normaal is. Het is het begin van de borstgroei. De "groeischijven" in de borst zetten op onder invloed van hormonen. Ook jongens kunnen dit hebben in de puberteit. Wij moeten wel over een maand terugkomen, omdat het maar aan een kant zit. Ook dat kan normaal zijn, maar voor de zekerheid toch even in de gaten houden denk ik.
  Ook moesten we in de gaten houden of de bobbel erg pijnlijk wordt. Een beetje gevoelig is normaal, maar echte pijn dus niet.
  Hopelijk helpt je dit verhaal een beetje, en anders toch even de huisarts laten kijken.
  groetjes,
  Marijke

  Reactie
  #5

  Ja, dat is de groeischijf. Dat kan wat gevoelig zijn. En het is wellicht een goed moment om te starten met wat seksuele voorlichting, bijvoorbeeld over de functie van de borst, de melkklieren, de tepel en het zogen. Het erotiserend effect kun je misschien ook aanstippen.

  Succes.

  Reactie
  #6

  hee.. ik ben zelf 11 jaar en heb ook een bobbel in mijn liker borst het is wel gevoelig en doet soms ook pijn. ik heb sinds een tijdje dat ze ook gaan groeien maar mijn linker borst is groter en dikken als mijn rechter is dit dus normaal is dit borstengroei?? groetjes Lisa

  Reactie
  #7

  Ja, dat is normaal. Heb je een ouder zusje, of kijk eens samen met jouw moeder of met een lieve tante naar jouw borsten, want zij hebben natuurlijk alle ervaringen ook gehad van de periode waar jij nu in zit.

  Reactie
  #8

  Wat fijn om dit allemaal te lezen, want mijn dochter vertelde mij net ook dat haar rechterborst pijn doet onder haar tepel. Ze is 10 (bijna 11) en ik schrok me een hoedje. Ik voelde een hard schijfje onder haar tepel en heb haar wel gezegd dat we toch even een afspraak met de huisarts gaan maken. Alles begint net pas te groeien, maar je ziet toch een klein verschil tussen links en rechts. Ben nu iets meer gerustgesteld maar ga toch even met haar bij de huisarts langs.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Fijn. Laat je misschien weten wat de uitslag van het onderzoek van de huisarts bij jouw dochtertje is? Daar kunnen anderen weer van leren. En wat de huisarts erover vertelde, bedoel ik.

  Reactie
  #10

  2 weken geleden vertelde ik hier dat mijn dochter van 10 een schijfje in haar borst voelde en we zijn inderdaad de volgende dag naar de huisarts gegaan. Toen ik de huisarts vertelde waar we voor kwamen en we het voor de zekerheid even wilde laten checken was haar antwoord "en je wilde het niet even aankijken en afwachten totdat het vanzelf overging?"
  Nou zeg ik je??!!! Wat is dat een verchrikkelijk dom antwoord van een huisarts. NEE, natuurlijk ga ik niet zitten afwachten. Bij mijn dochter deed haar borst pijn, maar hoeveel vrouwen hebben borstkanker en hebben het nog nooit gevoeld. En dan krijg je zo'n antwoord precies in de Pink Ribbon week. Juist in een week waar vrouwen geleerd wordt goed naar haar lichaam te luisteren en te kijken en wat zeker iets is wat ik mijn dochter wil meegeven.
  De huisarts heeft haar onderzocht en voelde inderdaad een schijfje onder haar tepel. En de diagnose? "Je wordt groot, meid".
  Het was dus iets waar we ons niet ongerust over hoefde te maken.
  Nu twee weken later heeft ze geen last meer van haar borst en begint er ook een schijfje te komen in haar andere borst.

  Laat je alsjeblieft niet tegenhouden door het domme antwoord van mijn huisarts! Als je twijfelt, gewoon gaan. Liever het zekere voor het onzekere nemen.

  Reactie
  #11

  Hoi Bianca, helemaal mee eens. Nu weet je het zeker. En daar is de huisarts tenslotte voor. Bij twijfel over bultjes in de borst zou ik altijd even naar de huisarts gaan!

  Reactie
  #12

  Lees ook:

  Schijven in borsten?
  http://www.dokter.nl/forum/Borsten/207135-Schijven-in-borsten.html

  Knobeltje in linker borst (man)
  http://www.dokter.nl/forum/Borsten/184843-Knobeltje-in-linker-borst-man.html

  erge pijn in mijn borst
  http://www.dokter.nl/forum/Borsten/214907-erge-pijn-in-mijn-borst.html

  Reactie
  #13

  Hoi,
  ik ben 15 en heb soms last vna mijn borsten en als ik dan voel voel ik een schijf. maar volgens mij zijn mijn borsten al uit gegroeit (ze zijn namelijk niet groter meer geworden sinds 1 jaar na mijn eerste ongesteldheid) En volgens mijn moeder gaat die schijf weg als je borsten klaar zijn met groeien.
  bij mijn rechterborst heb ik nu pijn en volgens mij heeft mn schijf bestwel een rare vorm.
  nou ja ik maak me niet zo zorgen maar ik wil weten wat het is want de pijnen zijn wel irritant.
  Groetjes.

  Reactie
  #14

  Als je wilt weten wat er aan de hand is, ga dan even met je moeder naar de huisarts voor een onderzoekje van de borsten. De huisarts heeft hier heel veel ervaring mee en kan als beste bepalen wat er aan de hand kan zijn.

  Reactie
  #15

  Lees ook:

  Dochtertje 9 jaar - Pijnlijk knobbeltje in linkerborst
  http://www.dokter.nl/forum/Borsten/283467-dochter-van-9-heeft-een-pijnlijk-knobbeltje-in-borst.html

  Kleine meisjes worden groot
  http://www.dokter.nl/forum/Kinderen/163489-Kleine-meisjes-worden-groot.html

  Beginnende borstjes bij kind van 6 jaar
  http://www.dokter.nl/forum/Kinderen/159552-Beginnende-borstjes-bij-kind-van-6-jaar.html

  Meisje 7,5 jaar krijgt al borstjes
  http://www.dokter.nl/forum/Kinderen/162650-Borstgroei-bij-meisje-van-7-1/2-jaar.html

  Reactie
Reageer op: Borstgroei bij meisje van 11 jaar
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief