arteriesclerose en levensverwachting?

  • #1

    ik zoek wat meer informatie over arteriosclerose
    ook wel aderverkalking genoemd.
    mijn vader is in het umcg onderzocht hierop en hij had klachten vanaf zijn 35e levensjaar.
    mijn opa had het ook en ik krijg het ook is mij verteld.
    de vraag is alleen op welke leeftijd.
    in het onderzoek is ook naar voren gekomen dat de levensverwachting van iemand met een erfelijke ziekte als arteriosclerose niet hoger is als 60 jaar.
    nu wil ik graag weten of dit waar is want er zijn toch wel een aantal dingen in je leven die je anders doet als je je pensioen's leeftijd niet haalt.
    wie kan me er meer over vertellen?

    Reageer
    #2

    Om atherosclerose te voorkomen moeten de vermijdbare risicofactoren worden uitgeschakeld: een hoog cholesterolgehalte in het bloed, hoge bloeddruk, roken, overgewicht en gebrek aan lichaamsbeweging. Afhankelijk van de relevante risicofactoren kan voor een bepaalde patiënt de preventie dus bestaan uit het verlagen van het cholesterolgehalte, het verlagen van de bloeddruk, stoppen met roken, vermageren of gaan sporten.

    Gelukkig is het vaak zo dat als men iets doet aan de ene risicofactor, dit meteen ook de andere factoren gunstig beïnvloedt. Als iemand bijvoorbeeld gaat sporten, leidt dit vaak tot gewichtsafname en als gevolg daarvan zullen ook het cholesterolgehalte en de bloeddruk dalen. Stoppen met roken zal ook het cholesterolgehalte en de bloeddruk verlagen.

    Voor mensen die al een verhoogde kans op hartziekten hebben, is roken extra gevaarlijk. Door het roken van sigaretten wordt de spiegel van het 'goede' cholesterol (het zogenaamde high-density lipoproteïnecholesterol of HDL-cholesterol) verlaagd, terwijl de spiegel van het 'slechte' cholesterol (low-density lipoproteïnecholesterol of LDL-cholesterol) toeneemt. Verder komt er door roken meer koolmonoxide in het bloed, waardoor de kans op beschadiging van de binnenwand van de slagaders groter wordt. Ook vernauwen onder invloed van roken de slagaders zich en als deze toch al vernauwd zijn door atherosclerose, komt er nog minder bloed in de weefsels. Roken versterkt verder de stollingsneiging van het bloed, waardoor een verhoogde kans ontstaat op perifere vaatziekten, coronaire hartziekte, herseninfarct en het dichtslibben van slagadertransplantaten.

    De kans van een roker op een coronaire hartziekte hangt direct samen met het aantal sigaretten dat per dag wordt gerookt. Mensen die stoppen met roken lopen maar een half zo groot risico als mensen die doorgaan, ongeacht hoe lang ze al rookten voor ze stopten. Stoppen met roken verlaagt ook de kans op overlijden na een bypassoperatie of een hartinfarct. En bij mensen die lijden aan atherosclerose in andere slagaders dan die naar het hart en de hersenen leiden, zal stoppen met roken resulteren in een vermindering van de ernst van hun ziekte en in een lagere kans op overlijden.

    Kortom, de beste behandeling voor atherosclerose is preventie. Als de atherosclerose zo ernstig wordt dat er complicaties optreden, moeten die complicaties zelf (pijn op de borst, hartinfarct, hartritmestoornissen, hartfalen, nierinsufficiëntie, herseninfarct of afgesloten perifere slagaders) worden behandeld.

    Bron: http://www.merckmanual.nl

    Reageer
    #3

    dat had ik inderdaad al gelezen
    er wordt echter niet gerept over een levensverwachting al dan niet met alle goede dingen erbij.

    Reageer
    #4

    Betreft u informatie over arteriosclerose is niet helemaal juist. Iedereen krijgt arteriosclerose. Vrouwen wat later dan mannen ivm de hormonale verandering in de overgang en er bij vrouwen een gen verliezen die arteriosclerose onderdrukt. Erfelijkheid in cholesterol zijn denk ik meer juist en zouden u via erfelijke gen kunnen hebben gekregen, van de vader is 90% kans op erfelijkheid en van de moeder op kind is de kans 50% afhankelijk of beide ouders dit hebben. Met de juiste specialisten en medicatie kunt u het proces arteriosclerose goed terug dringen en stabiel brengen doormiddel van een IMT scan(halsslagader dikte meting)+sport+dieet+en soms niet uitsluitend medicatie. Naar mijn ervaring worden mensen gemiddeld 77jr in Europa en kun je toch ondanks erfelijkheid stoornissen door de juiste coaching of begeleiding hoger gemiddelde leeftijd halen. Ik heb samen met gespecialiseerde medici een nieuw bedrijf voor preventie opgericht.

    Reageer
    #6

    zijn er medicijnen voor aderverkalking?

    Reageer
    #7

    Bij mijn weten zijn er geen medicijnen voor en gaat het alleen maar om preventie.

    Een duidelijk antwoord m.b.t. levensverwachting heb ik ook niet.

    Ik vraag me bovendien af of een hoge onderdruk bloedwaarde iets verteld over de stugheid van de aderen en aanwijzing op arterio sclerose.

     

    Reageer
    #8

    Nu heb ik een bloeddruk meter aangeschaft (gecertificeerde) en mijn gemiddelde over 15 metingen in een maand tijd ligt op 135 bovendruk en 89 onderdruk.
    De meeste metingen als ik net wakker ben of net ga slapen.
    De laatste 2 metingen overdag waren gemiddeld 148/93.
    Mijn laagst gemeten waarde was 125/76 net nadat ik wakker was.
    Mijn hoogst gemeten onder waarde was 144/102 en 141/104
    Hoogste bovendruk waarde was 165/107 op de sportschool en 152/99 thuis.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Hopelijk ben je ondertussen verder gekomen met je zoektocht.
    Wanneer je in de risicogroep valt zou je huisarts je moeten behandelen volgens die normen. Dus dan zou je een maximale onderdruk 80 mogen hebben. Wanneer preventief wordt behandeld, waardoor voorkomen wordt dat er aderverkalking optreedt, kan men een even hoge leeftijd halen als mensen zonder aderverkalking. Mocht je nog geen actie hebben ondernomen, dan zou ik aansturen op inzet medicatie (cholesterolremmer, bloedplaatjes remmer en bloeddrukverlager) voordat je aderen dermate dichtslibben met een infarct tot gevolg waarna artsen alle medicatie inzetten, maar de schade blijft dan.

    Reageer
Reageer op: arteriesclerose en levensverwachting?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief