Puberteit voor Dummies

Pubers, ze kunnen niet plannen, nemen niets van hun ouders aan, zijn in en in lui en kunnen ineens van stemming wisselen. Geen gemakkelijke tijd voor zowel ouders als voor de puber zelf. Dus hoe werkt dat puberbrein eigenlijk?

Het puberbrein

Eveline Crone is een bekend puberbrein expert. Zij laat zien dat de hersenen van pubers anders werken dan de hersenen van volwassen. Zij geeft aan dat onze hersengebieden zich niet gelijkmatig van voren naar achteren ontwikkelen. In het voorste gedeelte van de hersenen wordt het abstracte denken, het maken van keuzes, overzien van consequenties, plannen en prioriteiten stellen geregeld. Het blijkt dat dit gedeelte zich tijdens de puberjaren nog verder moet ontwikkelen. Het is nog niet af.

Een puber kan niet plannen

Een van dé irritatiepunten, volgens ouders van pubers, is dat een puber niet kan plannen. Menig ouder vraagt zich vaak af of dat nu echt zo moeilijk is. Het antwoord hierop is ja. De reden hiervoor ligt dus in dat nog verder te ontwikkelen gedeelte van de voorste hersenen, waarin het kunnen plannen geregeld wordt. Een puber is daarnaast erg snel afgeleid. Maar met een beetje extra begeleiding kan een puber leren om te plannen.

Een puber is lui

Een beetje puber is in en in lui, wil alleen maar uitslapen en hangt het liefst de hele dag op de bank. Maar kan een puber hier wat aan doen? Door een veranderende hormoonhuishouding wordt, tijdens de pubertijd, het slaaphormoon melatonine steeds later op de avond afgescheiden. Melatonine is het hormoon waardoor we slaperig worden. Hierdoor gaan ze laat naar bed. Echter, een puber heeft tussen de 9 en 9 ½ uur slaap per nacht nodig. Wanneer je laat naar bed gaat, en wil je die 9 tot 9 ½ uur slaap pakken, dan blijf je ’s ochtends langer in je bed liggen. Maar helaas kan ook een puber niet altijd uitslapen en dan ontstaat er slaaptekort. Als laatste; groeien kost veel energie!

Een puber kan ineens chagrijnig zijn

Het ene moment hebben jullie een gezellig gesprek en ineens slaat de stemming om. Waardoor komt dit? Voor het grootste gedeelte komt dit door veranderingen in de hormoonhuishouding. Dit ‘afzetten’ heeft ook een functie, namelijk dat iemand bezig is om onafhankelijk en zelfstandig te worden. Bij jongens kan ook de agressie toenemen en hier komt het tegen alles aan te schoppen wat gezag heeft voort. Maar ook het brein kan directe invloed hebben op iemand zijn stemming. Het kan heel goed zijn dat iemand zijn humeur, besluitloosheid, vergeetachtigheid en onberekenbaarheid het gevolg is van veranderingen in de hersenen.

Een puber is egocentrisch

Ook het krijgen van een egocentrische houding hoort bij de puberteit. Een puber heeft echt het idee dat hij/zij het middelpunt is. Vaak is dit egocentrische gedrag alleen thuis merkbaar en niet bij vrienden. De reden zou kunnen liggen in het feit dat ze zich thuis geborgen en veilig voelen. Dat klinkt dan bijna als een compliment.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn, het opvoeden van een puber vergt flexibiliteit, stabiliteit, stressbestendigheid, creativiteit en een groot inlevend vermogen. Maar denk ook eens aan je eigen puberteit en doe dit in combinatie met het stellen van grenzen (natuurlijk wel in redelijke mate). Richt kritiek niet op de persoon zelf, geef genoeg complimentjes en blijf je puber wijzen op de gevolgen op lange termijn. Want ook al lijkt het om sommige momenten niet zo, uiteindelijk komen zaken toch aan bij een puber. Zo komen zowel ouders als pubers deze, voor sommige heftige, periode door. Als laatste; bedenk dat ze er dus niet altijd iets aan kunnen doen, en dat ze ook zeker nog heel lief zijn.

 

Bronnen: dejongeakademie.nl en nemokennislink.nl

Delen:  
2 reacties op “Puberteit voor Dummies
  1. Wat zijn de witte vlekken op mijn rug

    Geschreven door soraya seedorf op
  2. Deze vraag is zo beperkt dat ik daar geen antwoord op kan geven. Ik zou helderziende moeten zijn om te weten waar je het over hebt.

    Ga naar je huisarts en laat naar de vlekken kijken.

    Geschreven door John Leppink op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief