verschillende grootte teelballen

  • #1

    hallo, ik zag laatst een programma op tv en hoorde daar een dokter zeggen dat je de balzak vanaf je 15e jaar regelmatig moet onderzoeken naar oneffenheden. nu zei hij ook dat je moest letten op of de grootte van een teelbal was toegenomen.
    nou heb ik laatst mijn teelballen gecontroleerd en kwam bij dat er toch een redelijk verschil zit tussen de rechter en linker bal. de rechter bal is denk ik 2x zo groot en ik vind dat juist mijn linker bal juist erg klein is(niet echt normale grootte) best wel klein(ongeveer een klein paaseitje). nu heb ik dat al sinds ik ben geopereerd voor een liesbreuk toen ik ongeveer een jaar of 9 was. De grootte van mijn rechterbal vind ik eigenlijk meer normaal, en heb het idee dat mijn linker bal gewoon nooit verder is gegroeid. voor de rest heb ik er geen last van en kan me herinneren dat dit altijd zo al geweest is. moet ik me zorgen gaan maken? nu voel ik ook als ik mijn rechterteelbal onderzoek net boven los van de teelbal zelf een kleine redelijk pijnlijke opzwelling ik denk van de bijbal?
    hebben hier mensen ervaringen mee? of moet ik me zorgen maken?

    alvast bedankt
    M

    Reageer
    #2

    De ballen verschillen altijd in grootte of ze nu helemaal gezond zijn of niet, dit is vergelijkbaar met borsten bij de vrouw en schoenmaat.
    Wat deze arts bedoelde is opvallende afwijkingen die zouden kunnen wijzen op een ernstige aandoening.

    Reageer
    #3

    Alle mannen vanaf 15 jaar zouden hun teelballen regelmatig moeten controleren. Dat kan het beste gebeuren tijdens of na een warm bad of douche, als de huid van het scrotum ontspannen is. Neem de teelballen in de palm van de hand en let op grootte, vorm en gewicht. Het is normaal dat één van beide testikels iets groter is dan de andere. Onderzoek ze vervolgens afzonderlijk door ze één voor één voorzichtig tussen duim en vingers te rollen. Hierbij kan u de bijbal (epididymis) voelen, een worstvormig orgaan deels boven, deels achter de testikel. Die moet u niet aanzien voor een knobbel!

    Een klein, hard, pijnloos knobbeltje ongeveer zo groot als een erwt in één van de testikels, kan wijzen op teelbalkanker. Ook kan een teelbal zwaarder of harder aanvoelen dan normaal. De testikel voelt in de meeste gevallen ‘ongemakkelijk’ aan en er kan een doffe pijn in de onderbuik of de liesstreek optreden. Door regelmatig zelfonderzoek kan een carcinoom (kankergezwel) in een vroeg stadium opgespoord worden. Als het knobbeltje niet wordt behandeld, groeit het langzaam. Vanuit de teelbal kunnen de daar aanwezige kankercellen zich naar andere delen van het lichaam uitzaaien.

    De meeste knobbeltjes in de teelballen zijn niet kwaadaardig. Als u echter een knobbeltje ontdekt, moet u zo snel mogelijk uw huisarts inlichten. Een kwaadaardig knobbeltje moet zo spoedig mogelijk worden behandeld. De arts kan doorgaans meteen vaststellen of het knobbeltje het gevolg is van een andere oorzaak, zoals een hernia, een cyste, spataders rond de testikel of een infectie. Bij hevige pijn moet u zich zo snel mogelijk laten onderzoeken op een draaiing (torsie) van de testikel, die onmiddellijk moet worden behandeld. Als uw huisarts het vermoeden heeft dat het knobbeltje kwaadaardig is, zal hij waarschijnlijk een bloedonderzoek en een echografie laten uitvoeren. Als deze onderzoeken kwaadaardigheid niet kunnen uitsluiten kan de specialist een explorerende operatie uitvoeren. Als de diagnose niet zeker is wordt de testikel uit het scrotum gehaald en onderzocht.

    Reageer
    #4

    Beste M,

    Als je niet zeker bent,dan is een doktersbezoek nooit verloren moeite. Wat de grootte van je ballen betreft,zou ik me niet teveel zorgen maken. Mijn ballen zijn bv. altijd erg klein gebleven en ik heb nooit problemen met vruchtbaarheid gehad (heb 2 kinderen). Bovendien is het algemeen bekend dat de ballen altijd iets in grootte van elkaar verschillen. Hoeveel dat uiteen kan lopen weet ik ook niet. Indien je wat pijn zou voelen,zoals je schrijft,dan zou ik toch even bij de dokter passeren.

    Reageer
    #5

    Mijn testikels verschillen van grootte, en zijn beide (voor mn gevoel) vrij klein, hoe komt dit, is dit ernstig, en wat kan ik eraan doen? Ben byna 18.

    Reageer
    #6

    Hallo,

    het is zo, dat testikels nogal eens in grootte en vorm kunnen verschillen.
    Bij de meeste mannen zijn deze als ze eraan voelen gelijk aan de andere
    testikel, bij sommige wijken zo af qua grootte.
    Als er geen vreemde bultjes of indeukingen voelbaar zijn, zal er niets ernstigs
    aan de hand zijn.

    Mocht u toch niet zeker van de zaak zijn, raadpleeg dan even uw huisarts!

    groeten

    Reageer
    #7

    Bij de meeste mannen is de linker testikel groter en hangt de linker testikel lager. Dat is normaal.

    Let wel: niet iedere testikel die groter of kleiner is dan de ander is normaal! Er kan sprake zijn van afwijkingen/aandoeningen/ziekten.

    Reageer
    #8

    Hallo mensen,
    ik merkte 2 weken terug dat me rechte bal groter is dan me linker ik twijfelde en ging naar d ehuis arts toe daar dachten ze dat ik een onstoken bal had.had pilen gekregen maar na een week merkte ik niets van late rmoest ik weer voor controle en had wat op gezocht op het internet en daar bleek iets van zakbalkanker te zijn en lied dat meteen aan de huis arts zien en die stuurd eme met spoed naar het zieken huis, voor een test enzow.. ik mocht naar huis en toen ik al thuis aan kwam kreeg ik meteen telefoon dat ik donderdag moest opereeren dus heb me spulen moeteh paken en meteen naar het ziekenhuis bij meer vragen, gerco 24 jaar

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Fase 1 zaadbalkanker, wanneer het dus vroeg wordt ontdekt heeft een kans van 90% om genezen te worden. Tijdens een maandelijks zelfonderzoek, na het douchen of een warm bad moet je elke testikel onderzoeken op bulten. Als je ribbels voelt, kan dat zijn vanwege de sterk toegenomen vascularisatie dus meer en grotere bloedvaten als gevolg van de tumorgroei. Daarnaast kan de gehele testikel hard en bobbelig aanvoelen. De normale testikel voelt glad aan.

    De symptomen van testikel kanker, of zaadbalkanker kunnen bestaan uit: harde testes of een verharding van een van de testikels; een abnormale gevoeligheid (gevoelloosheid of juist pijn); verlies van seksuele activiteit; een gezwollen scrotum als gevolg van vochtophoping rond de testikel; een doffe pijn in de buik of in de lies; rugpijn; een sterke groei of een aanzienlijke afname in de grootte van een bal. Door de tumor kan een bal tot drie keer zo groot worden (!). Tegelijkertijd kan de andere testikel juist krimpen als gevolg van dat het meeste bloed naar de tumor testikel gaat en de andere testikel dus nutritiënten tekortkomt; bloed in het sperma; ziek, zwak en misselijk voelen.

    Reageer
    #10

    Hallo!

    Ik ben 20 jaar en ik heb wel vaker gehoord dat het normaal is dat bij een jongen de linker bal wat groter is dan de rechter, maar ik heb het gevoel dat het bij mij een beetje de pan begint uit te rijzen. Hij is op dit moment 9x6x6 cm (wel ovaal natuurlijk). Ik heb er geen last van of iets, maar hij is zo immens, dat ik me afvraag of deze afmetingen wel normaal zijn! Ik heb het gevoel dat er geen gezwellen ofzo opzitten, aangezien er geen verschil van textuur over de hele bal te vinden is. Iemand hier de me kan vertellen of dit normaal is???

    Alvast bedankt!

    Frans

    Reageer
    #11

    Ik had een vraagje: is het waar dat een jongen altijd of meestal ongelijke ballen heeft? Bij mij is mijn linker bal kleiner dan me rechter. Ik ben wel is een keer naar dokter geweest voor iets anders waardoor de dokter ook aan mijn ballen moest voelen niet voor de grootte in principe maar toen had ie er niks over gezegd en als het idd erg was dan had ie het ook wel opgemerkt, lijkt mij? Dank.

    Reageer
    #12

    Het is inderdaad heel normaal dat je 2 verschillende ballen hebt en dat de ene groter is dan de andere. Volgens mij heeft bijna iedere man dat, niets om je zorgen over te maken!

    Reageer
    #13

    Iedereen heeft 2 ongelijke ballen. Bij rechtshandige mensen hangt de rechter bal lager en bij linkshandige mensen hangt de linkser bal lager.

    En dat klopt want ik ben ook rechts en bij mij hangt ook mijn rechte bal een stuk lager dus, niks aan de hand hoor.

    Reageer
    #14

    Ik heb een vraag ik heb een bal een stuk groter dan de andere, ik heb het gevoel als of de andere bal nooit gegroeid is, ik heb er verder geen last van ben nu 19 jaar. Wat moet ik doen of wat kan het zijn en waar kan ik er meer informatie over vinden. Alvast bedankt voor reactie's

    Reageer
    #15

    Het is volkomen normaal dat testikels in formaat verschillen en ongelijk hangen. Mocht je vriendin hier toch moeilijk over doen, wijs haar er dan op dat haar borsten ook verschillen en scheef hangen.

    Reageer
Reageer op: verschillende grootte teelballen


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief