Effecten van ouder worden op de penis

Effecten-van-ouder-worden-o

Naarmate we ouder worden begint ons lichaam te veranderen. Het wordt wat minder stevig en hier en daar gaat het hangen. Maar wat zijn eigenlijk de effecten van het ouder worden op de penis?

Naarmate de man ouder wordt heeft hij minder actief testosteron en meer oestrogeen. Bij mannen is testosteron het belangrijkste geslachtshormoon. Vanaf ongeveer het 30ste levensjaar neemt de productie van testosteron af met ongeveer met 1 á 2% per jaar. Wanneer een man eind 40 of begin 50 is dan neemt de hoeveelheid testosteron in een iets hoger tempo af.

Deze daling in testosteron wordt soms wel de mannelijke menopauze of andropauze genoemd. Op lichamelijk vlak is deze periode echter in helemaal niets te vergelijken met de overgangsperiode van de vrouw. Bij de man is er namelijk geen sprake van een plotselinge daling in de hormoonproductie maar met een hele geleidelijke vermindering. De hoeveelheid testosteron en de snelheid van de testosterondaling varieert trouwens sterk per man; er zijn mannen van in de 70 die een testosteronspiegel hebben die gelijk is aan die van de gemiddelde man van bijvoorbeeld in de 30.

Welke veranderingen zijn merkbaar?
De seksuele piek van de man ligt zo rond het 30ste levensjaar. Na deze tijd worden de veranderingen langzaam zichtbaar. Maar op welke gebieden zien we deze veranderingen?

Het uiterlijk
Aan het uiterlijk van de penis veranderen er in de loop der tijd twee dingen. Ten eerste verliest de eikel langzaamaan zijn paarsrode kleur. Dit is een direct gevolg van een verminderde bloedtoevoer. Daarnaast neemt de hoeveelheid schaamhaar af. Door het dalen van de testosteronspiegel verliest de man langzaam zijn schaamhaar rondom de penis.

Het formaat
In de loop der jaren verandert ook het formaat van de penis. De penis krimpt namelijk zowel in de lengte als in de dikte. Het krimpen is beperkt. Bijvoorbeeld wanneer de penis van een 30-jarige man in erectie 15 centimeter lang is, krimpt deze waarschijnlijk tot 14 of 13 centimeter wanneer hij op 70-jarige leeftijd is. Bij het krimpen van de penis zijn minimaal twee mechanismes betrokken. Eén daarvan is de langzame afzetting van vetstoffen (plaques) in de kleine slagaders in de penis, wat de bloedstroom naar het orgaan belemmert. Dit proces heet atherosclerose, en is hetzelfde proces dat bijdraagt tot verstoppingen in de kransslagaders. Het andere proces heeft te maken met de geleidelijke opbouw van onelastisch bindweefsel binnen de elastische vezels die de zwellichamen omhullen. Erecties vinden plaats wanneer deze zwellichamen zich vullen met bloed. Door een combinatie van blokkades in de kleine slagaders in de penis en de verminderde rekbaarheid van de zwellichamen, krijgen mannen gemiddeld kleinere erecties. Ook de testikels veranderen van grootte. Rond het 40ste jaar beginnen de testikels te krimpen. En man van ongeveer 30 jaar heeft een testikel met een gemiddelde doorsnee van ongeveer 3 centimeter. Bij een man van 60 jaar is deze doorsnee gekrompen naar ongeveer 2 centimeter.

Krom trekken
Van de ziekte van Peyronie (induratio penis plastica) is sprake als de penis bij het stijf worden krom trekt. Dit is een aandoening die niet aangeboren is, maar die op latere leeftijd ontstaat en dan meestal na de 40.

Het krom trekken van de penis door de ziekte van Peyronie komt bij ongeveer 0,4% tot 9% van de mannelijke bevolking voor. Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van de kromming, waarbij de meest geaccepteerde verklaring is dat er littekenweefsel ontstaat door veelvuldige kleine verwondingen aan de wand van de zwellichamen. De verkromming ontstaat doordat het weefsel ontsteekt en er na verloop van tijd harde, verlittekende of verkalkte plekken ontstaan: plaque.

Zo’n kromming kan uiteindelijk pijnlijke erecties tot gevolg hebben, en dat kan de gemeenschap weer bemoeilijken. Meestal verdwijnt deze aandoening na een paar jaar vanzelf weer, maar in sommige gevallen is een operatie nodig om de penis weer rechter te maken.

Minder gevoelig
Met de tijd wordt de penis minder gevoelig. Hierdoor kan het moeilijk worden om een erectie te krijgen en tot een orgasme te komen. Of dit ook leidt tot minder plezierige orgasmen, is onduidelijk. Daarnaast is het zo dat de werking van de penis verminderd kan worden door een verminderde bloeddoorstroming. Wanneer er niet genoeg bloed in de penis stroomt, wordt deze niet hard genoeg om in een langdurige erectie te blijven. Erectiepillen kunnen je helpen de doorstroming te vergroten en gemakkelijker een erectie te krijgen. Ook een erectiepomp kan er voor zorgen dat de penis hard wordt.

Het goede nieuws
Ondanks deze veranderingen van de penis benadrukken vele mannen met deze veranderingen prima kunnen leven en dat ze aangeven met deze verminderde functie van de penis nog heel tevreden zijn met hun seksleven. Uit een Engels onderzoek onder 35000 mensen bleek zelfs dat de frequentie van seks boven het 50ste levensjaar misschien wat afneemt, maar de kwaliteit alleen maar toeneemt.

Bronnen: WebMD, seksualiteit.nl en centrumvoorurologie.nl

41 reacties op “Effecten van ouder worden op de penis
 1. Het verhaal klopt grotendeels, mijn penis is ruim 3 cm korter geworden en wat dunnen. Eikel is bijna wit en last van de voorhuid welke niet krimpt en vroeger losjes besneden en voorhuid zakt weer over eikel en gevolg dat er weer talg ontstaat ,dus veel wassen Haargroei blijft zelfde. Testikels blijven groot Dus niet elke man is hetzelfde
  Sterkte voor een ieder

  Geschreven door Nick op
 2. ik ben 70 jaar en de laatste maanden heb ik last van een stevige erectie eigenaardig ik heb dat gekregen na een darm onderzoek waar ze 9 poliepen hebben verwijderd dat kan toeval zijn maar kan men bij Dokter nl eventuele het hormoon testosteron bestellen graag een antwoord Mvg Victor

  Geschreven door victor op
 3. Bij dokter.nl kunnen geen medicijnen worden besteld.

  Geschreven door Tandor op
 4. Geen last van dit alles. Er kan nog steeds een emmer water aan hangen. Alleen de orgasmes zijn minder intens. Echt ‘spuiten’ is er ook niet meer bij. Een klein flopje en klaar.

  Geschreven door Korbach op
 5. Mijn ervaring is dat de regelmaat van gemeenschap veel invloed heeft. Met een partner in de overgang blijkt de behoefte sterk te verminderen. Vooral aan de geestelijke behoefte aan intimiteit moet blijvend aandacht worden gegeven. Met het gebruik van proargi9 zijn de resultaten verbeterd.Het verbetert de bloeddoorstroming

  Geschreven door martin op
 6. elke keer weer zeer kundige zaken die worden uitgelegd,,ik heb een prachtige dochter van 6 en ben sinds een maand 69 jaar oud,,mijn vrouw is natuurlijk beduidend jonger,,maar waar het om gaat is,,dit op mijn 62e het er nog uit voelde kolken en vrouwlief werd zwanger, maar dat ik nu ,,wat Korbach omschrijft,ook heb,,nog steeds heerlijk maar fluimpje en dat was het,,iemand idee hoe je het kan verbeteren,,groet C.

  Geschreven door Cor op
 7. Dank voor deze update. Een “lulverhaal” (metafoor) als dit kom je niet vaak tegen, dit is echt duidelijk en deels herkenbaar.
  Met mijn 62 jaar is mijn penis inderdaad wat korter geworden, gemeten heb ik het niet maar ik schat zo’n 2cm.
  Ook de “Zin in Seks” is afgenomen, zelfbevrediging gaat wat moeilijker maar lukt nog steeds. De ochtend stijfheden zijn er nog wel, die grijp ik aan indien de lust tot ejaculatie daar is.
  Al met al een leefbare situatie waarmee ik goed functioneren kan. Dank voor dit moeilijk bespreekbaar onderwerp.

  Geschreven door Hans op
 8. Ik kon na hersenletsel in 2013 geen erectie meer krijgen en in 2015 begon ik daar last van te krijgen, geen erectie krijgen en niet klaarkomen.
  Dat was wel even schrikken je hebt je mannelijkheid niet meer ook dat nog dacht ik.
  Na vele internetsites geraadpleegd te hebben ben ik naar de arts geweest en bij de suxuoloog ook de acupuncturist heeft mij geholpen.
  ik heb zonder medische ingrepen het volgende uitgeprobeerd, pillen op natuurlijke basis(meer sperma) geslikt en daarbij het gebruik van een penispomp en prostaatmassages en toen kwam er weer leven in mijn penis.
  Eerst stond mijn penis op half 6 daarna op half 8 en nu recht vooruit en kom ook weer klaar.
  Ik doe het niet veel meer als voorheen maar beleef wel weer plezier ondanks mijn 55 jaar.

  Geschreven door Paul op
 9. Na pilletjes, spuiten bestaat er ook een alternatief dat reeds 35 jaar bestaat en dat is een erectieprothese.
  Vele zullen nu denken, wat een prothese….
  Nee aan de buitenkant zie je niets maar de erecties zijn harder dan de meeste mannen hebben.
  Vragen?

  Geschreven door alain van driessche op
 10. Ik ben 60 met een heerlijke jongere vrouw van 51 en rook en drink niet enkel een enkele keer een glaasje slikt wel omega 3 capsules na mijn Sterilisatie een 15jr terug had ik wel minder sperma produktie maar ook dat gaat nu met Omega 3 weer beter verder gezond eten en de intieme daad dagelijks/wekelijks bijhouden,tot nu toe geen problemen,maar hoor en lees soms schokkende verhalen maar meestal zijn dit zware rokers en stevige drinkers met overgewicht,tja dan word het lastig.

  Geschreven door evie op
 11. mijn penis is hangt wat mijn voorhuid is nog altijd goed en de eikel is wel wat roder geworden maar heb nog altijd een goed orgasme en ik krijg nog altijd een goede erectie .
  ook als ik opsta ochtend erectie .en het hij is nog gevoelig .

  Geschreven door stefan op
 12. Ben 84. Geen erectie meer. Wat is er nog aaan te doen ? Viagra helpt niet.

  Geschreven door Henry op
 13. Ben 58. 1.84m / 87 kg.
  Aangezien ik wekelijks 2x naar de sportschool ga heb ik niet het idee dat mijn spieren afnemen.
  Erectie komt zeker vanzelf, maar houdt minder lang aan.
  Mijn probleem is dat ik als ik vrij de erectie aanvankelijk goed hard is, mar als ik in mijn vrouw ben vaak weer afneemt. Klaarkomen gaat dan nog wel goed met de hand.
  Ben benieuwd of dit met testosteron te maken heeft. Zou dat niveau wel willen meten en eventueel aanvullen, maar ik lees ook vaak waarschuwingen voor vervelende bijwerkingen.

  Iemand ervaring ermee?

  Geschreven door Franz op
 14. Sommige dingen worden wat minder als we ouder worden. Dat is een kwestie van accepteren. Je lost dat niet op met toevoeging van testosteron. Sterker nog: het zou zelfs nadelig kunnen werken.
  Overigens kan langdurige en overdadige krachtsport daar ook nog invloed op hebben. Heel vaak wordt een dergelijk probleem veroorzaakt door een overspannen bekkenbodem.
  Als je je testosteronspiegel wilt laten meten kan dat gewoon met bloedonderzoek via de huisarts.

  Geschreven door Tandor op
 15. @ Henry
  Vraag aan je arts om androskat . dat zal best wel resultaat geven Is goed te doen na instruktie, sukses

  Geschreven door J op
 16. Na 2 prostaatbehandelingen waarvan 1 TURP , ben ik totaal impotent, ik was 66 toen dit plaatsvond, is niet echt leuk hoor !!

  Geschreven door deejee op
 17. Het is bekend maar wordt vaak niet genoemd dat je na prostaatbehandelingen impotent kunt worden. Zenuwen die heel dicht bij elkaar liggen worden vaak beschadigd. Met zulke vervelende gevolgen. Dat wordt helaas meestal niet genoemd. Heel veel sterkte.

  Geschreven door Maartje op
 18. ik ben 70 jaar en heb last van een kromme penis,ik wil mij niet laten opereren wat kan je het beste doen

  Geschreven door karel op
 19. Als je de kromming eerder niet had, ga dan naar de huisarts en vraag een verwijzing voor de uroloog. Deze kan dan onderzoeken of de bloedtoevoer naar de zwellichamen verstoort is.

  Geschreven door Tandor op
 20. niets doen, zo laten kan voor niets kwaad hoor

  Geschreven door joris op
 21. wat is prostaatmassage aub

  Geschreven door jori op
 22. Dat is via Google makkelijk op internet te vinden

  Geschreven door Tandor op
 23. BestePaul, bedank voor je reactie, waar koopje zo een anaaldouchebuis?, vanwaar ben aub,ik van Jabeke,

  Geschreven door jors op
 24. Een metalen anaaldouche is de beste en die koop je via internetsites en of in een sexwinkel weet ik.
  ik hoor het wel als je er een hebt gekocht.
  Paul

  Geschreven door Paul op
 25. fijne dank hoorx

  Geschreven door jors op
 26. spalken die hap

  Geschreven door arie op
 27. Sinds enkele jaren kan ik hem niet meer recht omhoog krijgen, viagra helpt niet. Ik kan hem alleen nog maar horizontaal omhoog krijgen, niet meer verticaal. Soms een beetje diaganaal als ik geluk heb.
  help aub.

  Geschreven door GRH op
 28. Hoe oud ben je?
  Gebruik je medicijnen? Voor de rest is de fuctie wel nog in orde?

  Geschreven door Tandor op
 29. Beste Paul, wat erg van het hersenletsel. En ook nog uw “manlijkheid” verliezen. Dan al die soesa om weer in bed aan de gang te kunnen met je relatie. Ik zou van minder moe worden zeg. Wat is dat toch met jullie mannnen? Manlijkheid heeft niets met een stijve penis te maken maar hoe jij een vrouw behandeld. Ik vind het raar om daar extreem mee bezig te zijn. Hebben jullie geen hobby’s of zo? Pfff….

  Geschreven door wauwie op
 30. Prostaat massage is via je anus je prostaat stimuleren met de vinger of ander hulpmiddel. Het kan medische voorschriften hebben maar tevens en vooral om te genot . Als je je prostaat laat stimuleren ga je misschien hardere erectie hebben en beter spuiten en klaarkomen. Op latere leeftijd is het ook goed deze prostaat massages te laten doen als er minder sexcuele activiteit is . Ook jonge mannen vinden het heerlijk om het te laten doen binnen hun spel van sexcuele activiteiten.

  Geschreven door Andre op
 31. Ik ben 72 en heb dit ook. Speciaal na een stevige blaas kanker en de behandelingen is het erger geworden. Maar een penisring helpt fantastisch en dan gaat alles weer prima. Niet langer dan 30 minuten gebruiken!!!

  Geschreven door ik op
 32. Erectieprothese? Zou je daar aub wat meer over willen schrijven?
  Bij ons problemen met weinig erectie die ook niet lang aanhoudt. Cialis helpt wel wat, maar nieuwsgierig naar jouw verhaal.

  Geschreven door Alex op
 33. op mijn 75 ste jaar is mijn prostaat vewijderd wegens prostaat kanker.sinds dien kan ik geen stijve lul meer krijgen.ik kan nog wel klaarkomen met rukken met een slappe lul.aleen het orgasme is nu minder heftig.

  Geschreven door kees100 op
 34. Ik merkte rond mijn zestigste dat mijn erectie wel flink hard was, maar zeker 4 centimeter korter. Bij ingeving heb ik stevig tussen duim en wijsvinger genomen en met kracht getrokken. En PLOP: vier centimeter er weer bij. Sindsdien ben ik ook gaan jelken.

  Geschreven door harry op
 35. ik ben 58 jaar, en mijn testikels zijn minimaal. Ik masturbeer sinds mijn 11e jaar, zou het daardoor komen?

  Geschreven door Dick op
 36. H3t masturbren zal de oorzaak niet zijn. Maar naar mate je ouder wordt, worden ze wel wat kleiner

  Geschreven door Tandor op
 37. Mijn penis is altijd erg klein als hij in slappe stand is. Alleen bij een erectie word hij groot, ik denk 17 centimeter.Is dit goed?

  Geschreven door Dick op
 38. Niks mis mee

  Geschreven door Tandor op
 39. Ben 61 en alles werkt nog prima.

  Geschreven door Peter op
 40. Ik ben 16 en ik heb bij een erectie een kromme penis kan dit kwaad?

  Geschreven door Ronald op
 41. Als je er verder geen last van hebt en er geen echte knik in zit, hoeft dat helemaal geen probleem te zijn

  Geschreven door Tandor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief
Dokter.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op 'ga verder' te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.
Ga verder