Wat zijn de positieve effecten van fitness op jouw botten?

Wat zijn de positieve effecten van fitness op jouw botten?

Sporten in de sportschool wordt steeds meer een hype. Men vindt het belangrijk om letterlijk en figuurlijk strak in je vel te zitten. Of het nou gaat om afvallen of spieropbouw, we kunnen er niet meer omheen. Het oog wil tenslotte ook wat. Naast dat het er van de buitenkant beter uit zal gaan zien, zal je van binnenuit ook tal van positieve effecten ervaren. Je voelt je een stuk fitter, hebt meer energie en bent beter gehumeurd. Wat veel mensen misschien niet verwachten, is dat fitness ook positief effect heeft op de botten. Deze lichten we graag kort toe.

Sterkere botten

Naarmate je voor een langere periode in de sportschool staat, zullen je spieren meer aankunnen dan voorheen. Mede door deze spieropbouw wordt ook de sterkte en de dichtheid van de botter beter als we ons inspannen of een mate van overbelasting op de botten uitoefenen. Zie je bijvoorbeeld steeds meer ouderen naar de sportschool gaan? Dat is dan dus niet zo gek. Ze worden sterker en vitaler, wat erg belangrijk is voor ouderen. Zij kampen namelijk vaak met het probleem dat botten wat fragiel worden. En, je kunt er natuurlijk nooit vroeg en zeker ook niet laat genoeg bij zijn.

Evenwicht

Je zou het er misschien niet meteen bij verwachten, maar ook door middel van evenwicht worden je botten een stuk sterker. Het zogenaamde mechanische stimuli wordt gestimuleerd bij een bepaalde lichamelijke inspanning. Het is voor botten en spieren namelijk belangrijk om tegen zwaartekracht te werken. Daar zit tenslotte toch het woordje ‘kracht’ in verwerkt. Door deze zwaartekracht moet ons eigen lichaam het extra gewicht wat erbij komt kijken stabiliseren. Oefeningen in de sportschool zorgen er dus onder andere voor dat je spieren en botten dit beter aankunnen.

Cardio

Ook cardio draagt bij aan het sterker worden van je botten. Cardio hoeft zeker geen uur per keer te duren. Het kan goed worden gecombineerd met krachttraining. Dat levert juist het meeste effect op. Wetenschappers zijn zelfs van mening dat slechts 15 tot 30 minuten cardio voldoende is om de botten sterker te maken. Hierdoor wordt er positief effect op de hart- en bloedvaten uitgeoefend, waardoor de botdichtheid beter wordt. Vergeet alleen niet om verschillende spiergroepen hierbij te betrekken voor het beste resultaat.

Dus wij zeggen vooral: op naar een fit en sterk bottenstelsel, wat je over 40 jaar nog steeds mee draagt.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief